Wasmachine onderhouden

Het goed onderhouden van je wasmachine levert je vele voordelen op: niet alleen verleng je de levensduur van het apparaat, maar een schone en goedwerkende wasmachine zorgt er ook voor dat je wasgoed altijd perfect schoon wordt en heerlijk fris ruikt. In dit artikel lees je alles over het onderhoud van je wasmachine en hoe je dit moet uitvoeren.

Wasmachine schoonmaken

De wasmachine schoonmaken

Het regelmatig schoonmaken van je wasmachine is een belangrijk proces in het goed onderhouden van je wasmachine. Dit zorgt ervoor dat je de levensduur van je wasmachine kunt verlengen en er zo lang mogelijk gebruik van kan maken. Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe je de onderdelen van je wasmachine het beste kunt schoonmaken.

1. De trommel schoonmaken

Op den duur hopen resten wasmiddel, kalk en vetluis zich op in de trommel. Het is daarom belangrijk om maandelijks de trommel te reinigen. Dit doe je door een halve kop soda en een flinke scheut azijn in de lege trommel toe te voegen en vervolgens een wasprogramma te draaien op een hoge temperatuur van 90 graden. Hierdoor wordt de trommel goed schoon en worden alle zeepresten, bacteriën en vieze geuren verwijderd.

2. Het wasmiddellade schoonmaken

Het is aan te raden om om de paar maanden de wasmiddellade schoon te maken. Je kunt het zeepbakje bij de meeste wasmachines er volledig uit halen. Gebruik een ontvettend schoonmaakmiddel zoals afwasmiddel en een sponsje om de lade in lauw water te reinigen. Is het erg vuil, dan kun je het bakje ook even laten weken om schoon te krijgen. Voordat je het bakje terug plaatst, kun je nog met een vochtige doek de opening in de wasmachine schoonmaken zodat dat ook weer netjes is. Laat de wasmiddellade na het terugplaatsen nog even open staan zodat deze volledig kan drogen.

3. De filters schoonmaken

Onderaan de wasmachine vind je achter het klepje een filter. Deze kun je eruit halen om te reinigen. Het filter spoel je af onder de kraan om schoon te maken. Gebruik geen schoonmaakmiddel, want dan kunnen de zeepresten er juist voor zorgen dat er verstoppingen komen. Droog het filter vervolgens voorzichtig af met een doek en plaats deze weer terug. Het beste is om het filter minimaal twee keer per jaar te reinigen.

4. De buitenkant schoonmaken

De deur van je wasmachine moet ook regelmatig schoongemaakt worden. Dit doe je het beste met warm water en een beetje allesreiniger of afwasmiddel. Maak ook het rubber schoon, hier blijven vaak pluisjes en andere resten achter.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasmachine

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasmachine

Wasmachine keuzehulp

Een energiebesparende wasmachine heeft energielabel A en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasmachine verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een stille wasmachine maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasmachine vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasmachine ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasmachine heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasmachine.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasmachine zijn?

Wasmachine keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasmachine, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasmachine met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was doen?

Wasmachine keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasmachines van Nederland. Of bekijk de wasmachines die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasmachines aan het zoeken...

Slangen en aansluitingen controleren en onderhouden

Het regelmatig controleren van de slangen en aansluitingen van je wasmachine kan lekkages, verstoppingen en waterschade voorkomen. In dit hoofdstuk wordt behandeld hoe je de slangen en aansluitingen kunt controleren en onderhouden.

1. Het controleren van de watertoevoerslangen

Controleer elk half jaar de watertoevoer slang en afvoerslang. Kijk of er geen scheurtjes of knikken in de slangen zitten en of het water er goed doorheen loopt. Wanneer je de slangen gaat nalopen, zet dan eerst de kraan uit. Als je de watertoevoerslang nakijkt, spoel dan ook even het zeefje schoon wat bij de opening zit.

2. Het controleren van de afvoerslang

Check ook de afvoerslang elk half jaar op beschadigingen en verstoppingen. De afvoerslang moet altijd minimaal 10 cm en maximaal 20 cm diep in de afvoerpijp zitten. Als je merkt dat het water te langzaam afgevoerd wordt, dan kan het zijn dat er een lichte verstopping is. Voeg kokend water met een beetje soda toe door de afvoer om hem schoon te maken.

3. Het controleren van de elektrische aansluitingen

Het is handig om elk half jaar de elektrische aansluiting na te kijken en te checken of alles nog naar behoren werkt. Kijk of er geen losse draden zitten en of de wasmachine nog goed is aangesloten.

4. Het vervangen van beschadigde slangen

Als je merkt dat er lekkages zijn ontstaan door scheurtjes of andere beschadigingen aan de slangen, dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te vervangen om verdere waterschade te voorkomen. Gebruik ook de wasmachine niet totdat er een nieuwe slang is. Het vervangen van een slang is eenvoudig zelf te doen. Bij een bouwmarkt kun je een afvoerslang aanschaffen. Wanneer je de slang gaat vervangen, draai je de kraan dicht en haal je de stekker uit het stopcontact. Verwijder de oude slang en plaats het nieuwe exemplaar op dezelfde plek terug. Met een slanghouder kun je de slang op zijn plek zetten zodat deze niet weg kan schuiven. Doe dan de kraan weer voorzichtig aan en check op lekkages met een kort wasprogramma.

Omgaan met algemene problemen

Dit deel behandelt enkele veel voorkomende problemen die je met je wasmachine kunt tegenkomen en hoe je ze kunt oplossen.

1. Wasmachine start niet

Als het wasprogramma niet gestart wordt, controleer dan eerst of de deur goed gesloten is en of het kinderslot niet actief is. Is dit allemaal in orde, dan is er waarschijnlijk technisch iets aan de hand. Het kan zijn dat de motoraandrijving stuk is of de koolborstels zijn versleten. Schakel professionele hulp in om de precieze oorzaak te achterhalen.

2. Wasmachine loopt niet leeg

Is het wasprogramma afgelopen maar loopt de trommel niet leeg? Check dan eerst de afvoerslang op verstoppingen en of deze niet te diep in de afvoerpijp zit. Haal daarna de stekker uit het stopcontact en reinig het filter. Leg wel een paar handdoeken voor het filter want er kan water weglopen.

3. Wasmachine maakt harde geluiden

Maakt je wasmachine veel geluid tijdens het centrifugeren? Dan is waarschijnlijk de wasmachine te vol geladen waardoor het gewicht niet goed verdeeld kan worden. Heb je er niet te veel wasgoed in gedaan, dan zijn waarschijnlijk de kogellagers, schokbrekers of veren versleten. Schakel professionele hulp in om onderdelen te vervangen.

4. Wasmachine schudt of trilt overmatig

Als je tijdens het centrifugeren merkt dat je wasmachine wel aan het schudden is en overmatig trilt, dan staat je wasmachine waarschijnlijk niet stabiel. Controleer met een waterpas of je wasmachine in balans staat en gebruik indien nodig de verstelbare voetjes aan de onderkant om het apparaat waterpas te krijgen.

5. Wasmachine draait niet

Als de wasmachine niet draait, dan kan het zijn dat er een kledingstuk vast is komen te zitten. Ook het kan gebeuren dat de deur niet goed gesloten is of dat de trommel te vol zit. Loop dit even na en kijk of de wasmachine het hierna wel goed doet. Als deze nog steeds niet werkt, dan kan het zijn dat het een technisch probleem is.

6. Wasmachine vult zich niet met water

Als er geen water in de trommel komt zodra het programma begint, check dan eerst of de deur goed in het slot zit. De wasmachine detecteert een open deur en laat geen water in de trommel komen. Is de deur gesloten, dan is er waarschijnlijk een algemeen probleem met de toevoerslang. Controleer of de slang verbogen is of dat er een verstopping is en verhelp deze.

Minder onderhoud aan je wasmachine door er goed voor te zorgen

Dit deel behandelt hoe je de prestaties van je wasmachine kunt onderhouden, zodat hij efficiënt en effectief werkt.

1. De juiste hoeveelheid wasmiddel gebruiken

De juiste dosering van wasmiddel is belangrijk om je wasmachine goed te onderhouden. Teveel wasmiddel zorgt ervoor dat er zeepresten ophopen en dat de wasmachine gaat stinken en verstopt kan raken. Gebruik daarom nooit teveel wasmiddel en zorg dat de dosering goed is.

2. Het juiste wasprogramma gebruiken

Ook het juiste wasprogramma gebruiken zorgt ervoor dat je wasmachine langer mee gaat. Een wasprogramma op lage temperatuur is beter voor het milieu, maar voor je wasmachine is het wel fijn om maandelijks een keer te wassen op hoge temperaturen van minimaal 60 graden. Zo houd je de trommel schoon. Daarnaast is het natuurlijk niet verstandig om delicate stoffen op een hoge toeren te laten centrifugeren. Hierdoor slijt de kleding snel en kunnen er ook microvezels van de kleding achterblijven in je wasmachine.

3. De laadcapaciteit controleren

Wacht met een was draaien totdat je een volle trommel wasgoed hebt. Zo hoef je minder vaak te wassen waardoor je de wasmachine dus minder gebruikt en je er langer mee kan doen. Houd er wel rekening mee dat een te volle trommel ook niet goed is voor je wasmachine. Laat daarom altijd een ruimte van handbreedte over tussen de was en de trommel. Een te volle trommel kan schade brengen aan de schokbrekers en de motor van je wasmachine.

4. Het pluizenfilter schoonmaken

Wacht niet met het schoonmaken van het pluizenfilter totdat deze verstopt is geraakt, maar doe dit preventief elk half jaar. Het filter zit achter het klepje aan de onderkant van je wasmachine. Je haalt deze gemakkelijk eruit en kunt het filter dan onder de kraan afspoelen met lauw water.

5. De balans van de machine controleren

Als je merkt dat tijdens het wassen en centrifugeren je wasmachine wel erg veel trilt en schudt, dan kan het zijn dat het apparaat niet stabiel staat. Wanneer je wasmachine niet waterpas is, kan er intern schade komen door te veel trillingen. Controleer daarom of je wasmachine stabiel staat met een waterpas. Onder de wasmachine zijn verstelbare voetjes die je uit kunt schuiven om de machine goed in balans te krijgen.

Veelgestelde vragen bij het onderhouden van een wasmachine

Heeft een wasmachine onderhoud nodig?

Goed onderhoud zorgt ervoor dat een wasmachine langer mee gaat en dat de levensduur verlengd wordt. Een wasmachine heeft daarom zeker onderhoud nodig. Het is belangrijk om maandelijks de trommel schoon te maken. Daarnaast moet je ook regelmatig de wasmiddellade, filter en deur reinigen om je wasmachine goed te onderhouden.

Hoe vaak moet je de wasmachine onderhouden?

Om zo lang mogelijk gebruik te maken van je wasmachine is het belangrijk om je wasmachine regelmatig te onderhouden. Dit doe je door maandelijks de trommel te reinigen en om de paar maanden de filters, deur en zeepbakje schoon te maken. Daarnaast controleer je elk half jaar of de aanvoer- en afvoerslang nog in orde zijn en geen lekkages tonen.