Lekbak wasmachine
Tijdens het wassen gebruikt een wasmachine veel water dat via de waterafvoer wordt weggeleid. Nu kan het natuurlijk wel eens voorkomen dat de buizen van je afvoer kapot gaan of dat je wasmachine intern een defect heeft. Een lekbak voor een wasmachine is een bak die gebruikt kan worden om water van een lekkende wasmachine op te vangen. Dit kan erg handig zijn in het geval de wasmachine een defect heeft en het water in de wasmachine naar buiten lekt. Zo kun je flink wat schade voorkomen.
Verschillende soorten lekbakken voor je wasmachine
Als jij bang bent dat je wasmachine een lekkage krijgt en waterschade in je woning zal veroorzaken, dan is het misschien een goed idee om een lekbak te plaatsen. In dit gedeelte hebben we op een rijtje gezet wat voor lekbakken er zijn, zodat jij kan bepalen welke het beste bij jouw situatie en behoeftes past.
Wasmachine met ingebouwde lekbak
Nieuwere wasmachines zijn vaak uitgerust met een ingebouwde lekbak, die ervoor zorgt dat gelekt water direct wordt opgevangen in een waterdichte bak. Dit voorkomt dat andere onderdelen van de wasmachine worden blootgesteld aan het water en daardoor beschadigd worden. Vaak hebben wasmachines met een ingebouwde lekbak ook een bodemsensor, die ervoor zorgt dat de toevoer van water wordt gestopt op het moment dat de machine water lekt.
Deze oplossing biedt geen bescherming wanneer de slang van de wasmachine aan de buitenkant gaat lekken. Alleen als er een defect aan de binnenkant van de wasmachine is, heb je aan een ingebouwde lekbak voldoende. Stel bijvoorbeeld dat de kraan voor de watertoevoer naar de wasmachine lekt, dan ben je met een ingebouwde lekbak niet voldoende beschermd.
Wasmachine met een externe lekbak
Als je wasmachine niet is uitgerust met een ingebouwde bak om het water op te vangen, dan kan je er ook voor kiezen om er zelf een te plaatsen. Dit zijn hele simpele kunststof bakken die je al voor een paar tientjes online of bij de bouwmarkt kan kopen.
Let bij de aanschaf altijd op de afmetingen, de meeste lekbakken hebben een afmeting van 60 cm breedte en een lengte van 60 cm (of 65×65), met een hoogte van ongeveer 10 cm. Een lekbak met deze afmetingen past onder de meeste wasmachines en is groot genoeg om het water van Ć©Ć©n wasbeurt op te vangen. Je kan ook kiezen voor een lekbak waarbij de breedte, lengte of de hoogte groter is, maar in de praktijk is dat niet per se voordeliger.
Externe wasmachine lekbak met afvoer
Het nadeel van een externe wasmachine lekbak is dat je machine voor een tijdje in het water staat. Stel dat je bijvoorbeeld ‘s nachts een was draait en er pas ‘s ochtends achterkomt dat je wasmachine heeft gelekt, dan kan het zijn dat het materiaal van de machine waterschade heeft opgelopen. Je vloer is dan wel beschermd maar de elektrische onderdelen aan de binnenkant van je machine kunnen onherstelbaar zijn beschadigd. Een oplossing voor dit probleem is een lekbak met afvoer, die je gemakkelijk kan aansluiten op je waterafvoer. Het water blijft dan niet in de lekbak staan en de kans dat de machine zelf beschadigd, is daardoor een stuk kleiner.
Je moet hierbij wel goed opletten dat je altijd controleert of de lekbak droog is. Doordat het water er niet in blijft staan is de kans namelijk groot dat je een lekkage over het hoofd ziet.
Andere manieren om waterschade te voorkomen
Als je hebt besloten dat een wasmachine lekbak toch niet helemaal is waar je naar op zoek bent, dan zijn er ook nog een aantal andere dingen die je kan doen om waterschade te voorkomen:
Lekbeveiliging
Sommige nieuwe wasmachines zijn al uitgerust met een aquastop, die ervoor zorgt dat de machine stopt met spoelen op het moment dat het water lekt. Met een ingebouwd vlottersysteem houdt de machine het waterniveau bij en op het moment dat het waterniveau te snel afneemt, zal de machine vanzelf uitschakelen.
Het is niet mogelijk om dit systeem in te bouwen in een bestaande wasmachine, je zal hiervoor dus moeten investeren in een nieuwe wasmachine.
Toevoerslang met lekslot
Wat je wel kan doen bij een bestaande wasmachine is het plaatsen van een slang met lekslot. Deze bevestig je tussen de wateraanvoer en wateruitgang van je wasmachine. Het komt er bij een lekslot op neer dat het water door een dubbele slang gaat en als de binnenste slang breekt, wordt het water door de buitenste slang opgevangen. Op het moment dat het water in de buitenste slang zit, wordt er een slot geactiveerd waardoor er geen nieuw water meer wordt toegevoerd.
Het nadeel van deze methode is dat hij alleen effectief is als de slang van je wasmachine lekt, als er binnenin de machine iets lekt, dan kan je met deze oplossing niet voorkomen dat je een lekkage krijgt.
Waterstop
Je kan ook zelf een waterstop plaatsen tussen de slang van je wasmachine en de kraan. Deze heeft aan de binnenkant verschillende nummers, die gelijkstaan aan de hoeveelheid water die er doorheen kan stromen. Stel je de waterstop in op 5 liter, dan stopt de toevoer van water automatisch op het moment dat er meer dan 5 liter doorheen is gegaan.
Bij deze oplossing moet je er rekening mee houden dat de maximale hoeveelheid water bij een lekkage dus wel gewoon wordt aangevoerd, waardoor de lekkage alleen wordt beperkt en niet gestopt.
Dus, een wasmachine lekbak, ja of nee
Een lekbak voor je wasmachine is zeker een goed idee wanneer je bang bent dat je wasmachine zal gaan lekken, maar het is een nog beter idee om deze te combineren met verschillende andere manieren om waterschade te voorkomen of te beperken.
Denk altijd na over de verschillende soorten waterschade die je wasmachine kan veroorzaken en zorg dat je tegen allemaal bent beschermd. Een lekbak helpt bijvoorbeeld tegen een lekkage aan de binnenkant van de machine, terwijl een lekslot je beschermt tegen water dat buiten de wasmachine lekt. Het zou namelijk zonde zijn als je maar Ć©Ć©n van deze manieren gebruikt en vervolgens toch waterschade krijgt doordat je wasmachine op een andere plek lekt.