Wasmachine ontkalken
Je kunt een wasmachine op de volgende manier ontkalken: Vul je wasmachine met soda, azijn of ontkalkingsmiddel uit de supermarkt. Zet vervolgens de wasmachine aan met een kookprogramma (minimaal 90º graden). Als het programma klaar is, is de wasmachine ontkalkt. Doe dit hooguit één keer per maand.
Hoe ontkalk ik mijn wasmachine
Er zijn verschillende manieren om wasmachines te ontkalken. Voor alle manieren geldt dat de trommel van je wasmachine leeg is en neem met een doekje eventuele vuiligheid weg. Je kunt meestal een gewoon wasprogramma gebruiken voor het schoonmaken en/of ontkalken van je wasmachine – maar als je wasmachine een speciaal programma heeft voor reinigen, gebruik je die.
Dan het antwoord op de vraag: hoe vaak moet je je wasmachine schoonmaken en ontkalken? Uiteraard is dit afhankelijk van de hardheid van het water en hoe vaak je je wasmachine gebruikt, maar gemiddeld moet je rekening houden met een keer per maand. Dat klinkt misschien als veel, maar het valt reuze mee! Vooral als je onze onderstaande video hebt gekeken of uitleg hebt gelezen:
Een ontkalkingsmiddel uit de supermarkt
Je kunt specifieke wasmachine-ontkalktabletten of ontkalk-vloeistof kopen. In de gebruiksaanwijzing van je ontkalker lees je precies hoe je ze gebruikt. Vaak draai je een simpel wasprogramma’s op 60 graden of hoger.
Ontkalken met azijn
Je wasmachine ontkalken met azijn is net zo makkelijk, vaak goedkoper en nog beter voor het milieu ook! Hiervoor giet je een hele fles schoonmaakazijn leeg in je wasmiddellade – een hele fles klinkt misschien als erg veel, maar het maakt je wasmachine erg goed schoon en het kost gelukkig niet zoveel. Om je wasmachine te ontkalken met azijn kun je een wasprogramma op 90 graden laten draaien, 95 graden kan ook.
Ontkalken met soda
Ontkalken met soda lijkt erg op ontkalken met schoonmaakazijn. Doe per keer ongeveer een half kopje soda in de lade waar je normaal wasmiddel in doet, en laat een wasprogramma draaien op 90 graden, 95 kan ook.
Waarom je wasmachine ontkalken
Als je je wasmachine niet regelmatig ontkalkt, kan er kalkaanslag vormen op het verwarmingselement. Door deze kalkaanslag kan het langer duren voor je wasmachine het water op de juiste temperatuur krijgt, en dat kost je meer stroom dan nodig is. Ook zorgt kalkaanslag aan het verwarmingselement ervoor dat het sneller stuk gaat – wat je natuurlijk al helemaal wilt voorkomen!
Vraag je je af hoe kalk precies ontstaat? Dat gebeurt wanneer calcium een reactie aangaat met carbonaat, vaak wanneer je water verwarmt. Zoals in je wasmachine, je douchekop of waterkoker. Hard water heeft veel calcium. Omdat de hardheid van water per gebied verschilt, heeft de één sneller last van kalk dan de ander.
Kalkaanslag voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen, dat weten we allemaal! Hoe hard jouw kraanwater is en hoe snel er kalk ontstaat bij jouw thuis, is afhankelijk van jouw omgeving. Online kan je opzoeken hoe hard het water is dat bij jou uit je leidingen komt. Hoe je daar vervolgens mee omgaat, lees je in onze tips hieronder:
- Doseer je wasmiddel: in wasmiddel zitten ingrediënten die kalk tegengaan. Op de verpakking van jouw wasmiddel staat een doseeradvies per hardheid van het water. Op deze manier kan je nagaan hoeveel wasmiddel je nodig hebt om kalkvorming tegen te gaan.
- Was op lage temperatuur: omdat kalk ontstaat bij warmte, helpt het om minder heet te wassen. Je kunt beter op 30 of 40 graden wassen dan op 60 of 90 graden.
Als je deze twee tips opvolgt, hoef je niet per se te ontkalken. Was je wel regelmatig heet, of gebruik je een wasmiddel zonder ontkalkingsingrediënten? Lees dan vooral verder! Deze methoden zijn ook heel schikt om je wasmachine mee schoon te maken en vetluis te voorkomen.