Geschiedenis van de wasdroger

Droogtrommel, droogautomaat, droogkast of droger… De gewone wasdroger staat bekend onder vele namen! Wil jij meer weten over de wasdroger en wanneer hij is uitgevonden? Hier lees je alles wat je moet weten!
Levensduur van een wasdroger

Wanneer werd de wasdroger uitgevonden

Je zou het misschien niet denken, maar de eerste wasdroger verscheen niet veel later dan de eerste wasmachine. De eerste wasmachines werden aan het einde van de 17e eeuw op de markt gebracht. In eerste instantie bleef een elektrische wasmachine nog een heel gedoe, het wasgoed moest eerst worden uitgekookt, toen uitgewrongen en uitgespoeld.

De uitvinding van de wasdroger werd commercieel rond 1800, bedacht door een Fransman, M. Porchon. De droger werd als eerst verkocht in Frankrijk en Engeland. Het ging toen om een metalen trommel die boven een vuur met de hand rondgedraaid werd, vergelijkbaar met een simpele centrifuge. Latere versies kregen een gloeiend verwarmingselement. Henry W. Altorfer ontwikkelde de eerste elektrische wasdroger rond 1937.

Sinds wanneer warmtepompdroger

De eerste warmtepompdroger kwam op de markt in het begin van de 20e eeuw. In eerste instantie was er niet veel belangstelling voor warmtepompdrogers omdat ze duurder waren in aanschaf, en men toch niet veel betaalde aan energiekosten. Aan het einde van de 20e eeuw werden de energievoorraden schaars, waardoor de stroomkosten stegen. Daarnaast werd het gebruik van zuinigere en milieuvriendelijkere alternatieven voor huishoudelijke apparaten aangeraden om het milieu niet te veel aan te tasten. Omdat het energieverbruik van een warmtepompdroger een stuk lager is dan dat van een condensdroger of luchtafvoerdroger, gaven veel mensen de voorkeur aan dit type droger.

Warmtepompdrogers verbruiken minder elektriciteit per droogbeurt dan andere soorten wasdrogers omdat ze in plaats van een elektrisch verwarmingselement gebruikmaken van een warmtepomp en een koelmiddel tijdens het drogen. Hierdoor droogt een warmtepompdroger met een lage temperatuur en gebruikt hij minder stroom, maar wordt ook je wasgoed niet blootgesteld aan hoge temperaturen. Hierdoor gaan je kleding, beddengoed, handdoeken en andere wasgoed langer mee.

Vandaag de dag wordt de warmtepompdroger nog steeds het meest verkocht. De meeste drogers die je in de winkels of online tegenkomt, zijn daarom ook warmtepomp wasdrogers. Op de tweede plaats staat de condensdroger, die wordt verwarmd met een elektrisch verwarmingselement en heeft daardoor een hoger energieverbruik.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een warmtepompdroger is erg energiezuinig, maar droogt iets trager. Een condensdroger is niet energiezuinig, maar droogt wel snel. Bij geen voorkeur kies je voor beide opties.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was drogen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Nieuwe wasdroger kopen

Ben jij toe aan een nieuwe droger? Wij weten dat het een behoorlijke speurtocht kan zijn om de juiste wasdroger te vinden voor jouw huishouden. Om die reden vind je hieronder de beste wasdrogers van 2024. Bij het maken van deze selectie hebben we onder andere gekeken naar het type droger, het vulgewicht (grootte van de trommel), de energieklasse en de beoordeling door klanten. Klik op de onderstaande link om de beste wasdrogers van 2024 te bekijken.