Soorten wasdrogers

Er zijn verschillende soorten wasdrogers, namelijk: de luchtafvoerdroger, condensdroger en de warmtepompdroger. Het verschil tussen deze 3 soorten drogers is best groot, daarom is het belangrijk om te weten hoe je ze van elkaar kunt onderscheiden. Lees hier alles wat je moet weten over de soorten drogers, zodat jij weet welk type droger het beste bij jou past.

Soorten wasdrogers

Verschillende soorten wasdrogers

Als je een nieuwe droger wilt kopen, is het belangrijk om te weten dat er 3 soorten drogers zijn; de (lucht)afvoerdroger, condensdroger en de warmtepompdroger. Hiervan is de luchtafvoerdroger een beetje het buitenbeentje. Dit zijn vaak oudere modellen en ze opereren een stuk minder energiezuinig dan hun modernere concurrenten. Wat daarnaast nog meer kenmerkend is voor afvoerdrogers, is de manier waarop het vocht afgevoerd wordt. De vochtige lucht wordt namelijk met een slang naar buiten geleid door een raam of een gat in de muur.

Omdat het energieverbruik van de luchtafvoerdroger zo hoog is, raden we dit type droger niet aan. In aanschaf zijn afvoerdrogers vaak goedkoper, maar omdat ze zoveel energie verbruiken ben je er uiteindelijk juist meer geld aan kwijt. Om die reden concentreren we ons in dit artikel meer op condensdrogers en warmtepompdrogers.

Beste wasdroger 2024

De beste wasdroger van dit jaar in één overzicht. Vind de perfecte wasdroger voor jou.

Goedkope wasdroger

Wasdrogers met een voordelige prijs-kwaliteitverhouding. Goedkoop, maar goed!

Energiezuinige wasdroger

De beste wasdrogers met een laag energieverbruik hebben energielabel A+++ of A++.

Warmtepompdroger

De meest energiezuinige soort wasdrogers met afvoerslang of condensbak.

Condensdroger

Wasdrogers met maximaal energieklasse B, met een condensbak of afvoerslang.

Stille wasdroger

Het geluidsniveau van deze stillere wasdrogers komen niet boven de 64 dB uit.

Vind jouw perfecte wasdroger

Vind een goede wasdroger voor jouw huishouden door te kijken naar de beste van 2024 of doe de snelle keuzehulp.

De beste Soorten wasdrogers

Condensdroger vs warmtepompdroger; de verschillen

In principe doen beide type drogers hetzelfde; ze drogen je wasgoed na het wassen. Ook voeren ze het vocht dat uit je kleding wordt onttrokken, op dezelfde manieren af. Zowel bij een warmtepompdroger als bij een condensdroger kan de vochtige lucht op twee manieren worden afgevoerd:

  1. De condens wordt opgevangen in een reservoir. Dat is een condensbak, ingebouwd in de droger, die je na iedere droogbeurt moet legen.
  2. Je sluit de droger aan op de waterafvoer. Door de droger op de afvoer aan te sluiten, heb je er helemaal geen omkijken naar – maar het is wel van belang dat je een afvoer hebt in de ruimte waar de droger komt te staan.
Los van deze overeenkomsten zijn er toch aan aantal grote verschillen tussen de condensdroger en de warmtepompdroger. Hieronder lees je precies wat die verschillen zijn.

Energieverbruik

De condensdroger droogt zuiniger dan de afvoerdroger, maar de warmtepompdroger is veruit de meest energiezuinige variant. Warmtepompdrogers zij in aanschaf vaak duurder, maar omdat ze zo zuinig drogen ben je op den duur juist goedkoper uit. Gemiddeld gaat een wasdroger ongeveer 12 jaar mee. Kies je voor een warmtepompdroger met energieklasse A+++ (het meest energiezuinig) kun je tot wel 75 euro per jaar besparen op je energiekosten – in vergelijking met een condensdroger met energielabel B.

Effect op je was

Omdat een warmtepompdroger je kleding droogt op een lagere temperatuur dan een condensdroger, gaat je kleding langer mee. Dit komt doordat een warmtepompdroger met een warmtepomp en een koelmiddel werkt, terwijl de condensdroger droogt met een verwarmingselement. Die warme lucht kan schadelijk zijn voor je kleding, en kan ervoor zorgen dat het krimpt of slijt.

Duur van de droogprogramma's

Omdat de warmtepompdroger droogt met een lage temperatuur, duurt het echter wel langer voor alle kleding in de trommel droog is. Een warmtepompdroger met energielabel A+++ doet gemiddeld 2 uur en 3 kwartier over het drogen van een volle trommel was, terwijl een condensdroger daar slechts 2 uur en 1 kwartier voor gebruikt.

Wasdrogers per gezinssamenstelling

Als je op zoek bent naar een nieuwe wasdroger, is het vulgewicht een van de belangrijkste kenmerken waar je naar moet kijken. Dit bepaalt namelijk hoe groot de trommel van de wasdroger is, en dus hoeveel was er tegelijkertijd in kan. Het is belangrijk om een wasdroger in huis te halen die in goede verhouding staat met de grootte van je huishouden. Als je wasdroger te groot is, verbruikt hij namelijk meer energie dan nodig is voor de hoeveelheid was. Is je wasdroger te klein, dan zul je vaker per week moeten drogen, wat ook niet zuinig is.

Als je niet goed kan inschatten hoe groot jouw nieuwe wasdroger moet zijn, raden wij aan om te kijken naar het vulgewicht van de wasmachine. Door te kiezen voor een wasdroger met minimaal zoveel vulgewicht als je wasmachine, kan al je natte wasgoed altijd in de wasdroger. Koop je een nieuwe wasdroger én wasmachine? Kijk dan naar het onderstaande volgende schema om te achterhalen welke wasdroger de juiste is voor de grootte van jouw gezin.

Wasdroger voor single of stel

Voor 1 of 2 personen is 6 á 7 kg vulgewicht perfect.

Wasdroger voor klein gezin

Kleine gezinnen hebben een wasdroger nodig met 8 kg vulgewicht.

Wasdroger voor groot gezin

Voor grote gezinnen raden we een wasdroger van minimaal 9 kg aan.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een warmtepompdroger is erg energiezuinig, maar droogt iets trager. Een condensdroger is niet energiezuinig, maar droogt wel snel. Bij geen voorkeur kies je voor beide opties.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was drogen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Wasdrogers met en zonder afvoerslang

De afvoerdroger gebruikt een afvoerslang om de warme lucht naar buiten te leiden, dit gaat via een raam of een gat in de muur. Als jij een nieuwe droger nodig hebt, raden wij deze drogers echter niet aan omdat het energieverbruik erg hoog is. Condensdrogers drogen een stuk zuiniger, maar de warmtepompdroger is het beste. Bij deze laatste 2 type drogers heb 2 opties om de condens af te voeren; via een reservoir of met een slang naar de waterafvoer.

Heb je geen afvoer in je washok? Dan kan het vocht opgevangen worden in een reservoir. Dit vraagt iets meer aandacht en onderhoud, omdat je hem na iedere droogbeurt moet legen in de gootsteen. Als je wel een waterafvoer in de ruimte van je droger hebt, raden we deze optie aan. Op deze manier heb je totaal geen omkijken naar het vocht van je droger.

Wasdroger met afvoerslang

Wasdrogers met de mogelijkheid om ze aan te sluiten op de waterafvoer.

Wasdroger zonder afvoerslang

Wasdrogers die het water opvangen in een waterreservoir.