Afvoerdroger of condensdroger

Er zijn verschillende soorten wasdrogers: de luchtafvoerdroger, de condensdroger en tegenwoordig ook de warmtepompdroger. Vandaag zoomen we in op die eerste twee type wasdrogers. Ze drogen met behulp van een verwarmingselement en op een hogere temperatuur, waardoor je wasgoed razendsnel droog is. Maar beide type drogers hebben ook nadelen… Lees verder en ontdek ze allemaal.
Wasdroger versus

Wat is een afvoerdroger

Het droogproces van de afvoerdroger, ook wel luchtafvoerdroger genoemd, is simpel: het natte wasgoed in de trommel wordt verwarmt door middel van een verwarmingselement. Hierdoor verdampt het water uit het wasgoed. Die warme lucht wordt vervolgens afgevoerd.

Het meest kenmerkende over de afvoerdroger is dat deze de vochtige lucht via een afvoerslang naar buiten wordt geleid. Hierdoor is het niet nodig om de afvoerdroger aan te sluiten op de waterafvoer, maar moet je wel een manier vinden om de flexibele afvoerslang naar buiten te leiden. Veel huishoudens kiezen ervoor om dit via een raam te doen, of soms zelfs via een gat in de muur.

In zijn proces verbruikt de afvoerdroger erg veel energie, waardoor dit soort wasdroger eigenlijk bijna niet meer geproduceerd wordt, en ook moeilijk (nieuw) te verkrijgen is. De afvoerdroger kent zowel voor- als nadelen. Hieronder leggen we beide kanten van dit type droger aan je uit.

Voor- en nadelen van een afvoerdroger

Voordelen van een afvoerdroger

 1. Sneller drogen: De afvoerdrogen droogt de was vaak sneller dan moderne wasdrogers omdat deze met een hoge temperatuur droogt.
 2. Goedkoper in aanschaf: In de regel zijn afvoerdrogers goedkoper dan condensdrogers.
 3. Afvoerslang naar buiten: Dit kan een voordeel zijn, want je hebt geen aansluiting op de afvoer nodig.

Nadelen van een afvoerdroger

 1. Afvoerslang uit raam hangen: Je moet je wasdroger maar net op een plek hebben staan waar je ook een raam in de buurt hebt.
 2. Slecht voor milieu & energierekening: Door het hoge energieverbruik is een afvoerdroger geen milieuvriendelijke optie en op de lange termijn duur.
 3. Weinig keuze: Er worden tegenwoordig meer condensdrogers en warmtepompdrogers gemaakt.
 4. Slecht voor wasgoed: Door het gebruik van een hoge droogtemperatuur raakt je kleding sneller beschadigt.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een warmtepompdroger is erg energiezuinig, maar droogt iets trager. Een condensdroger is niet energiezuinig, maar droogt wel snel. Bij geen voorkeur kies je voor beide opties.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was drogen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Wat is een condensdroger

De condensdroger werkt op een vergelijkbare manier als de luchtafvoerdroger. Er is een elektrisch verwarmingselement dat de lucht verwarmt en het water uit het wasgoed verdampt. Maar daarna zijn er twee mogelijkheden om het vocht af te voeren:

 1. Het condens wordt opgevangen in een ingebouwd reservoir dat je om de droogbeurt handmatig moet legen.
 2. Het wordt afgevoerd via een slang naar de waterafvoer. Middels een y-stuk kan je hiervoor dezelfde waterafvoer gebruiken als voor je wasmachine.
Ondanks dat de condensdroger al een grote vooruitgang is op de luchtafvoerdroger (bijvoorbeeld in energieverbruik), kent dit type wasdroger natuurlijk zowel voor- als nadelen. Ook deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Voor- en nadelen van een condensdroger

Voordelen van een condensdroger

 1. Goedkoop in aanschaf: Ondanks dat deze modellen gemiddeld iets duurder zijn dan afvoerdrogers, zijn condensdroger nog steeds relatief goedkoop.
 2. Snel droog: Door het gebruik van het verwarmingselement en een hogere droogtemperatuur is je wasgoed snel droog.
 3. Flexibel: Voor de afvoer van het vocht, heb je de keuze tussen het reservoir en de waterafvoer.
 4. Verbruikt minder energie: De condensdroger heeft nog steeds een vrij hoog energieverbruik, maar het is minder dan dat van een afvoerdroger.

Nadelen van een condensdroger

 1. Alsnog hoog energieverbruik: Ondanks dat ze iets minder energie verbruiken, zijn condensdroger nog steeds slecht voor je energierekening en het milieu.
 2. Beperkte keuze: De warmtepompdroger wordt tegenwoordig het meest verkocht, en daarin is het aanbod het grootst.
 3. Korte levensduur van wasgoed: Door de hoge temperaturen waarmee je wasgoed wordt gedroogd, slijt je kleding sneller.

Verschillen tussen een afvoerdroger en een condensdroger

Het grootste verschil tussen een afvoerdroger en een condensdroger is hoe ze met condens omgaan. Afvoerdrogers blazen de vochtige lucht naar buiten, terwijl condensdrogers het vocht opvangen in een reservoir of het afvoeren via de waterafvoer. De condensdroger is hierdoor flexibeler.

Daarnaast worden luchtafvoerdroger bijna niet meer verkocht in Nederland, omdat het energieverbruik te hoog is. Hierdoor blijft er maar een beperkt aantal (verouderde) opties over om uit te kiezen. Bij condensdrogers zien we dat langzaamaan hetzelfde gebeurt; de moderne en zuinige warmtepompdroger wordt steeds populairder en de condensdroger moet daar plaats voor maken.

Daarnaast willen we ook het energieverbruik nog een keer benadrukken. De luchtafvoerdroger heeft het hoogste energieverbruik, maar ook de condensdroger is niet energiezuinig, en dat het een negatieve invloed op het milieu maar ook op jouw portemonnee op de lange termijn. Want ondanks dat deze modellen in aanschaf goedkoop zijn, betaal je meer voor stroom dat nodig is. Op de lange termijn is het daarom een beter idee om te investeren in een zuinigere wasdroger, ook al kost die misschien iets meer.

Een afvoerdroger of condensdroger kopen

Als je een nieuwe wasdroger wilt kopen, raden wij altijd aan om te kiezen voor een energiezuinig model. We weten dat het verleidelijk is om voor een goedkope afvoerdroger of condensdroger te kiezen, maar op de lange termijn ben je hier duurder mee uit, omdat je energiekosten veel hoger zullen zijn dan nodig is. En dat zijn kosten waar je elke droogbeurt weer mee geconfronteerd wordt, gedurende de gehele levensduur van de droger.

Overweeg een warmtepompdroger als beter alternatief!

Warmtepompdrogers zijn iets duurdere wasdrogers, maar een veel efficiëntere en milieuvriendelijkere keuze. Ze werken door warmte uit de lucht te halen om de kleding te drogen, door middel van een warmtepomp en een koelmiddel. Dit proces is veel zachter voor je kleding door het gebruik van een lagere temperatuur en gebruikt veel minder energie.

Het is een slimme keuze voor de lange termijn, zowel voor je portemonnee als voor het milieu. Warmtepompdrogers hebben vaak meer geavanceerde functies en de nieuwste technologieën die het gebruiksgemak verbeteren maar ook de levensduur van het apparaat én je wasgoed verlengen. Hierdoor vinden wij dat een warmtepompdroger absoluut de investering waard is!

Veelgestelde vragen over het kiezen tussen een afvoerdroger of condensdroger

Wat is beter een condensdroger of afvoerdroger?

De keuze hangt af van je situatie. Heb je een makkelijke manier om lucht naar buiten af te voeren, dan wellicht een afvoerdroger. Maar voor flexibiliteit in plaatsing en energiebesparing is een condensdroger beter.

Wat is het verschil tussen een condensdroger en een luchtafvoerdroger?

Het belangrijkste verschil zit in hoe ze vocht afvoeren. Een luchtafvoerdroger blaast vocht naar buiten, terwijl een condensdroger het vocht opvangt in een reservoir. Daarnaast heeft de condensdroger over het algemeen een betere energieklasse.

Wat is het verschil tussen een warmtepompdroger en een condensdroger?

Warmtepompdrogers zijn een stuk zuiniger en drogen met een lagere droogtemperatuur, en dat is beter voor je wasgoed. Condensdrogers drogen sneller, maar verbruiken meer energie en zijn minder zuinig op je kleding.