Kleine wasdroger
Een kleine wasdroger kan worden neergezet in een kleine ruimte en heeft vaak niet meer dan 6 of 7 kg vulgewicht.
Kijkende naar een nieuwe kleine wasdroger? Hieronder hebben we voor jou de beste kleine wasdrogers van 2024 opgesomd. Neem snel een kijkje!
Kleine wasdroger kopen
Het vulgewicht geeft de grootte van de trommel aan, hoeveel kilo wasgoed er per droogbeurt in de droger past. Het is belangrijk om een wasdroger te kopen met de juiste hoeveelheid vulgewicht, omdat je anders onnodig veel energie verbruikt. Als je een te grote wasdroger hebt, heb je namelijk de neiging om met een half-lege trommel het droogprogramma aan te zetten – en daarmee verbruik je meer energie dan nodig is. Daartegenover, als je kiest voor een wasdroget die te klein is, zul je hem vaker moeten gebruiken, wat ook veel energie verbruikt. Om die reden raden we aan om een wasdroger te kopen met (ongeveer) hetzelfde vulgewicht als je wasmachine – of om te kijken naar de grootte van je huishouden.
- Voor een huishouden van 1 of 2 personen raden we een droger aan die beschikt over een vulgewicht van 6 kg of 7 kg. Dit zullen de kleinste wasdrogers zijn die je kunt vinden.
- Telt jouw huishouden 3 of 4 personen? Dan raden we aan te kijken naar drogers met 8 kg vulgewicht.
- En voor een gezin met 5 of meer personen, raden we minimaal 9 kg aan.
Vind jouw kleine wasdroger
Vind een goede kleine wasdroger door te kijken naar de beste van 2024 of doe de snelle keuzehulp.
Beste kleine wasdroger van 2024
Hieronder vind je onze top 5 kleine wasdrogers van 2024. Bij het maken van deze selectie hebben we onder andere gekeken naar de energieklasse, de verschillende droogprogramma’s en het geluidsniveau. Met welke van deze wasdrogers droog jij binnenkort je kleding?
9/10Beko KC720301BX1
De Beko KC720301BX1 is de best geteste kleine wasdroger van november 2024!
Deze wasdroger heeft een snelheidsklasse 'snel' en een bouwkwaliteit middenklasse, wat bijdraagt aan een langere levensduur. Voor de veiligheid is er een kinderslot aanwezig. Het apparaat valt in energieklasse B, wat minder zuinig is dan een A+++ warmtepompdroger. Het vocht wordt opgevangen in een condensreservoir onderin de machine.
Je bedient de Beko KC720301BX1 eenvoudig met een draaiknop en kunt kiezen uit verschillende droogprogramma's. De droger heeft een timer-functie voor meer flexibiliteit. Het condensreservoir zit helemaal onderin en moet je met de hand legen. Let op dat je deze droger niet kunt aansluiten op de waterafvoer. De machine is compact en snel, maar verbruikt meer energie dan sommige andere modellen.
8.9/10AEG T6DB72GP ProSense
Met een maximale droogtijd van 129 minuten valt deze droger in de snelheidsklasse 'snel'. De droger heeft energieklasse B, wat minder zuinig is dan een A+++ warmtepompdroger. Het vocht uit je wasgoed komt in een condensreservoir terecht. Je kunt de droger ook aansluiten op de waterafvoer, maar hiervoor moet je apart een condensafvoerslang kopen.
De ProSense beladingssensor past de droogtijd aan op de hoeveelheid was in de trommel. Dit zorgt voor een efficiënt droogproces. De hoge droogtemperatuur zorgt voor snelle resultaten, maar is minder energiezuinig. Deze droger is vooral geschikt voor een huishouden van één persoon vanwege de beperkte capaciteit.
Wasdroger keuzehulp
Het vulgewicht van je kleine wasdroger kiezen
Het kiezen van het juiste vulgewicht voor je wasdroger is belangrijk om ervoor te zorgen dat je wasgoed efficiënt wordt gedroogd en niet nog nat uit de trommel komt. Het juiste vulgewicht hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je huishouden en de hoeveelheid wasgoed die je doorgaans per week hebt. Het is belangrijk om niet het aantal kilogram te overschreiden, want dit kan leiden tot minder efficiënt drogen en slijtage van je droger. Hieronder vind je een tabel met de aanbevolen vulgewicht voor verschillende huishoudens:
- 1 persoon
- 2 personen
- 3-4 personen
- 5+ personen
- 6 of 7 kg
- 7 kg
- 8 á 9 kg
- 9 kg of meer
Waar let je op bij het kopen van een kleine wasdroger
Type wasdroger
Er zijn verschillende soorten drogers; de luchtafvoerdroger, de condensdroger en de warmtepompdroger. Goed om te weten: het energieverbruik van de luchtafvoerdroger is het hoogst, en dat van een warmtepompdroger is het laagst. Als je zuinig wilt wassen en drogen, kies je daarom voor een warmtepompdroger.
Condensafvoer
Het vocht dat door de wasdroger uit je wasgoed wordt onttrokken, moet natuurlijk ook ergens naartoe. Luchtafvoerdrogers voeren dit via een slang naar buiten, door een raam of door een speciaal gat in de muur. Bij een condensdroger heb je in de meeste gevallen de keuze tussen de waterafvoer en een condensbak. De condensbak (oftewel het reservoir) moet eens in de zoveel tijd handmatig geleegd worden.
Energieklasse
Eerder legden we al uit dat het type wasdroger een grote impact heeft op het energieverbruik. Maar ook tussen 2 warmtepompdrogers kan er nog verschil zitten. Als je graag zuinig droogt, kies je voor een warmtepompdroger met energieklasse A+++. Een energiezuinige wasdroger is vaak iets duurder, maar omdat hij zo weinig energie gebruikt is dit vaak wel de meest voordelige keuze.
Speciale droogprogramma's
Net zoals een wasmachine, biedt ook de wasdroger verschillende programma’s voor verschillende soorten wasgoed. Denk hierbij aan katoen, wol, zijde, overhemden, handdoeken en synthetisch wasgoed. Ook hebben sommige wasdrogers speciale anti-kreuk droogprogramma’s.
Gebruiksgemak
Een moderne wasdroger biedt tegenwoordig ook allerlei opties om het wassen en droger zo makkelijk en prettig mogelijk te maken voor de gebruiker. Denk hierbij b.v. aan startuitstel, bediening via een app, kinderbeveiliging, een zelfreinigende condensor, trommelverlichting en automatisch uitschakelen.
Bouwkwaliteit
Niet iedere wasdroger is gemaakt met een topdesign en van de sterkste materialen. Aan de bouwkwaliteit van een wasdroger kun je aflezen hoe goed het apparaat presteert en hoelang hij mee gaat. Niet alle merken en leveranciers zijn echter even transparant over de bouwkwaliteit van hun producten. Als indicatie kun je daarom ook kijken naar de prijzen en merken. Een dure wasdroger van een A-merk is natuurlijk niet per definitie beter, maar het kan wel een teken zijn dat hij gemaakt is met goede materialen. De volgende merken staan bekend om het leveren van kwaliteit als het om wasdrogers gaat: Miele, Bosch, Siemens, AEG en Samsung. Ga je vooral voor een goede prijs-kwaliteitverhouding? Kijk dan naar de wasdrogers van Beko, Indesit en Zanussi.
Voor- en nadelen kleine wasdroger
Er zijn verschillende redenen waarom een kleine wasdroger wel of niet een goed idee kan zijn voor jou en jouw huishouden. Voor degenen die nog twijfelen, we hebben alle voor- en nadelen van het kopen van een kleine wasdroger voor je op een rij gezet! Hopelijk helpt het jou een beslissing te maken.
Voordelen
- Als je met 1 of 2 personen bent, is 7 kg de perfecte grootte voor een wasdroger.
- Een kleine wasdroger plaats je – door hun formaat – gemakkelijker bovenop de wasmachine. De kans is maar klein dat dit problemen op zal leveren.
- Het energieverbruik van een kleine wasdroger is lager dan dat van een grote. Dit is goed voor het milieu, maar het houdt ook je energierekening laag.
- Je kan niet alle kleding zomaar in de droger stoppen. Door te kiezen voor een kleine droger, verklein je de kans dat je met een half-lege trommel moet drogen.
Nadelen
- Voor een single of een stel is 6 of 7 kg vulgewicht perfect, zolang je enkelere keren per week wast. Als je – bijvoorbeeld in geval van allergie of sport – vaker wast, kan een grotere wasdroger beter zijn. Dan hoef je minder vaak je droger aan te zetten, waarmee je je energieverbruik lager houdt.
- Krijg je een nieuwe huisgenoot of een gezinsuitbreiding? Dan zal een wasdroger met 7 kg vulgewicht al snel te klein zijn. Als je verwacht dat je je wasdroger binnenkort met meer mensen deelt, kun je daarom beter kiezen voor een grote wasdroger.