Warmtepompdroger voordelen en nadelen

Een warmtepompdroger heeft een aantal voor- en nadelen, namelijk: Over het algemeen zijn warmtepompdrogers duurder, maar je bespaart veel geld op je energierekening omdat ze zo zuinig zijn. Daarnaast doen warmtepompdrogers er langer over om wasgoed te drogen omdat ze gebruik maken van een koelelement, maar daardoor blijft je kleding wel langer mooi. Als laatste is een warmtepompdroger gemaakt van meer onderdelen. Hoe meer onderdelen, hoe meer er kapot zou kunnen gaan. 

Warmtepompdroger nadelen

Hoe werkt een warmtepompdroger

Voor we inzoomen op de nadelen, is het handig om uit te leggen hoe een warmtepompdroger werkt. Warmtepompdrogers hebben een koelmiddel en een warmtepomp. De pomp zet de koelstof van vloeibare vorm om in gasvorm. Hierbij komt warme, droge lucht vrij, die gebruikt wordt om je wasgoed te drogen. Bij het drogen van je wasgoed ontstaat er een vochtige warme lucht, wat door het koelmiddel wordt omgezet in condens. Vervolgens wordt het condens afgevoerd via een afvoerslang naar de waterafvoer of het wordt opgevangen in een reservoir.

Soorten drogers

Vraag jij je af welke soorten wasdrogers er nog meer zijn? Dat zijn de luchtafvoerdroger en de condensdroger. Beide verwarmen met behulp van een verwarmingselement dat helpt bij het drogen van je wasgoed. Condensdroger en afvoerdrogers worden gezien als conventionele drogers. Van alle soorten drogers is het de afvoerdroger die de meeste energie verbruikt. Daarna komen de condensdrogers.

Het grote verschil tussen afvoerdrogers en condensdrogers is de manier van condensafvoer. Bij condensdrogers gaat dit op dezelfde manieren als bij warmtepompdrogers; via een reservoir of de waterafvoer. Maar bij afvoerdrogers zit dit anders. Daarbij het de vochtige lucht naar buiten geleidt door een raam of een gat in de muur met een afvoerslang.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een warmtepompdroger is erg energiezuinig, maar droogt iets trager. Een condensdroger is niet energiezuinig, maar droogt wel snel. Bij geen voorkeur kies je voor beide opties.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was drogen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Voor- en nadelen van de warmtepompdroger

De werkwijze van de warmtepompdroger heeft vele voordelen, maar natuurlijk ook enkele nadelen. Om jou een duidelijker beeld te schetsen van dit type wasdroger, hebben we alle voors en tegens van warmtepompdrogers voor je op een rijtje gezet. Al deze voor- en nadelen hebben betrekking tot de warmtepompdroger ten opzichte van de condensdroger en de luchtafvoerdroger.

Voordelen

  • Goed voor het milieu. Een warmtepompdroger verbruikt relatief weinig energie tijdens het drogen, wat goed is voor het milieu.
  • Energiezuinigheid: De warmtepompdroger gebruikt, door het gebruik van een warmtepomp en koelmiddel, minder energie dan de condensdroger die een verwarmingselement gebruikt. Hierdoor blijven je energiekosten laag.
  • Wasgoed langer mooi: Een warmtepompdroger droogt op een lagere temperatuur waarmee de kans kleiner is dat je kleding slijt of krimpt.
  • Condensafvoer via waterafvoer of reservoir: Bij de meeste warmtepompdroger kun je kiezen op welke manier je de condens afvoert. Dit geldt ook voor de condensdroger, alleen niet voor de luchtafvoerdroger.

Nadelen

  • Langere droogtijd: Door de lagere droogtemperatuur duren de verschillende droogprogramma’s bij een warmtepomp wasdroger langer dan bij een condensdroger.
  • Duur in aanschaf: Een nieuwe warmtepompdroger is duurder dan een gewone droger.
  • Meer onderdelen: Omdat de warmtepompdroger met een andere techniek droogt, heeft hij meer onderdelen. Hoe meer onderdelen, hoe meer er kapot kan gaan.

Conclusie

In de meeste gevallen is een warmtepompdroger de beste keuze. Ook al zijn ze duurder in aanschaf, is dit vaak de meest voordelige keuze omdat ze te zuinig drogen. Met een warmtepompdroger met energieklasse A+++ kun je tot wel 75 euro besparen op je energierekening als je het vergelijkt met een gewone condensdroger. Een energiezuinige condensdroger bestaat niet echt. Om die reden is een warmtepompdroger absoluut de moeite waard.

Uiteraard moet je uiteindelijk zelf bepalen welk type droger het beste past bij jou. Als je vast zit aan een budget of die langere droogtijd niet ziet zitten, kan een gewone condensdroger een mooi alternatief zijn. Heb je nog vragen of wil je advies? Schroom niet om contact op te nemen met ons of je leverancier.

Nieuwe warmtepompdroger kopen; waar let je op

Hopelijk heb je met de bovenstaande informatie kunnen bepalen of een warmtepompdroger het juiste type droger is voor jou. Als je weet voor welk type wasdroger je gaat, ben je al een heel eind. Maar uiteraard zijn er nog veel meer dingen waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe wasdroger. In de onderstaande tips lees je precies waar je allemaal rekening mee moet houden bij het kiezen van een wasdroger.

  • Kies je juiste hoeveelheid vulgewicht: het vulgewicht geeft aan hoeveel kg wasgoed er in de trommel past. Idealiter kies je voor een wasdroger waarvan de trommel qua grootte overeenkomt met die van je wasmachine.
  • Kijk naar het energielabel: warmtepompdrogers drogen energiezuinig en zijn daarom goed voor het milieu en besparing op je energierekening. Maar dan kan er alsnog een verschil zitten in het energieverbruik van 2 verschillende warmtepompdrogers. Om te achterhalen welke de minste stroom verbruikt, kijk je naar het energielabel.
  • Wat is een zelfreinigende condensor? Bij wasdrogers met een volledige zelfreinigende condensor hoef je niet om te kijken naar het schoonmaken van de condensor. Bij een gedeeltelijk zelfreinigende condensor hoef je hem alleen eens in de paar maanden schoon te spoelen.
  • Wat betekent de bouwkwaliteit van een droger? De bouwkwaliteit geeft aan wat de verwachtte levensduur van de droger is en kan een indicatie geven van het droogresultaat.
  • Kijk naar de verschillende droogprogramma’s: er zijn speciale programma’s voor onder andere wol, overhemden, zijde, babykleding en handdoeken. Heb jij behoefte aan een van deze speciale programma’s? Zorg er dan voor dat je nieuwe wasdroger beschikt over dat droogprogramma.