Hoe vaak moet je een condensdroger legen

Het reservoir van een condensdroger wordt aangeraden om na elke droogbeurt te legen om schimmelvorming en onaangename geuren te voorkomen. De pluizenfilter wordt aangeraden om na elke droogbeurt te legen om de efficiëntie van de droger te behouden en te voorkomen dat de filter verstopt raakt en brand veroorzaakt. Het is belangrijk om deze onderhoudstaken regelmatig uit te voeren om de levensduur van de droger te verlengen.

Levensduur van een wasdroger

Het reservoir legen

Leeg het reservoir regelmatig

Het water dat je droger uit de wasgoed haalt, moet natuurlijk ook weer ergens naartoe. Bij condensdrogers zijn er, net als bij warmtepompdrogers, twee manieren om het condens af te voeren. Het vocht kan worden opgevangen in het ingebouwde reservoir van de condensdroger. Is dit bij jouw condensdroger van toepassing? Leeg het reservoir dan met regelmaat, het liefst na iedere droogbeurt. Het condenswater spoel je gewoon weg in de gootsteen. Is jouw wasdroger aangesloten op de waterafvoer? Dan hoef je dit niet te doen. Het vocht wordt dan direct met een afvoerslang afgevoerd naar de afvoer.

Controleer wel regelmatig of de slang goed bevestigd is en niet beschadigt is of verstopt zit. Dat kan namelijk gevaarlijk zijn. Als je een luchtafvoerdroger hebt, wordt de vochtige lucht met een afvoerslang naar buiten afgevoerd. Controleer ook regelmatig of de luchtafvoerslang schoon is. Reinig en leeg de afvoerslang met een stofzuiger.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een warmtepompdroger is erg energiezuinig, maar droogt iets trager. Een condensdroger is niet energiezuinig, maar droogt wel snel. Bij geen voorkeur kies je voor beide opties.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was drogen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdrogers
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Pluizenfilter legen

Tijdens het drogen komen er pluizen en stofdeeltjes los van je wasgoed. Deze worden opgevangen in het pluizenfilter van de droger en in de deur en de deuropening. Het is belangrijk om deze onderdelen regelmatig schoon te maken, als je wilt dat je droger zijn werk goed blijft doen. Een ophoping van vuil en pluizen kunnen er namelijk voor zorgen dat de droogtijd langer duurt en de droger meer energie verbruikt.
Bovendien, als het pluis in het binnenwerk van de droger terecht komt, kan dit het apparaat beschadigen en in het ergste geval kan er brand ontstaan. Om het energieverbruik van je droger laag te houden en het brandgevaar in te perken, houd je de droger en het pluizenfilter schoon. De deur en deuropening van de droger kun je met een vochtige doek schoonmaken, en het pluizenfilter kun je heel handig uit de droger halen en onder de kraan schoon spoelen. Zorg ervoor dat het pluizenfilter goed gedroogd is voor je hem terugzet.

Condensor wasdroger schoonmaken

Ook is het belangrijk om de condensor van je wasdroger schoon te houden. Bij vrijwel alle condensdrogers maak je de condensor handmatig schoon. Probeer dit iedere 20 droogbeurten te doen.

In de handleiding van je droger staat precies hoe en hoe vaak je dit het beste kunt doen. Bij veel condensdroger kun je de condensor uit de droger halen en hem schoon spoelen onder de kraan of douchekop.

Veel warmtepompdrogers hebben een zelfreinigende condensor, waardoor je dit niet hoef te doen. Bij andere warmtepompdrogers maak je de condensor handmatig schoon, maar niet door hem uit de droger te halen. Je zuigt dan het ventilatierooster van de condensor met een stofzuiger schoon.

Buiten- en binnenkant

Ook de buiten- en binnenkant van je wasdroger moet regelmatig schoongemaakt worden, ongedacht wat voor type droger je hebt. De beste manier om dit te doen is met een vochtige doek en een warm sopje met een mild reinigingsmiddel.

Vochtsensor

Bij het schoonmaken van de binnenkant van de droger, moet je ook de vochtsensor niet vergeten. Deze zit aan de binnenkant van de trommel en signaleert hoeveel vocht er nog in je wasgoed zit. Als de sensor vies is, kan jij deze inschatting minder goed maken en droog je minder energiezuinig.