Zelfreinigende condensor

Een wasdroger met een zelfreinigende condensor spoelt tijdens iedere droog beurt zichzelf schoon. Het voordeel hiervan is dat je minder onderhoud hoeft te plegen en dat je heel energiezuinig kunt drogen.  

Aan het zoeken naar een warmtepompdroger met een zelfreinigende condensor? Hieronder hebben wij de beste warmtepompdrogers met zelfreinigende condensors van 2024 opgesomd. 

Zelfreinigende condensor wasdroger

Wat is een zelfreinigende condensor

Met een zelfreinigende condensor hoef je niet meer 

Een zelfreinigende condensor is een functie waarover wasdrogers kunnen beschikken als ze je wasgoed drogen met behulp van een condensor. Dat zijn de warmtepompdroger en de condensdroger. De meeste wasdrogers met een zelfreinigende condensor opereren met een warmtepomp. Dit is tevens de meest energiezuinige droger die op het moment op de markt is. Normaliter moet je de warmtewisselaar van je droogautomaat handmatig schoonmaken.

Over het algemeen wordt aangeraden om dit eens per maand te doen. Hierdoor gaat je droogkast langer mee en blijft hij goed drogen. Als jouw wasdroger beschikt over en zelfreinigende condensor, heb je hier helemaal geen omkijken naar. De droger kan dan zelf de condensor schoonmaken, dit doet hij door hem tijdens het drogen schoon te spoelen.

Type reiniging condensor

Er zijn wasdrogers te koop met drie verschillende manieren van het reinigen van de warmtewisselaar. De ‘automatische reiniging‘ hebben we net besproken, hierbij spoelt de condensor van de wasdroger automatisch goed schoon tijdens het drogen door middel van de zelfreinigende condensor. Daarnaast zijn er ook drogers verkrijgbaar met een ‘eenvoudige reiniging‘ en een ‘handmatige reiniging‘.

  1. Bij wasdrogers met handmatige reiniging moet je er zelf voor zorgen dat de condensor schoon gemaakt wordt. Bij de meeste wasdrogers moet je hiervoor de warmtewisselaar uit de droger halen, en hem onder de kraan of een douchekop schoonspoelen. Deze optie komt het meest voor bij een gewone condensdroger.
  2. Als je kiest voor een wasdroger met ‘eenvoudige reiniging‘ hoef je de condensor niet uit de droger te halen. Deze zit vast. Eens in de maand maak je met je stofzuiger het filter makkelijk schoon. De meeste warmtepompdrogers hebben eenvoudige reiniging of automatische reiniging, dus een zelfreinigende condensor waardoor je er helemaal geen onderhoud aan hebt.

Vind jouw zelfreinigende warmtepompdroger

Vind een goede zelfreinigende warmtepompdroger door te kijken naar de beste van 2024 of doe de snelle keuzehulp.

De beste Zelfreinigende condensor

Warmtepompdroger met zelfreinigende condensor kopen

Als je op zoek bent naar een nieuwe droger, is de warmtepompdroger in de meeste gevallen de beste keuze. Dit is een relatief stille droger met een laag energieverbruik. Als je kiest voor een warmtepompdroger met zelfreinigende condensor, haal je al gauw een zuinige warmtepompdroger in huis. De meeste modellen met een zelfreinigende condensor hebben namelijk energieklasse A++ of energieklasse A+++.

In de onderstaande lijst vind je onze selectie met de beste drogers met een zelfreinigende condensor van 2021. Bij het maken van deze top 5 hebben we onder andere gekeken naar het energieverbruik, het maximale vulgewicht (grootte van de trommel), de verschillende droogprogramma’s, consistente prestaties en het geluidsniveau.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een warmtepompdroger is erg energiezuinig, maar droogt iets trager. Een condensdroger is niet energiezuinig, maar droogt wel snel. Bij geen voorkeur kies je voor beide opties.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was drogen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Voor- en nadelen van een zelfreinigende condensor

Een zelfreinigende condensor in een wasdroger biedt gemak en efficiëntie, maar komt ook met enkele overwegingen. Terwijl het onderhoud vermindert en energie bespaart, kan het de aankoopprijs verhogen. Hier volgen de voor- en nadelen van een wasdroger met zelfreinigende condensor:

Voordelen:

  1. Minder onderhoud: Je hoeft de condensor niet regelmatig handmatig te reinigen, wat tijd en moeite bespaart.
  2. Efficiëntere werking: Een schone condensor zorgt voor een betere luchtstroom en efficiëntere droging, waardoor je kleding sneller droogt.
  3. Energiebesparing: Doordat de condensor schoon blijft, werkt de droger efficiënter en verbruikt hij minder energie, wat goed is voor je portemonnee en het milieu.
  4. Langere levensduur van het apparaat: Regelmatige reiniging kan de levensduur van de wasdroger verlengen, waardoor je minder snel een nieuw apparaat hoeft te kopen.

Nadelen:

  1. Duurder in aanschaf: Wasdrogers met zelfreinigende condensors zijn vaak duurder dan modellen zonder deze functie.
  2. Mogelijkheid van storingen: Elke extra functie kan de kans op technische problemen vergroten, wat kan leiden tot reparatiekosten of het eerder vervangen van de droger.
  3. Minder grondige reiniging: Een zelfreinigend systeem kan soms minder grondig zijn dan handmatige reiniging, wat op de lange termijn toch kan leiden tot ophoping van vuil of pluisjes.

Wasdrogers zonder condensor

Als je een nieuwe droger wilt zonder warmtewisselaar, moet je kijken naar de luchtafvoerdroger. Deze heeft enkel een hitte element nodig bij het drogen van je wasgoed. Hierdoor heeft hij geen condensor. In aanschaf is de luchtafvoerdroger erg goedkoop, maar in gebruik zijn ze het minst zuinig van alle type wasdrogers. Houd er daarom rekening mee dat je energieverbruik bij een luchtafvoerdroger aanzienlijk hoger ligt dan de gemiddelde condensdroger of warmtepompdroger. Dit is slecht voor het milieu en zorgt voor een hoge energierekening. Als je je energieverbruik laag wilt houden, kies je voor een energiezuinige warmtepompdroger.

Prijs bij aanschaf

Over het algemeen zijn warmtepompdrogers in aanschaf duurder dan condensdrogers. Daartegenover willen we wel genoemd hebben dat warmtepompdrogers aanzienlijk minder energie verbruiken. Hierdoor blijven je kosten bij het gebruik van je nieuwe wasdroger een stuk lager. Kies je voor een warmtepompdroger met energieklasse A+++ (het meest energiezuinig) kun je tot wel 75 euro per jaar besparen op je energiekosten in vergelijking met een condensdroger met energieklasse B. Over de gehele levensduur (circa 12 jaar) is dat zo’n 900 euro. Zit je vast aan een budget en heb je een nieuwe droger nodig? Kies dan voor een goedkope wasdroger en kijk naar condensdrogers.

Warmtepompdroger met zelfreinigende condensor kopen; waar let je op

Er komt een hoop kijken bij het uitzoeken van een nieuwe droger. Wil je een zuinige warmtepompdroger kopen met weinig onderhoud? Dan ben je al een heel eind! Maar uiteraard zijn er nog veel meer specificaties en opties waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een warmtepomp droger. Houd de onderstaande tips in gedachten bij het zoeken van een warmtepompdroger met een zelfreinigende condensor.

Vulgewicht

Het vulgewicht van een wasdroger geeft aan hoeveel kilo wasgoed er in de trommel past. We raden aan een warmtepompdroger te kopen met minimaal evenveel vulgewicht als je wasmachine. Zo past altijd al je natte wasgoed in de trommel van je droogautomaat. Koop je een nieuwe droger én wasmachine? Neem dan het onderstaande overzicht ter indicatie:

  1. Een huishouden van 1 of 2 personen heeft een wasdroger nodig met vulgewicht 7 kg.
  2. Een huishouden van 3 of 4 personen heeft een wasdroger nodig met vulgewicht 8 kg. De meeste warmtepompdrogers hebben een vulgewicht van 8 kg.
  3. Een groot huishouden van 5 personen of meer heeft een wasdroger met vulgewicht 9 kg of meer nodig.

Energieklasse

De warmtepompdroger droogt zuiniger dan de andere type drogers. Maar dan kan er alsnog een verschil zitten in hoe energiezuinig twee verschillende warmtepompdrogers zijn. Hiervoor kijk je naar het energielabel. De meeste warmtepompdrogers met een zelfreinigende warmtewisselaar hebben energieklasse A++ of A+++. Hiermee kun je over de gehele levensduur tot wel 888 euro besparen op je energiekosten in vergelijking met het energieverbruik van een gewone condensdroger.

Droogprogramma's

Net zoals je wasmachine, bieden ook wasdrogers programma’s voor verschillende soorten wasgoed. Zo zijn er speciale programma’s voor wol, overhemden, zijde, babykleding en handdoeken. Deze programma’s zorgen ervoor dat jouw wasgoed perfect droogt en je kleding zo lang mogelijk meegaat. Vrijwel alle nieuwe warmtepompdrogers hebben ook een eco-programma, om het energieverbruik tijdens het drogen nog verder terug te dringen, of een programma die ervoor zorgt dat je wasgoed ‘extra droog’ wordt.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van een wasdroger geeft aan hoe luid het apparaat is tijdens het draaien van droogprogramma’s. Vrijwel alle wasdrogers maken een stuk minder herrie dan de gemiddelde wasmachine, maar dan kan het geluid alsnog storend zijn. Als je een stille wasdroger wilt, moet je kijken naar een wasdroger die minder dan 65 dB (decibel) produceert. Drogers worden onderverdeeld in 3 categorieën als het gaat om geluidsniveau: luid (67 dB of meer), normaal (65 dB of 66 dB) en stil (64 dB en minder). De meeste warmtepompdrogers zijn stil en produceren 64 dB of minder.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van een droger zegt iets over de stevigheid en de verwachte levensduur. Kijkend naar de bouwkwaliteit, worden alle drogers onderverdeelt in basisklasse, middenklasse en topklasse. Indien de bouwkwaliteit niet vermeld staat bij een warmtepompdroger, kunnen de merken en prijzen ook een indicatie vormen. Volgens de Consumentenbond zijn dit de beste merken voor wasdrogers: Miele, Bosch, Siemens, AEG en Samsung. Merken die beter scoren op prijs-kwaliteitverhouding zijn Beko, Indesit en Zanussi.

Wat is een condensor

Een condensor is een belangrijk onderdeel van een wasdroger. Misschien heb je wel eens van dit onderdeel gehoord, maar weet je eigenlijk wat het precies doet en waarom het zo belangrijk is? In het onderstaande filmpje wordt alles verteld wat je moet weten over een condensor in wasdrogers, hoe ze werken en hoe je ze kunt onderhouden. Dus als je meer wilt weten over de technologie achter het drogen van je wasgoed, kijk dan het onderstaande filmpje!

Zelfreinigende condensor schoonmaken

Een zelfreinigende condensor is ontworpen om onderhoudsvrij te zijn, wat betekent dat het systeem zelfstandig de condensor reinigt tijdens de normale werking. Dit kan de efficiëntie van het apparaat behouden en het energieverbruik verminderen.

Als je echter merkt dat je droger niet goed presteert of dat er andere problemen zijn, kun je de volgende stappen volgen om de condensor en het gebied eromheen te controleren en, indien nodig, te reinigen:

  1. Schakel het apparaat uit: Voordat je begint met het reinigen, is het belangrijk om het apparaat volledig uit te schakelen en de stekker uit het stopcontact te halen voor je veiligheid.
  2. Open de condensordeur: Afhankelijk van je droger kan deze zich aan de voorkant of onderkant van het apparaat bevinden.
  3. Verwijder de condensor: Trek de condensor (meestal een rooster of roosterachtige structuur) voorzichtig naar buiten. Dit kan verschillen afhankelijk van het merk en model van de droger.
  4. Inspecteer de condensor: Hoewel het een zelfreinigend systeem is, kun je nog steeds controleren op eventuele zichtbare opeenhopingen van pluis of vuil. Als er opeenhopingen zijn, verwijder deze dan voorzichtig met een borstel of stofzuiger.
  5. Reinig de condensorruimte: Gebruik een stofzuiger om eventuele pluisjes of vuil in de ruimte waar de condensor zit te verwijderen. Hierdoor wordt de luchtstroom verbeterd.
  6. Plaats de condensor terug: Nadat je de condensor en het gebied eromheen hebt gereinigd, plaats je de condensor voorzichtig terug op zijn plaats en sluit je de deur.
  7. Steek de stekker weer in het stopcontact en test het apparaat: Schakel de droger in om te zien of hij naar behoren werkt.

Als je droger na het reinigen van de condensor nog steeds niet goed werkt, kan er een ander probleem zijn. In dat geval kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met een professionele technicus of de fabrikant voor verdere assistentie.