Warmtepompdroger kopen

Een warmtepompdroger is de meest energiezuinige droger die er is. Door het koelelement in de warmtepompdroger droogt hij met een lagere temperatuur. Hierdoor is hij er energiezuinig. Daarnaast gaat door de lage droogtemperatuur je kleding ook langer mee. Lees hier alles wat je moet weten over dit type droger!

Warmtepompdroger hoofdpagina

Wat is een warmtepompdroger

Doe onze snelle keuzehulp om de beste warmtepompdroger te vinden.

Een warmtepompdroger is een type wasdroger dat gebruikmaakt van een warmtepompsysteem om kleding te drogen. In tegenstelling tot traditionele condensdrogers, die verwarmingselementen gebruiken om lucht te verwarmen, haalt een warmtepompdroger de vochtige lucht uit de trommel en passeert deze door een verdamper. Hier wordt het vocht gecondenseerd en verandert het terug in water, terwijl de resterende droge lucht weer wordt verwarmd en terug naar de trommel wordt geleid. Het voordeel van dit systeem is dat het veel energiezuiniger is dan traditionele drogers. Omdat een warmtepompdroger de warmte recirculeert in plaats van constant nieuwe warmte te genereren, verbruikt het aanzienlijk minder energie.

Dit resulteert niet alleen in lagere energierekeningen voor de gebruiker, maar het is ook beter voor het milieu vanwege het verminderde energieverbruik en de daaruit voortvloeiende vermindering van CO2-uitstoot. Dit zijn natuurlijk prachtige voordelen om te kiezen voor een warmtepompdroger. Alleen zijn er nog een aantal andere punten waar je op moet letten bij het kopen van een warmtepompdroger. Kies om te beginnen hieronder de juiste soort warmtepompdroger voor jouw situatie of ga meteen door naar de beste warmtepompdrogers van 2024 bekijken

Waarom een warmtepompdroger kopen

Je bent op zoek naar een nieuwe wasdroger en vraagt je af waarom je een warmtepompdroger moet kopen? Dat antwoord is simpel. Je bespaart er veel energie, en dus ook geld mee. Daarnaast droogt een warmtepompdroger je kleding op een lagere temperatuur. Dit betekend dat je kleding minder snel slijt. Een klein nadeel is dat een warmtepompdroger iets langer doet over het drogen van je wasgoed ten opzichte van een condensdroger.

Warmtepompdroger vs condensdroger

Als je een nieuwe wasdroger zoekt, is de warmtepompdroger the way to go. Het alternatief van de warmtepompdroger is de condensdroger. We leggen je graag de verschillen tussen deze 2 type drogers uit en laten je zien waarom je beter voor een warmtepompdroger kunt kiezen.

Het voornaamste verschil tussen deze 2 verschillende drogers is dat de warmtepompdroger een warmtepomp en een koelmiddel gebruikt, terwijl de condensdroger droogt met een verwarmingselement. Het verwarmingselement van de condensdroger verbruikt veel energie, waardoor drogen met een warmtepompdroger relatief energiezuinig is. Dat is beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Ondanks dat warmtepompdrogers over het algemeen duurder zijn in aanschaf, is dit vaak toch de goedkopere keuze vanwege het energiezuinige drogen. Warmtepomdrogers houden je energiekosten mooi laag. Met een warmtepompdroger met energieklasse A+++ kun je tot wel 888 euro besparen op je energiekosten als je het vergelijkt met een condensdroger met energieklasse B.

Omdat de twee type drogers je wasgoed op een andere manier drogen, zit er ook een verschil in de droogtemperatuur. De condensdroger droogt je wasgoed op een hogere temperatuur. Hierdoor duren de droogprogramma’s korter, maar is ook de kans groter dat je kleding slijt of krimpt door de warme lucht. Een warmtepompdroger droogt op een lagere temperatuur, en doet er daarom langer over, maar je kleding blijft wel langer mooi.

Dit zijn de voordelen van drogen met een warmtepompdroger:

  1. Het is beter voor het milieu
  2. Het houdt je energierekening laag
  3. Je wasgoed blijft langer mooi door de lage droogtemperatuur
  4. Vochtafvoer gaat via waterafvoer of opvang in reservoir

Dit zijn de nadelen van het kopen van een warmtepompdroger:

  1. Door de lage temperatuur duren de droogprogramma’s langer
  2. Relatief duur in aanschaf

Eigenschappen warmtepompdroger

De warmtepompdroger droogt je kleding en andere wasgoed met behulp van een warmtepomp en een koelmiddel. Hierdoor is de droogtemperatuur relatief laag, waardoor het langer duurt voor je wasgoed volledig droog is. Daartegenover beschadigt je wasgoed minder snel door de lage temperatuur, waardoor het langer mee gaat.

De wijze waarop warmtepompdrogers drogen is energiezuinig in vergelijking met de condensdroger. Nieuwe warmtepompdrogers hebben vrijwel altijd een goed energielabel; tussen energieklasse A+ en A+++. Als je een zuinige warmtepompdroger wilt, kun je het beste kiezen voor een model met energieklasse A+++. Hiermee kun je tot wel 888 euro besparen op je energiekosten.

Het afvoeren van het vocht kan bij warmtepompdrogers op 2 manieren; opvang in een reservoir of afvoeren via de waterafvoer. De meeste wasdrogers van dit type bieden allebei deze mogelijkheden. Als je kiest voor opvang in reservoir wordt het vocht automatisch opgeslagen in de ingebouwde condensbak van de droger. Deze moet je na het drogen van je wasgoed legen in de wasbak. Als je een waterafvoer hebt in de ruimte waar je droger komt te staan, raden we je aan om je nieuwe warmtepompdroger hierop aan te sluiten. Zo heb je geen omkijken naar het vocht van je droger.

Warmtepompdrogers vergelijken

Warmtepompdrogers zijn het meest populaire type droger van dit moment. Ze drogen energiezuinig en bieden vaak een heleboel opties om het gebruiksgemak te verbeteren. Omdat de gemiddelde warmtepompdroger zo’n 12 jaar mee gaat, wil je natuurlijk wel een apparaat kopen dat écht past bij jou en je huishouden. Om die reden vind je hieronder onze tips om alle verschillende warmtepompdrogers met elkaar te vergelijken. Dit is waar je op moet letten bij het kopen van een warmtepompdroger.
Condensafvoer

De warmtepompdroger voert het vocht af via de waterafvoer of vangt het op in een ingebouwd reservoir. Het reservoir moet na het draaien van droogprogramma’s geleegd worden, bijvoorbeeld in de wasbak. Als je een waterafvoer hebt in de ruimte waar jouw warmtepompdroger komt te staan, raden wij het aan om de warmtepompdroger hierop aan te sluiten. Dan hoef je het reservoir niet na iedere droogbeurt te legen.

Vulgewicht

Het vulgewicht van een wasdroger geeft aan hoeveel kg wasgoed er in de trommel past. We raden aan een warmtepompdroger te kopen met minimaal evenveel vulgewicht als je wasmachine. Zo past altijd al je natte wasgoed in de trommel van je wasdroger. Koop je een nieuwe warmtepompdroger én wasmachine? Neem dan het onderstaande overzicht ter indicatie:

  1. een huishouden van 1 of 2 personen heeft een wasdroger nodig met vulgewicht 7 kg.
  2. een huishouden van 3 of 4 personen heeft een wasdroger nodig met vulgewicht 8 kg
  3. een huishouden van 5 personen of meer heeft een wasdroger met vulgewicht 9 kg of meer nodig.
Energieklasse

Eerder legden we uit dat de warmtepompdroger door het gebruik van de warmtepomp minder energie verbruikt tijdens het drogen dan de andere type wasdrogers. Maar dan kan er alsnog een verschil zitten in hoe energiezuinig twee verschillende warmtepompdrogers zijn. Hiervoor kijk je naar het energielabel. De meest energiezuinige modellen hebben energielabel A+++, maar energielabel A++ wordt ook al gezien als energiezuinig. Een warmtepompdroger met energieklasse A++ of A+++ is het beste voor het milieu, maar ook voor je energierekening.

Droogprogramma’s

Net zoals je wasmachine, bieden ook warmtepompdrogers meerdere programma’s voor verschillende soorten wasgoed. Zo zijn er speciale programma’s voor wol, overhemden, zijde, babykleding en handdoeken. Deze programma’s zorgen ervoor dat jouw wasgoed perfect droogt en je kleding zo lang mogelijk meegaat. Vrijwel alle nieuwe warmtepompdrogers hebben ook een eco-programma, om het energieverbruik tijdens het drogen nog verder terug te dringen, of een programma die ervoor zorgt dat je wasgoed ‘extra droog’ wordt.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van een wasdroger geeft aan hoe luid het apparaat is tijdens het draaien van droogprogramma’s. Vrijwel alle wasdrogers maken een stuk minder herrie dan de gemiddelde wasmachine, maar dan kan het geluid alsnog storend zijn. Als je een stille wasdroger wilt, moet je kijken naar een wasdroger die minder dan 65 dB (decibel) produceert. Warmtepompdrogers worden onder verdeeld in 3 categorieën als het gaat om geluidsniveau: luid (67 dB of meer), normaal (65 dB of 66 dB) en stil (64 dB en minder). De meeste warmtepompdrogers zijn stil en produceren 64 dB of minder.

Gebruiksgemak

De warmtepompdroger biedt tegenwoordig allemaal slimme functies om het drogen van je kleding, beddengoed en overige wasgoed voor jou zo makkelijk mogelijk te maken. Hierbij kun je denken aan opties zoals een zelfreinigende condensor (selfcleaning condensor), bediening via een app, startuitstel en een verlichte trommel. Denk je dat jij en je huishouden hier baat bij hebben? Kies dan voor een warmtepompdroger die over deze functies beschikt.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van een droger zegt iets over de stevigheid en de verwachte levensduur. Kijkend naar de bouwkwaliteit, worden alle drogers onderverdeelt in basisklasse, middenklasse en topklasse. Indien de bouwkwaliteit niet vermeld staat bij een warmtepompdroger, kunnen de merken en prijzen ook een indicatie vormen. Volgens de Consumentenbond zijn dit de beste merken voor wasdrogers: Miele, Bosch, Siemens, AEG en Samsung. Al deze merken hebben warmtepompdrogers in hun assortiment. 

De bovengenoemde merken zijn over het allegemeen wat duurder in aanschaf, daarom scoren ze minder goed in prijs-kwaliteitverhouding. Merken die wel goed scoren in deze categorie zijn Beko, Indesit en Zanussi.