Hoe demonteer ik mijn inbouw vaatwasser

Een inbouw vaatwasser kan je op de volgende manier demonteren:

  1. Als eerste moet je de vaatwasser loskoppelen van het stopcontact, de kraan en de afvoer.
  2. Als dit is gebeurd kun je het frontpaneel en de plint van de vaatwasser demonteren.
  3. Verwijder daarna alle schroeven waarmee de vaatwasser is bevestigd aan het keukenblad en/of de kast er naast.
  4. De laatste stap is om dan de pootjes van de vaatwasser en omlaag te draaien, daarna kun je de vaatwasser onder het keukenblad vandaan schuiven.
Vaatwasser demonteren

Hoe verwijder je een inbouwvaatwasser

Volg voor het verwijderen van je oude vaatwasser het volgende stappenplan:

Stap 1: Ontkoppel alles

Draai de kraan dicht, haal de stekker uit het stopcontact en ontkoppel de afvoerslang. Doe dit voordat je de vaatwasser naar voren schuift, anders loop je het risico dat je iets kapot trekt.

Stap 2: Verwijder het frontpaneel en de plint

Het frontpaneel is bij de meeste modellen te verwijderen door de schroeven aan de achterkant los te maken. Let erop dat je het paneel netjes wegzet. Zo voorkom je dat het paneel beschadigd en niet meer op je nieuwe vaatwasser past. Haal vervolgens ook de plint los, zodat je de pootjes onder het apparaat goed kan zien.

Stap 3: Maak de vaatwasser los

De vaatwasser kan met schroeven aan de binnenkant vastzitten aan het keukenblad, de muur of het kastje ernaast. Je moet de schroeven verwijderen, of de vaatwasser uit het ophangsysteem tillen. Wees voorzichtig dat je je aanrechtblad hierbij niet beschadigd.

Stap 4: Verlaag de vaatwasser

Onderaan de vaatwasser vind je drie of vier pootjes. Draai de pootjes onderaan de vaatwasser omlaag, zodat je hem makkelijker uit de nis kan schuiven. Als je niet goed bij de achterste poot kan, zit daarvoor vaak een schroef aan de voorkant.

Tip: Houd je vaatwasser aan de binnenkant vast, zodat je met je handen niet klem komt te zitten tussen de vaatwasser en de nis.

Stap 5: Je oude vaatwasser weg doen

Als je een volgende vaatwasser krijgt en je oude model weg wil doen, moet je er rekening mee houden dat je deze naar de milieustraat brengt.

Alle individuele onderdelen kunnen namelijk weer worden hergebruikt, wat aanzienlijk beter is voor het milieu.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Hoe zit een inbouw vaatwasser vast

Hoe een vaatwasser vast zit, verschilt per model. Hij kan worden opgehangen aan een beugel die aan het andere kastje, het aanrechtblad of de muur vastzit. Wanneer er geen ophangsysteem is, zit de vaatwasser alleen vast via het stopcontact en de afvoer- en waterslang.

Een nieuw frontpaneel op de vaatwasser bevestigen

Wanneer je keuken een nieuwe look krijgt is het niet altijd nodig om je vaatwasser uit te bouwen. Alleen wanneer je een nieuwe vaatwasser krijgt of hem bijvoorbeeld verplaatst is weghalen noodzakelijk. Anders laat je hem makkelijk aansluiten bij je nieuwe keukenkastjes door alleen het frontpaneel op de deur te vervangen.

Je verwijdert het oude frontpaneel van de deur door deze los te schroeven. In de meeste gevallen zit er in iedere hoek een schroef die je met een schroevendraaier los krijgt. Het nieuwe frontpaneel monteer je op dezelfde manier weer terug op de deur van je vaatwasser en zo heeft je vaatwasser binnen een kwartier een geheel nieuwe look!