Waarom stinkt mijn vaatwasser

Stinkt je vaatwasser? Dit heeft meestal 2 redenen, namelijk: Je hebt de vieze vaat te lang in de vaatwasser laten staan, of de filters van de vaatwasser zijn verstop waardoor je last gaat krijgen van vieze luchtjes. 

Vaatwasser stinkt

Redenen voor een stinkende vaatwasser

Onderstaande tips zullen je helpen om te begrijpen waarom je vaatwasser stinkt en op wat goed werkt om dit op te lossen.

Je vaatwasser stinkt omdat je je vieze vaat te lang hebt laten staan

De aangekoekte etensresten van je vieze vaat kunnen ervoor zorgen dat er nare geurtjes uit je vaatwasser komen. Ondanks dat het apparaat is gemaakt van materiaal dat niet gemakkelijk geur opneemt, kunnen sommige nare luchtjes echt in je vaatwasser blijven hangen.

Verstopte filters zorgen voor vieze luchtjes

Je vaatwasser gaat stinken als je hem niet regelmatig schoonmaakt. Achtergebleven etensresten kunnen de filters verstoppen, waardoor het water niet goed weg kan lopen en dat veroorzaakt stank. De filters goed reinigen is hiervoor de enige oplossing. Dat doe je gemakkelijk met heet water en milde reinigingsmiddelen. Maak ze daarna regelmatig schoon om te voorkomen dat je weer met hetzelfde probleem te maken krijgt.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Je vaatwasser goed schoonmaken

Het is niet nodig om meteen een nieuwe vaatwasser aan te schaffen als je last hebt van stank. Met wat baking soda, witte azijn en een intensief programma kun je de meeste geurtjes wel verwijderen.

Zorg eerst dat het vuil water is weggelopen. Vervolgens leg je op de bodem van de lege vaatwasser wat baking soda en daar gooi je een flinke scheut witte azijn overheen. Laat dit een aantal minuten intrekken en zet een programma met een hoge temperatuur aan. Als de vaatwasser stopt zullen de vieze geurtjes verdwenen zijn.

Maar voorkomen is beter dan genezen. Om te voorkomen dat je vaatwasser gaat stinken door de bovenstaande oorzaken maak je hem regelmatig schoon. Maak de filters schoon met heet water en neem de sproeiarmen af met Spoel je vuile vaat ook altijd af voordat je ze in de vaatwasser zet. Zo voorkom je dat de etensresten en geuren ervoor zorgen dat je vaatwasser naar natte hond gaat ruiken.

Nieuwe vaatwasser stinkt

Een nieuwe vaatwasser kan soms een onaangename geur afgeven, zelfs voordat hij ooit in gebruik is genomen. Dit kan te maken hebben met de materialen die worden gebruikt bij de productie of met resten van het productieproces zelf. Het is mogelijk dat er resten van smeermiddelen, plastic, rubber of andere industriële stoffen in de machine achterblijven na de assemblage. Deze kunnen een specifieke geur afgeven wanneer de vaatwasser voor de eerste keren opwarmt.

Om deze geur te elimineren, wordt vaak aanbevolen de vaatwasser een of twee keer leeg te laten draaien op de heetste stand, zonder vaat. Hierdoor kunnen de mogelijke residuen en geuren die tijdens het productieproces zijn ontstaan, verdwijnen. Als de geur na enkele wasbeurten aanhoudt, is het belangrijk om de handleiding van de vaatwasser te raadplegen of contact op te nemen met de klantenservice.

Borden en glazen stinken uit vaatwasser

Vaatwassers zijn ontworpen om onze vaat effectief schoon te maken, maar er zijn momenten waarop borden en glazen een onaangename geur kunnen hebben na een wasbeurt. Deze geur kan ontstaan door verschillende redenen.

  1. Ten eerste kunnen voedselresten zich opstapelen in de filter of sproeiarmen van de vaatwasser, wat kan leiden tot bacteriegroei en dus een slechte geur. Water dat blijft stilstaan of niet goed wegloopt, kan ook bijdragen aan geurproblemen, vooral als het water in jouw omgeving hard is of een hoog mineraalgehalte heeft.
  2. Daarnaast is het mogelijk dat de vaatwasser zelf niet grondig wordt schoongemaakt. Net als andere apparaten heeft ook een vaatwasser regelmatig onderhoud nodig. Als de vaatwasser niet regelmatig wordt schoongemaakt, kunnen vet en voedselresten zich ophopen in de hoeken en spleten van het apparaat, wat kan leiden tot schimmel en bacteriegroei.
  3. Bovendien kan het gebruik van het verkeerde type of te veel vaatwasmiddel ook leiden tot residu op de vaat, wat weer kan resulteren in een onaangename geur. Het is daarom essentieel om aandacht te besteden aan zowel het regelmatig reinigen van de vaatwasser zelf als het juist doseren van het vaatwasmiddel.