Waar kan ik mijn oude vaatwasser inleveren

Op de volgende plekken kun je jouw oude vaatwasser inleveren: Bij de winkel waar je een nieuwe vaatwasser koopt, bij een inzamelpunt voor huishoudelijke apparaten of bij de milieustraat van de gemeente waar in je woont kun je jouw oude vaatwasser inleveren.

Waar vaatwasser

Je oude vaatwasser inleveren

Je oude apparaat inleveren is makkelijker dan je misschien zou denken. Oude en gebruikte huishoudelijke apparaten kunnen op diverse punten worden ingeleverd:

Oude apparaat inleveren als je een nieuwe koopt

Iedere winkel is wettelijk verplicht om oude elektrische apparaten in te nemen wanneer je een nieuwe koopt. Dat geldt niet alleen voor kleine elektrische apparaten, maar ook voor grote. Wanneer jij dus een nieuwe vaatwasser koopt, is een winkel verplicht om je oude in te nemen.

Officieel mogen winkels geen geld vragen voor deze dienst, maar de wet geldt wel alleen voor particulieren, niet voor bedrijven.

Als je niet in de fysieke winkel een nieuw product koopt, mag je je oude product meegeven aan de bezorger of achterlaten bij het ophaalpunt. Wanneer dat niet mogelijk is, kan de verkoper later een moment inplannen om je oude vaatwasser op te halen. Dat moet wel binnen twee weken na de leverdatum van je nieuwe apparaat.

Een andere optie is dat de verkoper je een verpakking stuurt, die je kan gebruiken om het oude apparaat kosteloos terug te sturen. Deze optie wordt meestal gebruikt voor kleine elektrische apparaten, niet voor vaatwassers.

Een inzamelpunt voor huishoudelijke apparaten

Wanneer je geen nieuwe vaatwasser koopt, heb je bij sommige winkels alsnog de optie om afgedankte en/of kapotte apparaten in te leveren. Wettelijk gezien moet iedere winkel met een oppervlakte van meer dan 400 m2 alle elektrische apparaten innemen. De maximale afmetingen van die apparaten zijn voor zowel de lengte, breedte als dikte 25 centimeter.

Andere grote locaties zoals supermarkten en tuincentra hebben ook vaak een inzamelpunt voor elektrische apparaten en kapotte energiezuinige lampen. Hier kan je met je grote elektrische apparaten zoals je oude vaatwasser niet terecht.

De milieustraat van jouw gemeente

Als je niet naar een winkel wil om je oude apparaten in te leveren, kan je ook nog bij de gemeente terecht. Op verschillende plekken zijn er verzamelplaatsen te vinden waar je allerlei apparaten inleveren kan. Van kleine apparaten tot aan grote dingen zoals oude koelkasten, overal is een plekje voor. Je moet ze daarvoor wel zelf naar de locatie brengen.

Wanneer brengen geen optie is, kan de gemeente je oude vaatwasser ook komen halen. De eerste optie is dat je hem op de stoep bij het grofvuil zet, maar je kan ook een afspraak maken met de ophaaldienst.

Als je oude vaatwasser nog wel werkt, maar je toch een nieuwe wil kan je hem altijd nog naar de kringloopwinkel brengen. De bovenstaande mogelijkheden zijn dan zonde, omdat je vaatwasser daar alleen uit elkaar gehaald wordt om waardevolle grondstoffen te sparen en niet opnieuw gebruikt wordt.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Oude vaatwasser inleveren voor geld

Je kunt vaak oude elektronische apparaten zoals een vaatwasser inleveren voor recycling, maar je krijgt er meestal geen geld voor. Dit is bedoeld om te zorgen dat de apparaten op een milieuvriendelijke manier worden verwerkt. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om je oude vaatwasser in te leveren voor geld

Inruilacties van winkeliers

Sommige winkeliers bieden inruilacties aan waarbij je bij aankoop van een nieuw apparaat een korting krijgt als je je oude apparaat inlevert. Het is dus zeker de moeite waard om te vragen naar dergelijke acties wanneer je een nieuw apparaat gaat kopen.

Verkopen

Als je vaatwasser nog werkt, kun je overwegen om het te verkopen via tweedehands websites zoals Marktplaats. Hierdoor krijgt het apparaat een tweede leven en kun je er misschien nog iets voor terugkrijgen.

Vaatwasser weggooien

In Nederland mag je een vaatwasser (of enig ander elektrisch of elektronisch apparaat) niet zomaar bij het gewone afval zetten. Afgedankte elektrische apparaten vallen onder e-waste (elektronisch afval) en moeten op een verantwoorde manier worden verwerkt om schadelijke stoffen buiten het milieu te houden en grondstoffen te recyclen.