Waar moet het glansspoelmiddel in een vaatwasser

Op deze plek moet je het glansspoelmiddel vullen in een vaatwasser: Het reservoir voor het glansspoelmiddel zit aan de binnenkant van de vaatwasser deur. Als je deze dop opent kun je dit vullen met glansspoelmiddel todat het reservoir geheel gevuld is. 

Waar vaatwasser

Waar moet het glansspoelmiddel worden bijgevuld

Je vaatwasser geeft zelf aan wanneer het reservoir bijna leeg is en bijgevuld moet worden. Je zal het ook zien als je vaat na de laatste spoelbeurt niet meer zo mooi glanst. Bij de meeste vaatwassers gaat er een lampje branden.
Het reservoir zit altijd aan de binnenkant van de deur, naast het bakje waar het vaatwasmiddel in moet. Verwar het niet met de plek waar je het zout bijvult, dat zit altijd op de bodem.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Wat is glansspoelmiddel

Glansspoelmiddel is een product dat in vaatwassers wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat glaswerk en ander serviesgoed zonder strepen of vlekken opdroogt. Wanneer een vaatwasser zijn spoelcyclus uitvoert, kan het achterblijvende water op borden, glazen en ander serviesgoed vlekken of strepen veroorzaken. Dit gebeurt vooral in gebieden met hard water, waar het water een hoog gehalte aan mineralen zoals calcium en magnesium bevat.

Het glansspoelmiddel verlaagt de oppervlaktespanning van het water, waardoor het water gelijkmatiger van het servies afloopt en er minder waterdruppels achterblijven die vlekken kunnen veroorzaken bij het drogen. Het resultaat is een glanzendere, streepvrije afwerking van het serviesgoed.

De meeste moderne vaatwassers hebben een apart compartiment voor glansspoelmiddel, waar je het product kunt toevoegen. Het wordt automatisch toegevoegd tijdens de laatste spoelbeurt van de wascyclus.

Hoeveel glansspoelmiddel moet ik gebruiken

Je hoeft je geen zorgen te maken dat je te veel glansspoelmiddel bijvult. In iedere vaatwasser zit een mechanisme dat zelf de juiste hoeveelheid glansspoelmiddel per afwasbeurt reguleert. Bij het bijvullen kan je het reservoir tot de rand vullen.

Als er toch nog vlekken en strepen op je vaat zitten kan je ervoor kiezen om de instellingen aan te passen. Je verhoogt de dosering als je vaat niet goed droog wordt en je verlaagt de dosis als er een kleverig laagje op je vaat zit.

Is apart glansspoelmiddel beter dan een all-in-one vaatwastablet

Wanneer je een all-in-one vaatwastablet met glansspoelmiddel gebruikt is het in principe niet nodig om ook nog glansspoelmiddel toe te voegen. Alleen als je vaat echt niet goed schoon wordt kan je er wel voor kiezen om extra glansspoelmiddel toe te voegen.

Wanneer je toch moeite hebt om een optimaal resultaat te bereiken, kan je er beter voor kiezen om het vaatwasmiddel, zout en glansspoelmiddel apart toe te voegen, omdat je dan beter kan doseren. Zo weet je zeker dat je ook voor een kleine wasbeurt met weinig afwas voldoende reinigingsmiddelen gebruikt.

De hoeveelheid glansspoelmiddel die een vaatwasser gebruikt

Hoe veel glansspoelmiddel een vaatwasser gebruikt, verschilt per type. Bij gemiddeld gebruik, wat gelijkstaat aan één afwasbeurt per dag, moet je het glansspoelmiddel eens in de drie maanden bijvullen. Daarbij kan je het zo gek maken als je zelf wil.

Er zijn halve liter flessen glansspoelmiddel voor minder dan €1 verkrijgbaar, maar er zijn ook A-merken die wel €5 voor dezelfde hoeveelheid rekenen. Kijk ook eens of het kan schelen om een all-in-one vaatwasblokje te gebruiken. In sommige gevallen kan dat goedkoper zijn dan los wasmiddel, zout en glansspoelmiddel.

Vaatwasser gebruikt te veel glansspoelmiddel

Als je vaatwasser te veel glansspoelmiddel gebruikt, kan dit leiden tot een aantal problemen, zoals een te sterke geur, een plakkerig residu op je vaat, of zelfs schade aan de vaatwasser. Hier zijn enkele stappen die je kunt ondernemen om dit probleem aan te pakken:

1. Controleer de instellingen van de vaatwasser

Veel vaatwassers hebben instelbare doseringen voor het glansspoelmiddel. Zorg ervoor dat deze is ingesteld op de aanbevolen hoeveelheid. Raadpleeg de gebruikershandleiding van je vaatwasser voor instructies over hoe je de dosering kunt aanpassen.

2. Reinig het compartiment

Het is mogelijk dat het compartiment voor het glansspoelmiddel verstopt is geraakt of dat er een lekkage is. Maak het compartiment regelmatig schoon en zorg ervoor dat het deksel goed sluit.

3. Gebruik een kwaliteitsproduct

Alle glansspoelmiddelen zijn niet hetzelfde. Goedkopere merken kunnen soms leiden tot een overmatige of ongelijke afgifte. Overweeg het gebruik van een bekend merk om te zien of dit een verschil maakt.

4. Controleer op lekken

Als het compartiment voor het glansspoelmiddel lekt, kan het zijn dat de vaatwasser tijdens elke cyclus meer glansspoelmiddel gebruikt dan nodig is. Een lekkend compartiment moet mogelijk worden vervangen.

5. Vraag professionele hulp

Als je het probleem niet zelf kunt oplossen, is het wellicht een goed idee om een professional in te schakelen. Een technicus kan je vaatwasser onderzoeken op defecten die overmatig gebruik van glansspoelmiddel kunnen veroorzaken.

Ten slotte, als je merkt dat je vaat nog steeds te veel residu heeft na het verminderen van het glansspoelmiddel, kan het ook nuttig zijn om de hoeveelheid vaatwasmiddel die je gebruikt te verminderen of een ander merk te proberen.