Waarom moet mijn vaatwasser op een aparte groep worden aangesloten

Om de volgende reden moet een vaatwasser op een aparte groep worden aangesloten: Een vaatwasser kost meer energie dan een gemiddeld keukenapparaat. Een groep kan maar een bepaald vermogen aan, wanneer er te veel apparaten op aangesloten zijn kan het dat ze samen teveel vermogen eisen. Hierdoor zal de groep uitvallen. 

Vaatwasser aansluiten

Waarom moet je de vaatwasser op een aparte groep aansluiten

Voor elektrische apparaten met hoge vermogens zijn de installatie normen van NEN (Nederlands Normalisatie Instituut) in het leven geroepen. Apparaten zoals een elektrische kookplaat, magnetron, oven of kraan met kokend water hebben moeten volgens deze algemene bepalingen allemaal op een aparte groep worden aangesloten. Het maximale vermogen van deze apparaten ligt boven de 2000 watt en daarvoor is volgens deze regel een aparte groep verplicht.

Het vermogen van een kookplaat komt soms zelf boven de 4000 watt, waarvoor zelfs een dubbele groep nodig is. Een uitzondering hierop wordt gemaakt voor apparaten die minder dan 10 minuten per keer gebruikt worden, zoals waterkokers, koffiezetapparaten en blenders.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Soort vaatwasser

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
5
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
5
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Prijs vaatwasser

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je vaatwasser ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere vaatwasser heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
5
Terug

Hoe duur mag de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
5
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
5
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Kunnen een vaatwasser en een elektrische kookplaat op één groep aangesloten worden

Grote apparaten met een hoog vermogen moeten echt allebei een aparte groep hebben. Het vermogen van de apparaten is te hoog om een groep te delen. Als je een vaatwasser samen met de oven op dezelfde groep aansluit is dat dus in strijd met de installatie normen. Wat er dan gebeurt is dat de groep overbelast raakt en de schade die daaruit voortkomt zal door de verzekeringsmaatschappij niet worden vergoed. Zij hebben namelijk in hun voorwaarden opgenomen dat schade alleen wordt vergoed als de elektrische installatie voldoet aan de eisen die zijn opgesteld door de NEN. Een vaatwasser kan wel worden aangesloten op een groep met andere apparaten, mits deze een laag vermogen hebben.

Als je een nieuwe keuken laat plaatsen waarbij je meer apparaten hebt, kan het zijn dat je niet voldoende groepen hebt. Het kan dan zijn dat je te weinig capaciteit hebt en één groep tekort komt.

Je groepenkast vervangen

Voor een nieuwe vaatwasser moet je soms de groepenkast vervangen of uitbreiden met extra groepen. Deze elektrotechnische installatie kan je beter overlaten aan een elektricien, want zelf je groepenkast vervangen zonder enige kennis van de meterkast is zo goed als onmogelijk.

Een eigen groep laten maken door een elektricien geeft je ook de garantie dat de elektrotechnische installatie voldoet aan de gestelde normen. Gelukkig hebben de meeste nieuwe woningen al een eigen groep voor de vaatwasser, waardoor je geen extra moeite hoeft te doen.

Heeft een energiezuinige vaatwasser ook een eigen groep nodig

Ja. Ondanks dat het verbruik een stuk lager is, is het vermogen van een energiezuinige vaatwasser nog steeds ruim boven de norm van 2000 watt. Als je niet de moeite wil doen om in de meterkast één groep extra aan te maken, kan je de normen niet omzeilen door een energiezuinige vaatwasser aan te schaffen.