Vaatwasser schoonmaken en reinigen

Je kunt een vaatwasser op de volgende manier schoonmaken en reinigen: Haal als eerst de vaatwasser leeg. Haal daarna de filter uit de vaatwasser en verwijder vervolgens alle troep hier uit. Controleer de hoeveelheid reinigingszout in de bodem van de vaatwasser en vul dit indien nodig aan. Zet vervolgens een wasprogramma aan met machinereiniger en laat hem draaien tot hij klaar is. Droog als laatst de gehele binnenkant af met een doek zodat je zeker weet dat al het vuil is verwijderd, vergeet de rubberen randjes niet!

Vaatwasser schoonmaken en reinigen

Hoe moet je een vaatwasser reinigen

Een vaatwasser reinigen kost maar tien minuten en je volgt daarvoor deze stappen:

Stap 1: Haal de vaatwasmachine leeg

Maak je vaatwasser leeg. De rekken mag je er wel in laten zitten, zodat deze ook meteen schoon worden. Als je op internet gaat zoeken vaatwasser reinigen zal je ook bronnen tegenkomen die juist zeggen dat je de rekken er wel uit moet halen. De keuze daarbij is helemaal aan jou, maar bedenk je wel dat je de rekken dan met de hand moet schoonmaken.

Stap 2: Maak de filter schoon

Haal de filter uit de vaatwasser en verwijder de achtergebleven etensresten. Was de delen van de filter los van elkaar met een vochtige doek en een beetje afwasmiddel. Je kan de filter daarna ook in een bakje met kokend water, een theelepel baking soda en een halve citroen leggen. Zet de filter weer in elkaar en plaats hem terug in de vaatwasser.

Stap 3: Controleer het zuiveringszout

Iedere vaatwasser heeft op de bodem een ronde knop waar onder het reservoir voor reinigingszout zit. Dit zorgt ervoor dat er geen kalkaanslag op je glazen komt. Controleer of er nog genoeg zuiveringszout in het reservoir zit en vul het zo nodig aan.

Stap 4: Laat de vaatwasser draaien met machinereiniger

Er zijn verschillende producten beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om je vaatwasser te reinigen. De meeste merken die vaatwastabletten aanbieden hebben ook een flacon met reinigingsmiddel in het assortiment. Deze plaats je in een van de rekken en vervolgens zal de vloeistof je vaatwasser schoonmaken.

Stap 5: Maak de binnenkant droog

Als de lege vaatwasser het programma met het reinigingsmiddel heeft gedraaid, gaat hij daarna verder met drogen. Zodra het programma klaar is zet je de deur open en neem je met een zachte doek de binnenkant af. Droog de vaatwasser goed af, zodat je zeker weet dat er geen vuil blijft hangen. Vergeet de rubberen randjes aan de zijkant niet, hier gaat vaak vuil tussen zitten. Nu is je afwasmachine schoon!

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Waarom moet je een vaatwasser schoonmaken

Je moet je vaatwasser reinigen om ervoor te zorgen dat hij goed blijft werken. Alle achtergebleven etensresten die van je vuile vaat komen kunnen namelijk in de machine blijven hangen en als dat zich ophoopt krijg je last van verstoppingen. Het vuil kan bijvoorbeeld in de pomp terechtkomen, waardoor het water niet meer goed kan worden afgevoerd.

Het gevolg daarvan is dat je vieze vaat niet meer goed schoon wordt of dat er water op de bodem van de vaatwasser blijft staan wat gaat stinken. In het ergste geval zal zo’n verstopping er zelfs voor zorgen dat je je vaatwasser helemaal niet meer kan gebruiken. Je vaatwasser regelmatig schoonmaken zorgt ervoor dat hij langer goed zal functioneren en je altijd perfect schone vaat hebt.

Wanneer moet je je vaatwasser schoonmaken

Er zijn twee dingen die heel duidelijk aangeven dat het tijd is om je vaatwasser schoon te maken.

Je vuile vaat wordt niet meer schoon

Het tijd om je vaatwasser goed schoon te maken als je vieze vaat niet meer helemaal schoon uit de vaatwasser komt. De kans is dan namelijk groot dat de sproeiarmen of het filter verstopt zitten met vuil, waardoor het water niet meer goed door de vaatwasser gaat.

Er komen nare geurtjes uit je vaatwasser

Een tweede indicatie dat het tijd is om je vaatwasser goed schoon te maken is wanneer je vaatwasser stinkt. In dat geval zit de pomp of de afvoerslang waarschijnlijk verstopt, waardoor het vieze afwaswater niet meer goed afgevoerd kan worden. Het blijft dan op de bodem van je vaatwasser liggen en dat gaat stinken. Je vaatwasser reinigen zorgt ervoor dat de nare luchtjes snel verdwijnen.

Zorg er altijd voor dat je je vuile vaat afspoelt voordat je het in de vaatwasser zet, zo verklein je de kans dat er etensresten achterblijven! Houd je vaatwasser schoon door je vaatwasser te reinigen volgens deze stappen.