Hoe kan ik mijn vaatwasser ontstoppen

Je kunt een vaatwasser op de volgende manier ontstoppen: Strooi als eerste soda in de verstopte afvoer. Giet daarna een liter kokend heet water in de afvoer, laat de soda nu 30 minuten inwerken. Giet na deze 30 minuten nog een keer een liter kokend heet water in de vaatwasser en controleer of de afvoer niet meer verstopt is. 

Vaatwasser ontstoppen

Hoe ontstop je een vaatwasser

Stap 1: Achterhaal waarom je vaatwasser verstopt zit

Je vaatwasser kan door verschillende redenen verstopt raken. Het meest voorkomende probleem bij een verstopte vaatwasser is dat de afvoer van de vaatwasser verstopt raakt doordat er te veel etensresten in vast zitten. Ook als er een knik in de afvoerslang zit kan je afwaswater niet goed weglopen.

In beide gevallen blijft er een troebel restje water in je vaatwasser staan. Na een tijdje zal dit gaan stinken en dat is zeker niet prettig in de keuken!

Voor de eerste stap moet je dus zowel de filter als de afvoerslang controleren en goed schoonmaken. Houd de filter eerst een tijdje onder stromend water en wanneer al het vuil eraf gespoeld is leg je hem in een bakje met kokend heet water. Strooi soda in het water als het wat afgekoeld is en na 15 minuten kan je de filter er weer uit halen. Je moet de filter goed afspoelen voordat je hem weer terug plaatst.

Stap 2: De verstopte vaatwasser filter schoonmaken

Voor de eerste stap moet je dus de verstopte filter goed schoonmaken. Houd de filter eerst een tijdje onder stromend water en wanneer al het vuil eraf gespoeld is leg je hem in een bakje met kokend heet water. Strooi soda in het water als het wat afgekoeld is en na 15 minuten kan je de filter er weer uit halen. Je moet de filter goed afspoelen voordat je hem weer terug plaatst.

Stap 3: De verstopte afvoerslang schoonmaken

Als de verstopping zit in de afvoerslang van je vaatwasser moet je deze eerst los maken. Dat werkt bij iedere vaatwasser weer anders, dus controleer altijd je gebruiksaanwijzing.

Om er achter te komen of je met een verstopte afvoer te maken hebt, neem je een lang voorwerp. Beweeg dit door de slang heen en kijk of je ergens blokkades tegenkomt. In de meeste gevallen kan je deze blokkades er met het lange voorwerp uittrekken, anders kan je kokend water met zuiveringszout en azijn in de vaatwasser gieten, waardoor deze blokkades losweken en doorspoelen.

Stap 4: De verstopte afvoerpomp schoonmaken

Ook wanneer er te veel etensresten in je afvoerpomp zitten kan je vaatwasser verstopt raken. Voor het verwijderen van dit onderdeel moet je ook eerst de gebruiksaanwijzing raadplegen, anders loop je het risico dat je afvoer vaatwasser beschadigd raakt.

Houd er ook rekening mee dat de afvoerpomp verstopt kan zitten met alles en dat je het niet meteen kan zien. Trek voor de zekerheid dus veiligheidshandschoenen aan, er kunnen behalve etensresten ook stukjes glas in de afvoerslang zitten.

Je maakt de afvoer pomp vervolgens goed schoon met kokend water om ook de meest hardnekkige etensresten te verwijderen. Je kan hierbij een mild reinigingsmiddel gebruiken, maar dan moet je deze daarna wel goed afspoelen.

Stap 5: Je gootsteen ontstoppen

Een probleem met een verstopte vaatwasser hoeft lang niet altijd in het apparaat zelf te zitten, je gootsteen kan ook verstopt zitten, waardoor het water van je vaatwasser niet goed weg kan lopen.

Om je gootsteen te ontstoppen strooi je wat soda in de gootsteen, wat je na vijf minuten wegspoelt met kokend water. Als het goed is wordt de ontstopping zo losgeweekt en opgelost.

Stap 6: Controleer of je vaatwasser weer goed werkt

Om er zeker van te zijn dat het probleem verholpen is, moet je de vaatwasser aanzetten. Doe dit niet als er nog steeds een laagje water in de machine staat. Je loopt dan namelijk het risico dat er te veel water in de machine terechtkomt, waardoor je een lekkage zal krijgen.

Stap 7: Voorkom dat je vaatwasser verstopt raakt

Je kan een verstopping ook voorkomen in plaats van verhelpen, hier hebben we een paar handige tips verzameld. Zoals al eerder aangegeven is de meest voorkomende oorzaak van een verstopte vaatwasser dat de filter en de afvoerslang verstopt raken. Dit kan je voorkomen door je vaat altijd af te spoelen voordat je deze in de vaatwasser zet. Je spoelt de ergste etensresten weg, waardoor deze niet kunnen blijven hangen.

Gebruik ook altijd de juiste vaatwastabletten. Deze kunnen je machine aan de binnenkant reinigen, waardoor je geen last zal krijgen van kalk. Al het water kan dan weggevoerd worden.

Je kan verstoppingen ook verhelpen door je afwasmachine regelmatig te reinigen. Neem de sproeiarmen regelmatig af met een doekje, maak de binnenkant van de vaatwasmachine schoon en spoel met regelmaat kokend water door de afvoerleiding.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...