Wanneer moet ik een nieuwe vaatwasser kopen

Op de volgende momenten kan het tijd zijn voor een nieuwe vaatwasser: Je krijgt een nieuwe keuken waardoor het aangenaam kan zijn om een nieuwe vaatwasser te kopen zodat deze ingebouwd kan worden. Een andere reden is dat je het oude model wilt inwisselen voor een zuiniger apparaat, om zo minder energie te verbruiken. 

Wanneer vaatwasser

Wanneer moet je een nieuwe vaatwasser kopen

Er kunnen verschillende redenen zijn om een nieuwe vaatwasser te kopen. Dit zijn er een paar:

Reden 1: Je krijgt een nieuwe keuken

Een van de redenen dat je een nieuwe vaatwasser koopt is natuurlijk dat je een nieuwe keuken krijgt. Soms ruil je je vrijstaande vaatwasser in voor een inbouw vaatwasser of andersom. Niet alle vrijstaande vaatwassers kunnen omgebouwd worden tot een volledig geïntegreerde vaatwasser en in dat geval heb je een nieuw model nodig. Je hebt een nieuwe vaatwasser nodig als je oude niet meer in je keuken past. Dat kan komen door het model, maar ook door de look. In een landelijke keuken staat een vaatwasser met een rvs look namelijk niet.

Reden 2: Je wisselt je oude model in voor een zuinige vaatwasser

Je kan ook een nieuwe afwasmachine kopen omdat je op zoek bent naar een zuinige vaatwasser. Nieuwe vaatwassers hebben vaak een veel beter energielabel, waardoor je flink op je jaarlijkse kosten kunt besparen. Het is dan voordeliger om in een nieuw model te investeren, omdat je een zuinige vaatwasser soms al binnen een paar jaar terug kan verdienen.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Wanneer moet je je oude vaatwasser vervangen

Je moet een andere vaatwasser kopen als het resultaat niet meer optimaal is. Is je vaat schoon? Dan kan je vaatwasser nog wel even mee.
Als je vaat niet meer schoon wordt terwijl je pomp of de afvoer niet verstopt zit en je voldoende schoonmaakmiddelen gebruikt is het tijd voor een nieuw model.

Gaat een inbouw vaatwasser langer mee dan een vrijstaande vaatwasser

Een inbouw vaatwasser is vaak iets duurder dan een vrijstaande vaatwasser, maar dat betekent lang niet altijd dat hij ook langer mee gaat. Ze zijn voornamelijk duurder omdat ze moeten worden aangepast om volledig geïntegreerd te zijn in je keuken.

Het is dus niet zo dat een volledig geïntegreerde vaatwasser ook echt langer mee gaat. Hoe vaak en op welke manier je de vaatwasser gebruikt heeft meer invloed op de slijtage dan het soort vaatwasser.

Om er voor te zorgen dat je vaatwasser zo lang mogelijk mee gaat doe je er verstandig aan om een vaatwasser te kiezen die bij het aantal couverts past. Een inbouw vaatwasser kan 45 cm breed of 60 cm breed zijn, waarbij het eerste model ruimte heeft voor 9 tot 10 couverts en de laatste voor 12 – 14. Als je vaatwasser genoeg ruimte heeft, kan je alles altijd in één afwasbeurt schoon krijgen, waardoor je hem minder gebruikt. Dat is ook gunstig voor je waterverbruik. Je berekent het aantal couverts op basis van je huishouden, één couvert staat gelijk aan een bord, een glas en bestek voor één persoon. Houd er ook rekening mee dat je meer couverts nodig hebt als je regelmatig grote dingen in de vaatwasser wil schoonmaken.

Vrijstaande vaatwassers zijn aan de zijkanten niet afgedekt, waardoor ze sneller schade aan de buitenkant krijgen. Dit kan op de lange termijn ook slijtage veroorzaken. Zorg dus dat je vrijstaande vaatwasser altijd goed beschermd is. Zet hem bijvoorbeeld niet naast een deur die er de hele tijd tegenaan botst als je hem opent.

Een vaatwasser uitzoeken

Er zijn verschillende modellen op de markt als je op zoek bent naar een vaatwasser. Een aeg vaatwasser komt bijvoorbeeld vaak voor in de lijstjes met beste vaatwassers, maar dat wil nog niet zeggen dat het voor jou ook de beste keuze is. Wat voor soort vaatwasser het beste bij jou past, hangt af van je wensen en behoeftes.

Vergelijk vaatwassers

Tijdens je zoektocht moet je altijd vaatwassers vergelijken. Misschien is de vaatwasser die het meest zuinig is wel de beste optie voor jou of is het niet de energieklasse die je aantrekt, maar juist een laag geluidsniveau. Extra functies zoals een beladingssensor, uitgestelde start, een korte programmaduur en technieken die lekkage kunnen voorkomen moeten ook zeker in je overweging worden meegenomen.

Ook de keuze tussen een volledig geïntegreerde en een vrijstaand model is niet binnen één dag gemaakt. Een inbouw vaatwasser met je bedieningspaneel aan de buitenkant heeft namelijk weer andere voordelen dan een vaatwasser die vrijstaand is. Je hoeft voor een vrijstaande vaatwasser geen keukenkastje op te geven, maar vaak is alleen een open keuken groot genoeg om een vrijstaande vaatwasser te plaatsen.

Verschillende merken

Dan zijn er ook nog eens veel populaire merken die vaatwassers aanbieden. De meeste van die merken bieden verschillende afmetingen aan, waardoor je altijd een vaatwasser kan vinden die in jouw keuken past. Meten is weten! Een inbouw of onderbouw vaatwasser moet onder je aanrecht en tussen je keukenkastjes passen. Aan de buitenkant moet je de optie hebben om de deur van de vaatwasser helemaal open te doen, waar je ook nog zeker een meter voor moet rekenen.

Doe dus goed onderzoek voordat je tot de aanschaf van een vaatwasser over gaat!