Hoe zet ik mijn vaatwasser aan

Een vaatwasser zet je op de volgende manier aan:

  1. Controleer of de stekker van de vaatwasser in het stopcontact zit.
    Druk op de aan/uit knop, herkenbaar aan het icoontje ⏻.
  2. Bij een inbouw vaatwasser kun je nu direct een programma kiezen en de vaatwasser dicht doen.
  3. Bij een vrijstaande vaatwasser moet je eerst de deur dicht doen voordat je het programma kiest.
  4. Klik bij een vrijstaande vaatwasser op de play/pauze knop om het programma te starten. Deze knop is te herkennen aan het icoontje ⏯.
Vaatwasser resetten

Hoe moet je een vaatwasser aanzetten

Je vaatwasser aansluiten

Je vaatwasser aansluiten is een goed begin wanneer je deze ook wil aanzetten. Controleer in de gebruiksaanwijzing van je vaatwasser welke slangen je moet aansluiten.

Vergeet niet om bij zowel de afvoerslang als de toevoerslang de rubberen stop te verwijderen. Draai eerst de sifon los en de afvoerslang sluit je daarna pas aan. Zorg dat de kraan tijdens dit proces dicht is! Pas als alles is aangesloten draai je de kraan open.

Je vaatwasser aanzetten

In de handleiding van je vaatwasser staan de knoppen op het bedieningspaneel uitgelegd. Als het goed is heb je een algemene aan-knop op de deur en verschillende andere knoppen om een programma te selecteren. Soms is er alleen het automatische programma, maar je kan ook voor een uitgestelde start, voorspoelen of het eco-programma kiezen.

Welk programma je kiest is afhankelijk van wat je wil afwassen. Pannen die erg vuil zijn moeten vaak langer draaien dan alleen wat borden en bestek. Vervolgens moet je ook vaatwastabletten en eventueel glansspoelmiddel en zout toevoegen. Er zijn verschillende soort producten voor vaatwassers op de markt. Zo heb je bijvoorbeeld een product waarbij het glansspoelmiddel al in het blokje zit, waardoor je het niet meer apart toe hoeft te voegen. Andere producten hebben juist weer een extra toevoeging die ervoor zorgt dat je vaatwasser zelf geen kalkaanslag krijgt.

Je vuile vaat goed inruimen

Je vaat wordt alleen goed schoon wanneer je je vaatwasser goed inruimt. Je moet ervoor zorgen dat de vaat niet te dicht op elkaar staat, zodat het water tijdens het spoelen overal goed bij kan.

In het onderste rek plaats je de grote voorwerpen zoals pannen, omdat je daar de meeste ruimte hebt. Glazen en kleine vaat zet je in het bovenste rek, zodat je de waterstralen van de sproeiarmen niet in de weg zit.

Let op! Geen plastic bakjes in je vaatwasser doen!

Controleer bij vaat die gevoelig is voor hitte, zoals een plastic bakje of spatel, altijd of je deze wel in de vaatwasser kan reinigen. Soms verliezen deze producten door de hitte namelijk hun kleur of vorm.

Door de samenstelling van het materiaal worden plastic bakjes vaak ook niet goed droog in de vaatwasser, waardoor je ze altijd nog even met een doek moet afdrogen.

Je vaatwasser gaat stinken

Spoel je vuile vaat ook altijd goed af voordat je deze in de vaatwasser zet. De afvoerslang of de pomp kunnen verstopt raken met etensresten, waardoor het vieze afwaswater niet meer goed weg kan lopen en in het reservoir blijft hangen. Dat stilstaande water gaat stinken en na een tijdje zal je vaatwasser niet meer functioneren.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Wanneer kan ik het best mijn vaatwasser aanzetten

Het beste moment om je vaatwasser aan te zetten hangt af van diverse factoren:

Daluren

Voor huishoudens die elektriciteit uit het net halen, zijn de daluren vaak tussen 23.00 uur ‘s avonds en 7.00 uur ‘s morgens. Gedurende deze uren is stroom vaak goedkoper, waardoor het kostenefficiënt kan zijn om tijdens deze periode je vaatwasser of wasmachine te laten draaien.

Zonnepanelen

Huishoudens met zonnepanelen hebben een andere dynamiek. Op zonnige dagen, wanneer de zonnepanelen op hun piekprestaties draaien, heb je veel energie beschikbaar. Dit is dus het ideale moment om je vaatwasser aan te zetten. Dit kan een uitdaging zijn voor degenen die overdag werken of kinderen hebben die naar school gaan. Een handige tip is om de vaatwasser ‘s morgens of de avond ervoor in te ruimen en deze in te stellen om rond het middaguur aan te gaan, wanneer de zon het felst is. Hiermee kun je optimaal profiteren van de energieopwekking van je zonnepanelen.

Volle lading

Om efficiënt met water en energie om te gaan, is het raadzaam om de vaatwasser pas te laten draaien als deze vol is. Maar wacht niet te lang, want je wilt voorkomen dat voedselresten gaan stinken of hard worden.

Geluidsoverlast

Overweeg de geluidsoverlast van je vaatwasser, vooral als je in een gehorig huis of appartement woont. Als je dan je vaatwasser ‘s nachts aanzet kan het zijn dat jij of je buren niet kunnen slapen van een draaiende vaatwasser.

Je dagelijkse routine, energiebron en kosten zijn de belangrijkste factoren om in overweging te nemen bij het bepalen van het beste moment om je vaatwasser aan te zetten. Door deze factoren te combineren, kun je zowel kosten besparen als milieubewuster zijn.