Hoe zet ik mijn vaatwasser aan
Een vaatwasser zet je op de volgende manier aan:
- Controleer of de stekker van de vaatwasser in het stopcontact zit.
Druk op de aan/uit knop, herkenbaar aan het icoontje ⏻. - Bij een inbouw vaatwasser kun je nu direct een programma kiezen en de vaatwasser dicht doen.
- Bij een vrijstaande vaatwasser moet je eerst de deur dicht doen voordat je het programma kiest.
- Klik bij een vrijstaande vaatwasser op de play/pauze knop om het programma te starten. Deze knop is te herkennen aan het icoontje ⏯.
Hoe moet je een vaatwasser aanzetten
Je vaatwasser aansluiten
Je vaatwasser aansluiten is een goed begin wanneer je deze ook wil aanzetten. Controleer in de gebruiksaanwijzing van je vaatwasser welke slangen je moet aansluiten.
Vergeet niet om bij zowel de afvoerslang als de toevoerslang de rubberen stop te verwijderen. Draai eerst de sifon los en de afvoerslang sluit je daarna pas aan. Zorg dat de kraan tijdens dit proces dicht is! Pas als alles is aangesloten draai je de kraan open.
Je vaatwasser aanzetten
In de handleiding van je vaatwasser staan de knoppen op het bedieningspaneel uitgelegd. Als het goed is heb je een algemene aan-knop op de deur en verschillende andere knoppen om een programma te selecteren. Soms is er alleen het automatische programma, maar je kan ook voor een uitgestelde start, voorspoelen of het eco-programma kiezen.
Welk programma je kiest is afhankelijk van wat je wil afwassen. Pannen die erg vuil zijn moeten vaak langer draaien dan alleen wat borden en bestek. Vervolgens moet je ook vaatwastabletten en eventueel glansspoelmiddel en zout toevoegen. Er zijn verschillende soort producten voor vaatwassers op de markt. Zo heb je bijvoorbeeld een product waarbij het glansspoelmiddel al in het blokje zit, waardoor je het niet meer apart toe hoeft te voegen. Andere producten hebben juist weer een extra toevoeging die ervoor zorgt dat je vaatwasser zelf geen kalkaanslag krijgt.
Je vuile vaat goed inruimen
Je vaat wordt alleen goed schoon wanneer je je vaatwasser goed inruimt. Je moet ervoor zorgen dat de vaat niet te dicht op elkaar staat, zodat het water tijdens het spoelen overal goed bij kan.
In het onderste rek plaats je de grote voorwerpen zoals pannen, omdat je daar de meeste ruimte hebt. Glazen en kleine vaat zet je in het bovenste rek, zodat je de waterstralen van de sproeiarmen niet in de weg zit.
Let op! Geen plastic bakjes in je vaatwasser doen!
Controleer bij vaat die gevoelig is voor hitte, zoals een plastic bakje of spatel, altijd of je deze wel in de vaatwasser kan reinigen. Soms verliezen deze producten door de hitte namelijk hun kleur of vorm.
Door de samenstelling van het materiaal worden plastic bakjes vaak ook niet goed droog in de vaatwasser, waardoor je ze altijd nog even met een doek moet afdrogen.