Beste warmtepompdroger
Warmtepompdrogers zijn de meest verkochte wasdrogers van het moment. Dit komt grotendeels vanwege de lage jaarlijkse energiekosten. De concurrent van de warmtepompdroger is de condensdroger. Een energiezuinige condensdroger gebruikt echter meer energie dan de meeste warmtepompdrogers. Wil jij een nieuwe warmtepompdroger kopen? We leggen je hier uit hoe je de beste warmtepompdroger van 2024 vindt!
Beste warmtepompdrogers van 2024
Als je op zoek bent naar een goede warmtepompdroger ben je hier aan het juiste adres! Hieronder vind je namelijk de beste warmtepompdrogers van dit jaar. Bij het maken van deze selectie hebben we onder andere gekeken naar het vulgewicht (capaciteit van de trommel).
Ook keken we naar het energieverbruik, het maximaal geluidsniveau, de bouwkwaliteit, het gebruiksgemak, de verwachte levensduur en de verschillende droogprogramma’s.
De best geteste warmtepompdrogers
Het is niet makkelijk om de beste warmtepompdroger te vinden. Ze hebben namelijk een hoop specificaties waardoor ze allemaal van elkaar verschillen. Als je de meest geschikte wasdroger voor jou zoekt, moet je kijken naar de volgende punten: aantal kg vulgewicht (hoeveelheid wasgoed in kg), energieklasse (A is het zuinigste label), de verschillende droogprogramma’s (bijvoorbeeld voor delicate stoffen of een anti-allergie programma), topklasse bouwkwaliteit en waskwaliteit en het liefst een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding natuurlijk.
Bedenk je daarnaast of je baat hebt bij extra’s als een zelfreinigende condensor, anti-vibratie functie, uitgestelde start of een kledingbeschermende trommel. Warmtepompdrogers zijn vaak duurder in aanschaf dan andere soorten wasdrogers, maar vanwege het zuinige verbruik en de langere levensduur, zijn ze vaak alsnog de moeite waard! Uiteindelijk ben je er namelijk goedkoper mee uit.
De best geteste warmtepompdrogers van 2024 zijn:
- Best geteste warmtepompdroger: Bosch WTU87675NL
- Populaire warmtepompdroger: AEG T8DBE86W
- Beste goedkope warmtepompdroger: Samsung DV80TA220AE
Bosch WTU87675NL is de best geteste warmtepompdroger van 2024
Dit is een van de beste warmtepompdrogers van 2022! De Bosch WTU87675NL is met energieklasse A+++ (het zuinigste label dat er is) een zeer energiezuinige warmtepompdroger. Hij heeft een maximaal vulgewicht van 8 kg, wat de meest geschikte wasdroger grootte is voor huishoudens van 2 tot 4 personen.
Deze Bosch warmtepompdroger heeft zowel een topklasse bouwkwaliteit als droogkwaliteit, wat een langere levensduur belooft dan veel andere warmtepompdrogers.
De Bosch WTU87675NL warmtepompdroger biedt verschillende droogprogramma’s voor onder andere delicate stoffen, katoen, wol en een anti-allergie programma. Tevens neemt de zelfreinigende condensor een stukje onderhoud uit jouw handen.
Verkrijgbaar bij
AEG T8DBE86W
Deze AEG T8DBE86W warmtepompdroger droogt je wasgoed en is heel zuinig met je kleding. Hij is namelijk uitgerust met een kledingbeschermende trommel. De wasdroger beschikt tevens over AbsoluteCare systeem waardoor je niet langer bang hoeft te zijn dat je wasgoed krimpt. Deze veelzijdige warmtepompdroger past de trommelbewegingen en temperatuur namelijk aan aan de soort en hoeveelheid wasgoed.
Deze nieuwe warmtepompdroger heeft het zuinigste label, waardoor je bespaart op je jaarlijkse energiekosten. Deze energiezuinige warmtepompdroger biedt je tevens verschillende droogprogramma’s voor onder andere synthetische stoffen, delicate stoffen en een anti-allergie programma. Met het maximale vulgewicht van 8 kg is dit de perfecte warmtepompdroger voor voor een middelgroot gezin.
Verkrijgbaar bij
Samsung DV80TA220AE
Met sensoren meet de Samsung DV80TA220AE warmtepompdroger de vochtigheid en hoeveelheid wasgoed dat in de trommel zit. Hij past hier vervolgens de temperatuur en de droogtijd op aan, zodat je wasgoed niet langer gedroogd wordt dan nodig is.
Deze energiezuinige warmtepompdroger droogt met energieklasse A+++, wat het zuinigste label is. Hierdoor bespaar je op je jaarlijkse energiekosten. Met 8 kg vulgewicht is dit een van de beste warmtepompdrogers van 2022 voor huishoudens met 2 of 3 personen.
De Samsung DV80TA220AE warmtepompdroger biedt tevens 16 verschillende droogprogramma’s, voor onder andere delicate stoffen, wol, beddengoed en een anti-allergie programma.
Verkrijgbaar bij
Vind de beste warmtepompdroger
Beste koop warmtepompdroger
Volgens de Consumentenbond zijn Miele, Bosch, Siemens, AEG en Samsung de beste merken voor wasdrogers. Deze merken scoren echter minder goed als het gaat om prijs-kwaliteitverhouding. Als jij een goede warmtepompdroger zoekt voor een vriendelijke prijs, zit je hier goed. In de lijst op deze pagina vind je onze top 5 met de ‘beste koop’ warmtepompdrogers.
Wasdroger keuzehulp
Beste warmtepompdroger voor klein budget
Wasdrogers zijn over het algemeen niet zomaar een aankoop, vooral een warmtepompdroger kan flink duur zijn. Ook als je vast zit aan een budget, zijn er gelukkig nog voldoende warmtepompdrogers te vinden. Houd er dan wel rekening mee dat de wasdroger minder opties heeft voor gebruiksgemak en/of minder geavanceerde droogprogramma’s heeft.
Beko, Indesit en Zanussi maken wasdrogers voor vriendelijke prijzen, maar ook duurdere merken zoals Bosch, Samsung of AEG verkopen goedkopere warmtepompdrogers. Hieronder vind je de beste warmtepompdrogers voor een klein budget.
De beste beste warmtepompdroger van 2024
Beste warmtepompdroger kopen; waar let je op
Verschillende soorten wasdrogers vergelijken
Bij wasdrogers heb je de keuze tussen een luchtafvoerdroger, een condensdroger en een warmtepompdroger. De luchtafvoerdroger wordt met de dag minder populair omdat ze een erg hoog energieverbruik hebben. Voor warmtepompdrogers geldt het tegenovergestelde; deze drogen erg energiezuinig en worden hedendaags het meest verkocht. De condensdroger zit daar tussenin. Een ander verschil tussen de condensdroger en de warmtepompdroger, is dat de warmtepompdroger met een warmtepomp en een koelmiddel werkt, terwijl de condensdroger droogt met een verwarmingselement. Die warme lucht kan schadelijk zijn voor je wasgoed, en kan ervoor zorgen dat bijvoorbeeld je kleding en beddengoed krimpt of slijt.
Condensafvoer
Een ander groot verschil tussen de verschillende drogers is dat de luchtafvoerdroger de vochtige lucht tijdens het drogen naar buiten leidt middels een slang door een raam of een gat in de muur. Condensdrogers en warmtepompdrogers hebben 2 manieren om het vocht af te voeren; via een reservoir (ook bekend als condensbak) of tijdens het drogen via een slang naar de waterafvoer. Als je een waterafvoer hebt in de ruimte waar jouw droger staat, raden we deze optie aan. Je hebt dan namelijk geen omkijken naar het vocht van je wasdroger. Heb je geen beschikking tot een waterafvoer in je washok? Dan moet je er rekening mee houden dat je na het draaien van een droogprogramma het reservoir moet legen.
Vulgewicht
Het vulgewicht is een van de belangrijkste kenmerken van een wasdroger. Dit bepaalt namelijk hoeveel kilo wasgoed er per droogbeurt in de trommel past. We raden aan een wasdroger te kopen met minimaal hetzelfde vulgewicht als je wasmachine. Zo past altijd al je natte wasgoed in de trommel van je droger. Koop je een nieuwe droger én wasmachine? Neem dan het onderstaande overzicht ter indicatie:
- een wasdroger met 6 of 7 kg is geschikt voor een huishouden met 1 of 2 personen.
- een huishouden van 3 of 4 personen heeft een wasdroger nodig met 8 kg vulgewicht. De meeste warmtepompdrogers hebben een vulgewicht van 8 kg.
- een huishouden van 5 personen of meer heeft een wasdroger met 9 kg vulgewicht of meer nodig.
Energieverbruik
Van het energielabel kun je aflezen hoe energiezuinig een wasdroger is. Eerder legden we al uit dat de warmtepompdroger door het gebruik van de warmtepomp minder energie verbruikt tijdens het drogen dan de andere soorten wasdrogers. Maar dan kan er alsnog een verschil zitten in het energieverbruik van 2 verschillende warmtepompdrogers. Als je een energiezuinige warmtepompdroger wilt, kies je voor een model met energielabel A++ of energielabel A+++. Met een warmtepompdroger met energieklasse A+++ kun je tot wel 888 euro besparen op je energiekosten.
Gebruiksgemak
Wasdrogers bieden tegenwoordig allemaal wel een aantal slimme functies om het drogen van je kleding, beddengoed en overige wasgoed voor jou zo makkelijk mogelijk te maken. Hierbij kun je denken aan opties zoals een zelfreinigende condensor, bediening via een app, startuitstel en een verlichte trommel. Denk je dat jij en je huishouden hier baat bij zullen hebben? Kies dan voor een warmtepompdroger die over deze functies beschikt.
Geluidsniveau
Vrijwel alle wasdrogers maken een stuk minder herrie dan de gemiddelde wasmachine, maar dan kan het geluid alsnog storend zijn. Als je belang hebt bij een stille wasdroger, moet je kijken naar een wasdroger die minder dan 65 dB (decibel) produceert tijdens het droogprogramma. Warmtepompdrogers worden onder verdeeld in 3 categorieën als het gaat om geluidsniveau: luid, normaal en stil. Een wasdroger krijgt geluidsniveau ‘stil’ als hij minder dan 65 dB produceert.
Droogprogramma's
Warmtepompdrogers hebben verschillende programma’s voor verschillende soorten wasgoed. Zo zijn er speciale droogprogramma’s voor wol, overhemden, zijde, beddengoed en handdoeken. Deze programma’s zorgen ervoor dat jouw wasgoed perfect gedroogd wordt en je kleding langer mooi blijft. Vrijwel alle moderne wasdrogers hebben ook een eco-programma, om de energiekosten nog verder terug te dringen. Ook zijn er droogprogramma’s die je wasgoed extra droog krijgen.
Bouwkwaliteit
De bouwkwaliteit van een droger zegt iets over de stevigheid en de verwachte levensduur. Kijkend naar de bouwkwaliteit, worden alle drogers onderverdeelt in basisklasse, middenklasse en topklasse. Indien de bouwkwaliteit niet vermeld staat bij een wasdroger, kunnen het merk en de prijs ook een indicatie zijn voor de bouwkwaliteit. Volgens de Consumentenbond zijn dit de beste merken voor wasdrogers: Miele, Bosch, Siemens, AEG en Samsung. Al deze merken hebben warmtepompdrogers in hun assortiment. Deze merken zijn over het algemeen wat duurder, en scoren daarom volgens onderzoek van de Consumentenbond minder goed in de categorie ‘prijs-kwaliteitverhouding’. Merken die wel goed scoren in deze categorie zijn Beko, Indesit en Zanussi.
Veelgestelde vragen bij het kopen van een warmtepompdroger
Als je op zoek bent naar de beste warmtepompdroger, wil je waarschijnlijk nog wel meer weten over dit type droger. Door de meest-gestelde vragen te beantwoorden, hopen we je te helpen in je zoektocht naar de beste warmtepompdrogers van 2024.
Welke warmtepompdroger droogt het snelst?
Een warmtepompdroger gebruikt een lagere droogtemperatuur dan een condensdroger of luchtafvoerdroger. Hierdoor gaat je kleding langer mee en droogt hij energiezuinig, maar duurt het ook langer voor je wasgoed droog is.
Tegenwoordig worden veel warmtepompdrogers beoordeeld om de snelheid van hun droogprogramma’s. Ze krijgen snelheidsklasse ‘normaal’ of ‘snel’. Als je op zoek bent naar de juiste warmtepompdroger voor jou, kun je aan deze specificatie zien hoe snel hij je wasgoed gedroogd heeft.
Hoe lang duurt drogen met een warmtepompdroger?
Waar laat een warmtepompdroger zijn water?
Wat zijn de voordelen van een warmtepompdroger?
De warmtepompdroger biedt vele voordelen voor de gebruiker. We zetten ze nog even allemaal voor je op een rijtje:
- Een zuinige warmtepompdroger is beter voor het milieu omdat ze minder energie verbruiken. (een wasdroger is energiezuinig met energieklasse A of energieklasse B)
- Je bespaart op je energierekening met een energiezuinige warmtepompdroger. Door het gebruik van een koolborstelloze motor blijven je energiekosten laag.
- Voor de condensafvoer heb je de keuze tussen het reservoir en de waterafvoer. (De luchtafvoerdroger geeft je slechts één optie, afvoer door een raam of een gat in de muur)
- Door de lagere droogtemperatuur gaat je wasgoed langer mee en verbruik je minder energie.
Wat zijn de nadelen van een warmtepompdroger?
Ook de beste warmtepompdroger heeft uiteraard nadelen. Welke dat zijn, lees je hieronder.
- De verschillende droogprogramma’s duren langer bij een warmtepompdroger dan bij bijvoorbeeld een condensdroger.
- In vergelijking met andere soorten wasdrogers, zijn warmtepompdrogers duurder in aanschaf.
- Omdat een warmtepompdroger komt met meer onderdelen, is er ook meer dat kapot kan gaan.