Welke vaatwasser moet ik kopen

Er zijn veel soorten vaatwassers en het is niet altijd duidelijk welke je zelf het beste kan kopen. Er zijn vrijstaande vaatwassers en inbouw vaatwassers en in die laatste categorie zijn er half geïntegreerde vaatwassers en volledig geïntegreerde vaatwassers. Welk type vaatwasser er het beste bij jou en je keuken past, is afhankelijk van een aantal factoren. We hebben hier voor je op een rijtje gezet waar je op moet letten.

Welke vaatwasser kopen

Soorten vaatwassers

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Welke vaatwasser moet ik kiezen

Wat voor jou de beste vaatwasser is, hangt van een aantal factoren af. Hier hebben we per type vaatwasser voor je samengevat wat de voor- en nadelen zijn.

Vrijstaande vaatwasser

Een vrijstaande vaatwasser staat op zichzelf in je keuken, waardoor je geen keukenkastje op hoeft te offeren. Je moet echter wel genoeg ruimte hebben om de vaatwasser kwijt te kunnen. Een vrijstaande vaatwasser past namelijk niet in de meeste keukens, omdat hij te veel ruimte inneemt.

Behalve met de ruimte moet je ook rekening houden met de aansluitingen. Een vaatwasser heeft toegang tot water en elektriciteit nodig en je kan niet zomaar naar iedere willekeurige plek een aftakking aanleggen.

Inbouw vaatwasser

De categorie inbouw vaatwasser kan in twee delen worden opgedeeld. De volledig geïntegreerde vaatwasser, waarbij het bedieningspaneel aan de binnenkant zit en de half geïntegreerde vaatwasser, waarbij het bedieningspaneel aan de buitenkant zit.

Wat voor jou de beste vaatwasser is, hangt af van wat je mooi en gemakkelijk vindt. Bij een volledig geïntegreerd model zie je namelijk niet dat er een vaatwasser zit, omdat deze volledig wordt bedekt door een frontpaneel dat hetzelfde is als je keuken.

Daarnaast vinden sommige mensen het gemakkelijker als ze het bedieningspaneel ook tijdens het afwassen kunnen zien. Zo zie je hoe lang het afwasprogramma nog duurt, hoe warm het water is en of er misschien iets bijgevuld moet worden. Bij een inbouw vaatwasser waarbij het bedieningspaneel aan de binnenkant zit kan je deze informatie alleen zien als je de deur open doet. Ook de vaatwasser aanzetten of uitzetten kan alleen als de deur open is.

Onderbouw vaatwasser

Een onderbouw vaatwasser is vergelijkbaar met een vrijstaande vaatwasser, alleen wordt deze onder je aanrechtblad geplaatst. De voorkant van de vaatwasser is volledig zichtbaar. Vaak heeft deze een witte of grijze kleur, waardoor hij opvalt tussen je keukenkastjes. Je vaatwasser schoonmaken is bij een onderbouw model ook meer noodzakelijk, omdat de witte of rvs buitenkant sneller vies wordt dan de plexiplaat die je bij een geïntegreerd model over de voorkant plakt.

Ook bij onderbouw vaatwassers kan het bedieningspaneel aan de binnen- of buitenkant zitten. Je hebt alleen geen keuze uit een smal model, want alle onderbouw modellen hebben een standaard vaatwasser afmeting van 60 cm breedte.

Smalle vaatwasser

Dat je een kleine keuken hebt betekent niet meteen dat je niet genoeg ruimte hebt voor een vaatwasser. Een smalle vaatwasser van 45 cm breed kan in de meeste keukens nog wel ingepast worden.

Daarbij moet je er wel rekening mee houden smalle vaatwassers minder ruimte voor afwas hebben. Een Siemens vaatwasser met een kleine afmeting heeft bijvoorbeeld plek voor 9 couverts, terwijl je in een model van 60 cm breed 12 couverts kwijt kan. Ieder couvert staat daarbij gelijk aan één glas, één bord en een setje bestek.

Zuinige vaatwasser

De meeste vaatwassers zijn veel zuiniger dan voorheen. Een gemiddelde vaatwasser gebruikt 1 liter water minder dan wanneer je met de hand afwast en ook het stroomverbruik is veel lager dan bij een niet zuinige vaatwasser. Ondanks het lage waterverbruik wordt je vuile vaat net zo schoon als bij andere soorten vaatwassers.

Wij hebben de beste vaatwassers voor jou verzameld, zodat je altijd gegarandeerd de juiste keuze maakt!