Beste condensdroger

Wil jij een nieuwe condensdroger kopen? Je leest hier alles wat je moet weten over condensdrogers en vindt hier ook een top 5 met de beste condensdrogers van het jaar! Maar weet wel: het energieverbruik van condensdrogers is vrij hoog. Als je energiezuinig wilt drogen, is de warmtepompdroger de beste wasdroger.

Beste wasdroger

Beste condensdrogers van 2024

Als je op zoek bent naar de beste condensdroger van het moment, zit je hier goed! In de onderstaande top 3 vindt je de beste condensdrogers die nu op de markt zijn. Bij het maken van deze selectie hebben we onder andere gekeken naar het vulgewicht (capaciteit van de trommel),

De energieklasse, de condensafvoer (reservoir of via waterafvoer), het geluidsniveau, de verschillende droogprogramma’s en het gebruiksgemak van een tal aan condensdrogers. Hier vind je de beste condensdroger 2024!

De best geteste condensdrogers

Wil je de beste condensdroger kopen? Dan staat wij klaar met een aantal tips! Als je goed kijkt naar de volgende specificaties vind je de beste wasdroger voor jou. Kies het liefst voor een energiezuinige wasdroger met minimaal energieklasse B. Een zuinige wasdroger is in aanschaf duurder, maar ze hebben een laag energieverbruik en een lange levensduur, waardoor je er uiteindelijk voordeliger uit bent dan met een goedkope condensdroger. Daarnaast wil je kijken naar het geluidsniveau, de verschillende droogprogramma’s (bv. voor delicate stoffen, kwetsbare kleding of extra droog wasgoed), het maximaal vulgewicht bij een volle trommel en eventuele extra’s zoals een zelfreinigende condensor, een kledingbeschermende trommel en uitgestelde start.

De best geteste condensdrogers van 2024 zijn:

  • Best geteste condensdroger: AEG T6DBC482
  • Beste goedkope condensdroger: AEG T6DB72GP
  • Populaire condensdroger: Bosch WTN83202NL
1. AEG T6DBC482

De AEG T6DBC482 is de best geteste condensdroger van 2024

De AEG t6dbc482 is een van de beste condensdrogers van het moment. Deze wasdroger beschikt over een andere techniek, genaamd ProSense, die tijdens het drogen herkent hoeveel kilo wasgoed er in de trommel zit, en de duur van het droogprogramma daarop aanpast. De droger stopt wanneer je een perfect droge was hebt. Hierdoor blijft je energieverbruik laag en gaat je kleding langer mee.

Deze nieuwe condensdroger droogt tot 8 kilo wasgoed per droogbeurt, en is daarom de beste wasdroger voor huishoudens met 2 of 3 personen. Deze droger (zonder zelfreinigende condensor) heeft energieklasse B waardoor het echter geen energiezuinige wasdroger is.

Verkrijgbaar bij

2. AEG T6DB72GP

AEG T6DB72GP ProSense

Voor alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens is de AEG T6DB72GP ProSense een van de beste condensdrogers van het moment! De AEG T6DB72GP droogt tot 7 kilo wasgoed tegelijk. Tijdens het drogen draait de trommel verschillende richtingen op, voor een gelijkmatig droog resultaat.

Daarnaast zorgt ProSense ervoor dat je wasgoed droogt niet langer dan nodig is; de AEG T6DB72GP meet de hoeveelheid vocht in de trommel. Tevens zijn er verschillende droogprogramma’s voor iedere type was.

Deze condensdroger heeft energieklasse B, waardoor het geen energiezuinige wasdroger is. Daar tegenover staat wel dat de droogprogramma’s snel klaar zijn vanwege de hoge droogtemperatuur.

Bosch WTN83202NL

Bosch WTN83202NL

De Bosch WTN83202NL is een energiezuinige wasdroger met energielabel B en een vulgewicht van 7 kg. Het is een betrouwbare wasdroger met een bouwkwaliteit in de middenklasse, waardoor hij langer meegaat.

Met het programma AllergyPlus wordt je kleding op hogere temperaturen gewassen, waardoor dierenharen en pollen worden verwijderd en je minder last hebt van jeuk. Bovendien is deze wasdroger extra stil, met een geluidsniveau van slechts 65 dB. 

Een ander handig voordeel van de Bosch WTN83202NL is dat je hem kunt aansluiten op de waterafvoer, zodat je het condensreservoir nooit meer hoeft leeg te maken. Dit bespaart je tijd en moeite.

Verkrijgbaar bij

Vind de beste condensdroger

Vind een condensdroger door onze top 5 van 2024 te bekijken of doe de eenvoudige keuzehulp.

De beste Beste condensdroger

Beste koop condensdroger

Volgens de Consumentenbond maken de volgende merken de beste condensdrogers: Bosch en Siemens. Zij produceren goede en betrouwbare wasdrogers voor vriendelijke prijzen. 

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroger

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasdroger

Wasdroger keuzehulp

Een warmtepompdroger is erg energiezuinig, maar droogt iets trager. Een condensdroger is niet energiezuinig, maar droogt wel snel. Bij geen voorkeur kies je voor beide opties.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroger ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroger heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroger.
Terug
1
2
3
Terug

Hoe duur mag de wasdroger zijn?

Wasdroger keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroger, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was drogen?

Wasdroger keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdrogers van Nederland. Of bekijk de wasdrogers die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdrogers aan het zoeken...

Beste condensdroger voor klein budget

Het grootste voordeel van de condensdroger is dat dit type droger over het algemeen in aanschaf minder duur is dat het alternatief; de warmtepompdroger. Daar tegenover staat wel dat een condensdroger een stuk minder zuinig is. Hierdoor ben je door de energiekosten vaak alsnog goedkoper uit met een warmtepompdroger. Afhankelijk van hoe vaak je je droger gebruikt, is dat uiteraard een afweging die je zelf moet maken.

Ondanks dat condensdrogers goedkoper zijn, is een wasdroger niet zomaar een aankoop. Daarom vind je hieronder een top 3 met de beste condensdrogers voor vriendelijke prijzen. Bij het maken van deze selectie hebben we vooral gelet op de prijs-kwaliteitverhouding, zodat je zeker weet dat je een goede droger in huis haalt die niet te veel kost.

Condensdroger kopen; waar let je op

Bij het kopen van een wasdroger zijn er verschillende specificaties waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat hij aansluit op de wensen van jou en je huishouden. Omdat wasdrogers gemiddeld 12 jaar meegaan, kunnen we ons voorstellen dat je niet precies meer weet waar je allemaal rekening mee moet houden. In de onderstaande tips lees je precies waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een droger – maar, allereerst gaan we iets dieper in op de verschillende soorten wasdrogers.

Verschillende soorten wasdrogers vergelijken

Bij wasdrogers heb je de keuze tussen een luchtafvoerdroger, een condensdroger en een warmtepompdroger. De luchtafvoerdroger wordt met de dag minder populair omdat ze een erg hoog energieverbruik hebben. Warmtepompdrogers werkt dit het tegenovergestelde; deze drogen erg energiezuinig en worden hedendaags het meest verkocht. De condensdroger zit daar dus tussenin.

Vocht afvoer

Een ander groot verschil tussen de verschillende drogers is, dat de luchtafvoerdroger de vochtige lucht tijdens het drogen naar buiten leidt middel een slang door een raam of een gat in de muur. Condensdrogers en warmtepompdrogers hebben 2 manieren om het vocht af te voeren; via een reservoir (ook bekend als condensbak) of tijdens het drogen via een slang naar de waterafvoer. Als je een waterafvoer hebt in de ruimte waar jouw droger staat, raden we deze optie aan. Je hebt dan namelijk geen omkijken naar het vocht van je wasdroger. Heb je geen beschikking tot een waterafvoer in je washok? Dan moet je er rekening mee houden dat je na het draaien van droogprogramma’s het reservoir moet legen in een wasbak.

Vulgewicht

Het vulgewicht is een van de belangrijkste kenmerken van een wasdroger. Dit bepaalt namelijk hoeveel kilo wasgoed er per droogbeurt in de trommel past. We raden aan een wasdroger te kopen met minimaal evenveel vulgewicht als je wasmachine. Zo past altijd al je natte wasgoed in de trommel van je droger. Koop je een nieuwe droger én wasmachine? Neem dan het onderstaande overzicht ter indicatie:

  • een wasdroger met 6 of 7 kg is geschikt voor een huishouden met 1 of 2 personen.
  • een huishouden van 3 of 4 personen heeft een wasdroger nodig met 8 kg vulgewicht.
  • een huishouden van 5 personen of meer heeft een wasdroger met 9 kg vulgewicht of meer nodig.

Energieklasse

Als je energiezuinig wilt drogen, kun je het beste kiezen voor een warmtepompdroger met energieklasse A+++. Deze wasdrogers zijn helaas wel duurder in aanschaf. Een condensdroger met energieklasse B is is het minst zuinig, maar er zijn ook condensdroger met energielabel A+++. Het energieverbruik van deze wasdrogers is zo laag dat je, ten opzichte van een condensdroger met energieklasse B, 888 euro op aan energiekosten kun besparen in 10 jaar tijd.

Gebruiksgemak

Net zoals je wasmachine, gebruikt ook de moderne wasdroger meerdere opties en functies om het drogen zo snel en makkelijk mogelijk te maken. Bij opties voor gebruiksgemak kun je denken aan bijvoorbeeld een zelfreinigende condensor, startuitstel en bediening via een app. Denk jij hier baat bij te hebben? Kies dan voor een wasdroger die over deze opties beschikt.

Droogprogramma's

Net zoals je wasmachine verschillende wasprogramma’s heeft, bieden ook condensdrogers meerdere programma’s voor verschillende soorten wasgoed. Zo zijn er speciale droogprogramma’s voor wol, overhemden, zijde, babykleding en handdoeken. Deze programma’s zorgen ervoor dat jouw wasgoed perfect droogt en je kleding langer meegaat. Vrijwel alle moderne wasdrogers hebben ook een eco-programma, om het energieverbruik tijdens het drogen nog verder terug te dringen.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit van een droger zegt iets over de stevigheid en de verwachte levensduur van het apparaat. Kijkend naar de bouwkwaliteit, worden alle drogers onderverdeelt in basisklasse, middenklasse en topklasse. Indien de bouwkwaliteit niet vermeld staat bij een wasdroger, kunnen het merk en de prijs ook een indicatie zijn voor de bouwkwaliteit. Volgens de Consumentenbond zijn dit de beste merken voor wasdrogers: Miele, Bosch, Siemens, AEG en Samsung. Van deze merken hebben AEG, Bosch en Siemens condensdrogers in hun assortiment. Deze merken zijn over het algemeen wat duurder, en scoren daarom volgens onderzoek van de Consumentenbond minder goed in de categorie ‘prijs-kwaliteitverhouding’. Merken die wel goed scoren in deze categorie zijn Beko, Indesit en Zanussi. Zanussi produceert ook condensdrogers.

Veelgestelde vragen bij het kopen van een condensdroger

Wil je meer weten over hoe een condensdroger droogt? In de onderstaande veelgestelde vragen leggen we je meer uit over de condens wasdroger. Hopelijk helpt deze informatie je nóg verder in je zoektocht naar de beste condensdroger! Heb je meer vragen over de beste wasdrogers? Neem daarvoor contact op met ons of je leverancier.

Welke condensdroger is het beste?

Wat de beste condensdroger is, is afhankelijk van wie hem koopt. Een samenwonend stel heeft bijvoorbeeld andere behoeftes dan een groot huishouden. Uiteraard zijn er een aantal modellen wasdrogers die keer op keer goed uit de test komen.

Wat is beter een condensdroger of warmtepompdroger?

In de meeste gevallen is het een betere keuze om een warmtepompdroger te kopen dan een condensdroger. Ondanks de hogere aanschafprijs, ben je met een energiezuinige warmtepompdroger namelijk goedkoper uit. Dit komt omdat ze voor een flinke besparing op je energierekening zorgen.

Daarnaast zijn er uiteraard meer vlakken waarop de soorten wasdrogers van elkaar verschillen. Zo duren de droogprogramma’s bij een condensdroger over het algemeen korter. Dit komt omdat een warmtepompdroger droogt met een lagere temperatuur. Hierdoor wordt je kleding niet blootgesteld aan onnodige hitte waardoor het langer mooi blijft. Daarom is het moeilijk om te zeggen dat de beste droger is; ze hebben allebei voor- en nadelen.

Wat is beter condensdroger of luchtafvoerdroger?

Condensdrogers en luchtafvoerdrogers werken in principe op dezelfde manier. Alleen de warmtepompdroger droogt met een andere techniek. Echter is het energieverbruik van de condensdroger lager dan dat van een afvoerdroger.

Daarnaast is het enige grote verschil dat een afvoerdroger de vochtige lucht direct naar buiten afvoert door een raam of een gat in de muur. Condensdrogers worden aangesloten op de waterafvoer, en voeren via die weg de hoeveelheid vocht af tijdens het drogen. Is dit niet mogelijk? Dan kun je de vochtige lucht op opslaan in het reservoir. Het reservoir moet na iedere droogbeurt geleegd worden.

Hoe lang gaat een condensdroger mee?

Gemiddeld genomen gaat een wasdroger ongeveer 10 a 11 jaar mee, maar is afhankelijk zijn van verschillende factoren. Denk hierbij aan het merk, hoe vaak je je condensdroger gebruikt, hoe vol je de droger stopt en of je hem goed onderhoudt.

Miele wasdrogers gaan over het algemeen het langst mee volgens de Consumentenbond. Uit hun onderzoek blijkt dat gebruikers van Miele condensdrogers gemiddeld 16 jaar met hun droger doen.

Waarom duurt een condensdroger zo lang?

Over het algemeen duurt een droogprogramma bij een condensdroger korter dan bij een warmtepompdroger. Dit komt omdat condensdrogers gebruikmaken van een hogere droogtemperatuur. Maar soms duren de droogprogramma’s toch iets langer dan verwacht. De meeste voorkomende oorzaak is dat het condensfilter van de droger verstopt zit. Hierdoor duurt het langer voor je wasgoed droogt. Het is belangrijk om het pluizenfilter regelmatig schoon te maken, zo heb je altijd een perfect droge was.