Soorten wasdrogers
Er zijn verschillende soorten wasdrogers, namelijk: de luchtafvoerdroger, condensdroger en de warmtepompdroger. Het verschil tussen deze 3 soorten drogers is best groot, daarom is het belangrijk om te weten hoe je ze van elkaar kunt onderscheiden. Lees hier alles wat je moet weten over de soorten drogers, zodat jij weet welk type droger het beste bij jou past.
Verschillende soorten wasdrogers
Omdat het energieverbruik van de luchtafvoerdroger zo hoog is, raden we dit type droger niet aan. In aanschaf zijn afvoerdrogers vaak goedkoper, maar omdat ze zoveel energie verbruiken ben je er uiteindelijk juist meer geld aan kwijt. Om die reden concentreren we ons in dit artikel meer op condensdrogers en warmtepompdrogers.
Beste wasdroger 2024
De beste wasdroger van dit jaar in Ă©Ă©n overzicht. Vind de perfecte wasdroger voor jou.
Goedkope wasdroger
Wasdrogers met een voordelige prijs-kwaliteitverhouding. Goedkoop, maar goed!
Energiezuinige wasdroger
De beste wasdrogers met een laag energieverbruik hebben energielabel A+++ of A++.
Warmtepompdroger
De meest energiezuinige soort wasdrogers met afvoerslang of condensbak.
Condensdroger
Wasdrogers met maximaal energieklasse B, met een condensbak of afvoerslang.
Stille wasdroger
Het geluidsniveau van deze stillere wasdrogers komen niet boven de 64 dB uit.
Vind jouw perfecte wasdroger
Vind een goede wasdroger voor jouw huishouden door te kijken naar de beste van 2024 of doe de snelle keuzehulp.
Condensdroger vs warmtepompdroger; de verschillen
In principe doen beide type drogers hetzelfde; ze drogen je wasgoed na het wassen. Ook voeren ze het vocht dat uit je kleding wordt onttrokken, op dezelfde manieren af. Zowel bij een warmtepompdroger als bij een condensdroger kan de vochtige lucht op twee manieren worden afgevoerd:
- De condens wordt opgevangen in een reservoir. Dat is een condensbak, ingebouwd in de droger, die je na iedere droogbeurt moet legen.
- Je sluit de droger aan op de waterafvoer. Door de droger op de afvoer aan te sluiten, heb je er helemaal geen omkijken naar – maar het is wel van belang dat je een afvoer hebt in de ruimte waar de droger komt te staan.
Energieverbruik
De condensdroger droogt zuiniger dan de afvoerdroger, maar de warmtepompdroger is veruit de meest energiezuinige variant. Warmtepompdrogers zij in aanschaf vaak duurder, maar omdat ze zo zuinig drogen ben je op den duur juist goedkoper uit. Gemiddeld gaat een wasdroger ongeveer 12 jaar mee. Kies je voor een warmtepompdroger met energieklasse A+++ (het meest energiezuinig) kun je tot wel 75 euro per jaar besparen op je energiekosten – in vergelijking met een condensdroger met energielabel B.
Effect op je was
Omdat een warmtepompdroger je kleding droogt op een lagere temperatuur dan een condensdroger, gaat je kleding langer mee. Dit komt doordat een warmtepompdroger met een warmtepomp en een koelmiddel werkt, terwijl de condensdroger droogt met een verwarmingselement. Die warme lucht kan schadelijk zijn voor je kleding, en kan ervoor zorgen dat het krimpt of slijt.
Duur van de droogprogramma's
Omdat de warmtepompdroger droogt met een lage temperatuur, duurt het echter wel langer voor alle kleding in de trommel droog is. Een warmtepompdroger met energielabel A+++ doet gemiddeld 2 uur en 3 kwartier over het drogen van een volle trommel was, terwijl een condensdroger daar slechts 2 uur en 1 kwartier voor gebruikt.
Wasdrogers per gezinssamenstelling
Als je op zoek bent naar een nieuwe wasdroger, is het vulgewicht een van de belangrijkste kenmerken waar je naar moet kijken. Dit bepaalt namelijk hoe groot de trommel van de wasdroger is, en dus hoeveel was er tegelijkertijd in kan. Het is belangrijk om een wasdroger in huis te halen die in goede verhouding staat met de grootte van je huishouden. Als je wasdroger te groot is, verbruikt hij namelijk meer energie dan nodig is voor de hoeveelheid was. Is je wasdroger te klein, dan zul je vaker per week moeten drogen, wat ook niet zuinig is.
Als je niet goed kan inschatten hoe groot jouw nieuwe wasdroger moet zijn, raden wij aan om te kijken naar het vulgewicht van de wasmachine. Door te kiezen voor een wasdroger met minimaal zoveel vulgewicht als je wasmachine, kan al je natte wasgoed altijd in de wasdroger. Koop je een nieuwe wasdroger Ă©n wasmachine? Kijk dan naar het onderstaande volgende schema om te achterhalen welke wasdroger de juiste is voor de grootte van jouw gezin.
Wasdroger voor single of stel
Voor 1 of 2 personen is 6 á 7 kg vulgewicht perfect.
Wasdroger voor klein gezin
Kleine gezinnen hebben een wasdroger nodig met 8 kg vulgewicht.
Wasdroger voor groot gezin
Voor grote gezinnen raden we een wasdroger van minimaal 9 kg aan.
Wasdroger keuzehulp
Wasdrogers met en zonder afvoerslang
De afvoerdroger gebruikt een afvoerslang om de warme lucht naar buiten te leiden, dit gaat via een raam of een gat in de muur. Als jij een nieuwe droger nodig hebt, raden wij deze drogers echter niet aan omdat het energieverbruik erg hoog is. Condensdrogers drogen een stuk zuiniger, maar de warmtepompdroger is het beste. Bij deze laatste 2 type drogers heb 2 opties om de condens af te voeren; via een reservoir of met een slang naar de waterafvoer.
Wasdroger met afvoerslang
Wasdrogers met de mogelijkheid om ze aan te sluiten op de waterafvoer.
Wasdroger zonder afvoerslang
Wasdrogers die het water opvangen in een waterreservoir.