Condensdroger kopen
Condensdrogers drogen met een relatief hete temperatuur, hierdoor is je wasgoed sneller droog. Om die hoge temperatuur te bereiken heeft de condensdroger wel veel energie nodig, daarom is de condensdroger niet erg energiezuinig. Maar omdat de prijzen van condensdrogers niet zo hoog liggen als bijvoorbeeld die van een warmtepompdroger, kan een condensdroger alsnog de juiste keuze zijn voor jou. Lees hier alles wat je moet weten over de condensdroger.
Vind de beste condensdroger
Vind een condensdroger door onze top 5 van 2024 te bekijken of doe de eenvoudige keuzehulp.
Waarom een condensdroger kopen
Andere type drogers
Voor we je uitleggen waarom je wel of niet een condensdroger moet kopen, geven we je graag een uitleg over de verschillende soorten drogers. Dat zijn de (lucht)afvoerdroger, de condensdroger en de warmtepompdroger. Als je kijkt naar energieverbruik is de afvoerdroger het slechts, en de warmtepompdroger de beste. Deze verbruikt de minste energie per droogbeurt en is daarom de meest vriendelijke keuze voor het milieu en je energierekening. De condensdroger staat daar precies tussenin.
Daarnaast zit het grootste verschil tussen de verschillende drogers in de manier van condensafvoer. De afvoerdroger gebruikt een slang om het vocht naar buiten te leiden via een raam of een gat in de muur. Bij zowel de condensdroger als de warmtepompdroger heb je de keuze tussen het gebruik van een reservoir – dat is een condensbak die het vocht opvangt en die je na iedere droogbeurt moet legen – of je kunt hem aansluiten op de waterafvoer. Door je droger aan te sluiten op de waterafvoer heb je geen omkijken naar het vocht van je wasdroger.
Nu je meer weet over de verschillen tussen de soorten drogers, lichten we graag de voor- en nadelen uit van de condensdroger.
Dit zijn de voordelen van het kopen van een condensdroger:
- Relatief goedkoop in aanschaf.
- Je was is snel droog door het gebruik van een verwarmingselement.
- Condens wordt afgevoerd via een reservoir of de waterafvoer.
Dit zijn de nadelen van het kopen van een condensdroger:
- Veel energiekosten.
- Door de hoge temperatuur slijt je was sneller.
- Slecht voor het milieu.
Wasdroger keuzehulp
Eigenschappen condensdroger
De condensdroger droogt je kleding en overige was met behulp van een verwarmingselement. Door de hoge temperatuur die hierbij word bereikt, is je wasgoed snel droog. Deze manier van drogen is echter helaas niet zuinig. De condensdroger heeft veel energie nodig om de hoge temperatuur te bereiken. Tevens is de hoge temperatuur niet erg goed voor je was. Hierdoor slijt je kleding sneller bij het gebruik van een condensdroger en is de kans groter dat je kleding krimpt tijdens het drogen.
De condensafvoer van de condensdroger kan op 2 verschillende manieren plaatsvinden. Je kan gebruikmaken van het reservoir. In deze ingebouwde condensbak wordt al het vocht opgevangen tijdens het drogen. Na iedere droogbeurt moet je het reservoir legen in de wasbak. Als je een waterafvoer hebt in de ruimte waar je de droger wilt plaatsen, kan je de condensdroger daar ook op aansluiten. Op die manier spoelt het vocht automatisch weg en heb je er geen omkijken meer naar. Niet alle condensdrogers worden geleverd met een condensafvoerslang, dus het kan zijn dat je deze apart moet bestellen.
Condensdrogers vergelijken
Condensafvoer
De condensdroger heeft vrijwel altijd 2 manieren voor de om het vocht af te voeren. Via een reservoir dat je na iedere droogbeurt moet legen, of via de waterafvoer. De meeste modellen bieden allebei deze mogelijkheden. Heb jij een specifieke voorkeur voor een van deze wijzen van vochtafvoer? Kies dan voor een condensdroger waarvan je zeker weet dat hij over die mogelijkheid beschikt.
Kom je er toch nog niet helemaal uit? Neem dan een kijkje naar onze wasdroger keuzehulp. Hiermee kun je gemakkelijk een aantal vragen beantwoorden, en zoeken wij een aantal van de beste wasmachines voor je uit.
Vulgewicht
Het vulgewicht van een wasdroger geeft aan hoeveel kilo wasgoed er in de trommel past en wordt ook wel de droogcapaciteit genoemd. We raden aan een condensdroger te kopen met minimaal evenveel vulgewicht als je wasmachine. Zo past altijd al je natte wasgoed in de trommel van je wasdroger. Koop je een nieuwe droger én wasmachine? Neem dan het onderstaande overzicht ter indicatie:
- een huishouden van 1 of 2 personen heeft een wasdroger nodig met vulgewicht 7 kg.
- een huishouden van 3 of 4 personen heeft een wasdroger nodig met vulgewicht 8 kg.
- een huishouden van 5 personen of meer heeft een wasdroger met vulgewicht 9 kg of meer nodig.
Energieklasse
Het energielabel van een condensdroger geeft aan hoe zuinig het apparaat omgaat met energie. Een wasdroger wordt gezien als ‘energiezuinig‘ als hij energieklasse A++ of A+++ heeft. Energieklasse B is het laagste energielabel wat een wasdroger in Nederland mag hebben.
Droogprogramma’s
Net zoals je wasmachine verschillende wasprogramma’s heeft, bieden ook condensdrogers meerdere programma’s voor verschillende soorten wasgoed. Zo zijn er speciale programma’s voor wol, overhemden, zijde, babykleding en handdoeken. Deze programma’s zorgen ervoor dat jouw wasgoed perfect droogt en je kleding langer meegaat. Vrijwel alle moderne wasdrogers hebben ook een eco-programma, om het energieverbruik tijdens het drogen nog verder terug te dringen, of een programma die ervoor zorgt dat je wasgoed ‘extra droog’ wordt.
Geluidsniveau
Ondanks dat wasdrogers aanzienlijk minder geluid produceren dan wasmachines, kan het geluid nog storend zijn. Als je graag een stille condensdroger wilt, kijk je hiervoor naar het geluidsniveau. Het geluidsniveau wordt in decibel (dB) uitgedrukt en verdeelt over 3 categorieën: luid (67 dB of meer), normaal (65 dB of 66 dB) en stil (64 dB of minder). De gemiddelde condensdroger produceert tussen de 65 dB en 67 dB tijdens het drogen.
Bouwkwaliteit
De bouwkwaliteit van een droger zegt iets over de stevigheid en de levensduur van een apparaat. Kijkend naar de bouwkwaliteit, worden alle drogers onderverdeelt in basisklasse, middenklasse en topklasse. Indien de bouwkwaliteit niet vermeld staat, kunnen het merk en de prijs ook een indicatie zijn voor de bouwkwaliteit. Volgens de Consumentenbond zijn dit de beste merken voor wasdrogers: Miele, Bosch, Siemens, AEG en Samsung. Hiervan hebben AEG, Bosch en Siemens condensdrogers in hun assortiment.