Vaatwasser zout

Wat is vaatwasser zout? Behalve een blokje en eventueel glansspoelmiddel heb je voor een vaatwasser ook zout nodig. Dit zit in een reservoir en moet je regelmatig nakijken en eventueel bijvullen. Vaatwasser zout is zout wat extra gezuiverd is en wat extra grove korrels heeft. Vaatwasser zout voorkomt dat je kalkaanslag op al het bestek krijgt. Je mag hier voor nooit zee- of keukenzout gebruiken!

Vaatwasser zout

Is vaatwasser zout nodig

Of je zout voor je vaatwasser nodig hebt hangt af van een aantal factoren. In de eerste plaats is de hardheid van het water in jouw gemeente belangrijk. Dit kan je gemakkelijk online checken bij de website van je waterleverancier.

Vaatwasmiddel

Daarnaast is het ook van belang wat voor vaatwasmiddel je gebruikt. In sommige vaatwasblokjes zit namelijk al zout, waardoor je niet nog meer zout hoeft toe te voegen. Of er zout zit in je vaatwasmiddel kan je controleren op de verpakking.

Waterhardheid

Bij een waterhardheid van 21 Ā°dH of lager hoef je geen zuiveringszout toe te voegen als je een vaatwasmiddel met zout gebruikt. Wanneer je waterhardheid hoger is of als er geen zout in het reinigingsmiddel zit moet je dus wel zout toevoegen.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Waar in de vaatwasser zit het zout

Het reservoir bevindt zich bij de meeste vaatwassers op de bodem onder het onderste rek. Deze moet je er dus eerst uit halen voordat je kan controleren of het reservoir vol zit. Op het reservoir zit een dop en om het zout te controleren en aan te vullen draai je simpelweg de dop los. Je kan een trechter gebruiken om het zout in het reservoir te gieten, maar vaak is de opening groot genoeg om dit ook zonder trechter te kunnen doen. Zorg er na het bijvullen voor dat je de dop weer goed dicht draait.

Waterhardheid

Op je vaatwasser zit een optie om de waterhardheid in te stellen. In de handleiding van de vaatwasser kun je vinden hoe je dat precies doet. Wanneer je de waterhardheid goed instelt, kan je vaatwasser zelf bepalen hoe veel zout nodig is om de schone vaat vrij van witte aanslag te maken.

Reservoir

Op het reservoir staat aangegeven hoe veel zout je maximaal mag aanvullen. Een nieuwe vaatwasser geeft het vaak aan als het tijd is om het zout bij te vullen.

Waarom moet je vaatwasser zout gebruiken

Het water dat je vaatwasser gebruikt om je vuile vaat schoon te spoelen bevat kalk. Hoe veel kalk er in jouw leidingwater zit, hangt af van je woonplaats. Water met veel kalk wordt ook wel hard water genoemd en dit zorgt ervoor dat er een witte aanslag op je glazen komt. Ook de binnenkant van je vaatwasser kan beschadigd raken door kalkaanslag. De kalkdeeltjes kunnen bijvoorbeeld de gaatjes in de sproeiarmen verstoppen, waardoor het water niet meer goed verspreid kan worden.

Onthardingszout

Om hard water in zacht water te veranderen heb je onthardingszout nodig. Dit fungeert als een waterontharder die de kalkaanslag tegengaat. Houd er rekening mee dat het specifiek om zout voor de vaatwasser gaat, dit is iets anders dan grof zout of tafelzout.

Waterhardheid

Als je vaat nog steeds met een witte aanslag uit de vaatwasser komt, kan je ervoor kiezen om de waterhardheid op je vaatwasser wat hoger in te stellen of om toch blokjes met extra zout te gebruiken.