Waar plaats ik mijn vaatwasser

Een vaatwasser is een redelijk groot apparaat dus je moet even goed nadenken over waar in de keuken je hem zal plaatsen. Daarbij is de plaatsing van een inbouw vaatwasser ook weer anders dan die van een vrijstaande vaatwasser. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om een goede keuze te maken.

Waar vaatwasser

Waar plaats ik mijn vrijstaande vaatwasser

Een vrijstaande vaatwasser kan je in principe overal plaatsen, dat is ook het grootste voordeel tegenover de inbouw vaatwasser, omdat je daarvoor altijd een keukenkastje moet opofferen. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je op zoek bent naar de plek waar de vaatwasser het beste tot zijn recht komt. Hieronder hebben we voor jou opgesomd waar jij op moet letten bij het plaatsen van je vaatwasser:

Afstand van wasbak & prullenbak

In de eerste plaats moet je er rekening mee houden dat de afstand tussen de wasbak/de prullenbak en de vaatwasser niet te groot is. Wanneer er nog etensresten op je afwas zitten, wil je die er eerst even afspoelen en het is wel zo handig als je alles daarna meteen in de vaatwasser kan zetten zonder dat je de halve keuken door moet. Een vrijstaande vaatwasser in de bijkeuken is alleen handig als je echt geen ruimte in de keuken hebt.

Aansluitingen

Ten tweede heb je voor een vrijstaande vaatwasser wel gewoon de juiste aansluitingen voor elektriciteit en de toe- en afvoer van water nodig. Daarbij moet je er rekening mee houden dat een vaatwasser zo veel energie verbruikt dat je hem altijd moet aansluiten op een aparte groep. Als er geen aansluitingen voor water in de buurt zitten is dat geen probleem. Met behulp van PVC-buizen kan je altijd een nieuwe aftakking vanaf je bestaande afvoer maken. De uitmonding hiervan moet op ongeveer 60 centimeter hoogte komen te zitten, zodat hij goed kan worden aangesloten. Het stopcontact moet iets lager geplaatst worden en het liefst ook 30 tot 40 centimeter bij de waterleidingen uit de buurt zitten. Dat is soms nog even puzzelen.

Naast het aanrecht

Tot slot kan je een vrijstaande vaatwasser ook naast je aanrechtblad plaatsen, zodat je daar bijvoorbeeld nog dingen op kan zetten. Je vrijstaande vaatwasser fungeert dan als een soort onderbouw vaatwasser. Zorg er dan wel voor dat het blad op je vaatwasser overeenkomt met de rest van je aanrechtblad. Je kan bijvoorbeeld een stuk stenen keukenblad van hetzelfde soort bijbestellen. Het is in deze situatie wel zo prettig als je vaatwasser tot aan je aanrechtblad komt, zodat alles mooi gelijk is. Als je geen vaatwasser van de juiste hoogte kan vinden, kan je deze altijd nog op een verhoging plaatsen.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Waar plaats ik mijn inbouw vaatwasser

In het geval van een inbouw vaatwasser heb je ook een aantal verschillende opties. Je kan je nieuwe vaatwasser aansluiten op de plek waar je oude vaatwasser ingebouwd was. Het enige wat je hoeft te doen is het oude apparaat ontkoppelen en hem uit de geplaatste bevestigingsbeugels halen. Bij de aanschaf van een nieuwe vaatwasser is het wel handig om voor een zelfde soort model te kiezen. Als je voorheen een volledig geïntegreerde vaatwasser had kan je dat nu het beste weer doen, zodat je geen nieuw frontpaneel hoeft aan te schaffen. Als je van een volledig geïntegreerd model overstapt op een vaatwasser met het bedieningspaneel aan de buitenkant moet je uit een plaat multiplex een nieuw frontpaneel zagen en dat past niet altijd bij de keukenkastjes van je bestaande keuken.

Plek van je oude vaatwasser

Het voordeel van je vaatwasser inbouwen op de plek van je oude vaatwasser is ook dat je hem gemakkelijk kan aansluiten op de bestaande waterleiding. Als het goed is zitten alle aansluitingen al op de juiste plek, waardoor het alleen een kwestie is van de afvoerslang aansluiten en de stekker in het stopcontact steken.

Nieuwe keuken

Een inbouw vaatwasser inbouwen in een nieuwe keuken is ook geen probleem. Ook hierbij moet je ervoor zorgen dat je de juiste aansluitingen tot je beschikking hebt. Je kan net als bij de vrijstaande vaatwasser vertakkingen maken en je moet de bevestigingsbeugels ophangen. Houd er rekening mee dat je de beugels niet op elk oppervlak kan vastmaken. Een stenen muur is bijvoorbeeld te hard, je kan de beugels dan beter aan de naastliggende keukenkastjes bevestigen. Sluit eerst alles aan en houd de vaatwasser vast aan de binnenkant, zo kan je hem het beste op zijn plek schuiven.

Zorg ervoor dat de vaatwasser waterpas staat, zo voorkom je dat hij te snel slijt of gaat lekken. Tot slot klik je de plint terug op zijn plek om alle kabels te verbergen.

Een nieuwe vaatwasser hoog of laag plaatsen

De meeste inbouw vaatwassers staan gelijk met de onderste keukenkastjes, maar het kan ook heel handig zijn om hem juist iets hoger te plaatsen. De vaatwasser komt dan ongeveer tot aan je middel, waardoor je de vaat gemakkelijker in- en uit kan ruimen. Ook met kleine kinderen of huisdieren is een hoge vaatwasser perfect, omdat ze er minder goed bij kunnen.
Het nadeel van een inbouw vaatwasser die wat hoger staat is dat je de aansluitingen moet omleggen. De meeste keukens hebben deze namelijk in de onderste kastjes zitten. Een hoge inbouw vaatwasser neemt ook iets meer ruimte in, omdat hij op een bestaand keukenkastje geplaatst wordt. In een kleine keuken kan het dan al snel krap worden.