Wat is een vaatwasser

Een vaatwasser is een machine die ervoor zorgt dat handmatig afwassen niet langer nodig is, dat weet iedereen. Alleen niet iedereen is op de hoogte van de verschillende soorten vaatwassers die er zijn en welke voor- en nadelen deze hebben. Op deze pagina kan je over alle types wat lezen, zodat je je beter begrijpt wat een vaatwasser precies is.
Vaatwasser vragen

Verschillende soorten vaatwassers

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale vaatwasser

Klik en start keuzehulp
Vaatwasser keuzehulp hero
1
2
3
4
Jouw vaatwasser

Vaatwasser keuzehulp

Wat voor soort vaatwasser zoek je? Een inbouw vaatwasser, een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser?
Terug
1
2
3
4
Terug

Welk soort vaatwasser zoek je?

Geluidsniveau vaatwasser

Een stille vaatwasser maakt weinig geluid bij het wassen van de natte vaat. Staat je vaatwasser vlakbij je woonkamer? Overweeg dan een stille vaatwasser.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser grootte

Een groot gezin vereist een grotere vaatwasser, en ook een hoger aantal couverts. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een vaatwasser met een kleiner aantal couverts.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen moet de vaat gedaan worden?

Energieverbruik vaatwasser

Een energiebesparende vaatwasser heeft energielabel A, B of C en verbruikt minder water en energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige vaatwasser verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de vaatwasser zijn?

Vaatwasser keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte vaatwassers van Nederland. Of bekijk de vaatwasser die het best bij jou passen.
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Vaatwassers aan het zoeken...

Een vaatwasser, wat is dat

Er zijn vier verschillende soorten vaatwassers. In dit stuk bespreken we iedere soort individueel.

Inbouw vaatwasser

Je hebt een inbouw vaatwasser nodig als je wil dat het apparaat niet opvalt in je keuken. Je kan met een frontpaneel namelijk de voorkant bedekken, waardoor de vaatwasser hetzelfde uiterlijk als de rest van je keukenkastjes krijgt. De inbouw vaatwassers zijn te onderscheiden in drie verschillende soorten:
Volledig geïntegreerde vaatwasser
De volledig geïntegreerde vaatwasser valt het minste op, omdat de voorkant volledig wordt bedekt door het frontpaneel. Het bedieningspaneel zit aan de binnenkant van de machine, waardoor je niks ziet als de deur dicht zit. Hierdoor heb je geen zicht op wat de machine aan het doen is, je kan hem alleen stoppen door de deur open te trekken. Voor dit type heb je altijd een frontpaneel nodig.
Half geïntegreerde vaatwasser
Bij een half geïntegreerde vaatwasser zit het bedieningspaneel aan de buitenkant. Het frontpaneel rijkt tot aan het bedieningspaneel, waardoor de machine altijd voor een deel zichtbaar is. Dat staat misschien niet altijd even strak in je keuken, maar half geïntegreerde vaatwassers kunnen wel vanaf de buitenkant bediend worden. Dat is handig als je wil zien hoe lang het wasprogramma nog duurt of als je de afwasmachine tijdens het programma wil stoppen.
Onderbouw vaatwasser
Een onderbouw vaatwasser plaats je onder je keukenblad, maar in tegenstelling tot de (half) geïntegreerde vaatwasser wordt hij aan de voor- en zijkant niet bedekt. De vaatwasser heeft een afgewerkt bovenblad, waardoor je geen frontpaneel nodig hebt. Je kan de vaatwasser onder het aanrechtblad inbouwen.

Vrijstaande vaatwasser

Een vrijstaande vaatwasser staat los van de rest van je keuken. Dit is een goede optie als je genoeg ruimte hebt, omdat je geen keukenkastje hoeft op te offeren. Daarnaast zijn vrijstaande vaatwassers ook handig als je de aansluitingen niet onder je keukenblok hebt zitten. Je hoeft dan niet alles om te leggen, maar je sluit het apparaat gewoon aan op de plek waar het wel kan.

Vrijstaande vaatwassers vs. inbouw vaatwassers

Inbouw vaatwasser

Volledig geïntegreerde vaatwassers kunnen erg mooi staan in je keuken, maar je moet er wel altijd een keukenkastje voor opofferen. Dat betekent dat je minder ruimte hebt om je spullen in de keuken weg te zetten. Zelfs smalle vaatwassers nemen nog veel ruimte in en dat is niet altijd handig als je al een kleine keuken hebt. Daarbij moeten voor een inbouw vaatwasser de aansluitingen ook altijd op de juiste plek zitten. Als dat niet het geval is, moet je deze omleiden, wat niet altijd makkelijk is. Het voordeel is wel dat de vaatwasser niet opvalt in je keuken.

Tot slot is een inbouw vaatwasser ook altijd iets duurder dan een vrijstaand model. Vooral volledig geïntegreerde vaatwassers zijn duur, omdat alles in de deur moet worden weggewerkt.

Vrijstaande vaatwasser

Het nadeel van een vrijstaand model is juist dat hij veel ruimte inneemt in je keuken en daardoor ook erg opvalt. In een grote keuken is dat niet erg, omdat je op de bovenkant van de vaatwasser nog extra spullen kwijt kan. Wees bij een vrijstaand model wel altijd voorzichtig met de zijkanten. Deze zijn niet beschermd door de buitenkant van een keukenkastje, waardoor ze gevoeliger zijn voor schade door stoten.

Met de hand afwassen vs. een vaatwasser

Veel mensen willen ook weten of het zuiniger is om met de hand af te wassen of om je vuile vaat door een vaatwasser schoon te laten maken. Dat hangt van een aantal dingen af. In de eerste plaats moet je kijken waar het verwarmde water vandaan komt. Een close in boiler voor je keukenkraan verbruikt namelijk veel energie. Daarbij is het ook van belang of je je vaat schoon krijgt door het onder de lopende kraan te houden of dat je het in een teiltje heet water wast. Bij de eerste methode verbruik je namelijk bijna net zo veel water als een afwasmachine.

Eerste fase

Voor je vergelijking is het ook belangrijk om te weten hoe een vaatwasser werkt. In de eerste fase wordt het water opgewarmd en gebruikt om je was voor te spoelen. Zo worden de ergste etensresten alvast verwijderd. Het warme water wordt met grote kracht door de machine gepompt en zo gaan de sproeiarmen draaien.

Tweede fase

Vervolgens wordt het water door de gaatjes gespoten en over je afwas verspreid. Daarna laat de vaatwasmachine automatisch het vaatwastablet los, waardoor het vaatwasmiddel zich met het water mengt. Als al het spoelwater is weggevoerd wordt je vaat gedroogd, dit is om te voorkomen dat er een laagje water op blijft staan dat voor een aanslag op je glazen kan zorgen. Als je glansspoelmiddel gebruikt kan dit effect nog meer verkleind worden.

Programma duur

Een gemiddeld afwasprogramma duurt ongeveer 1,5 uur, maar waneer je voor het eco-programma kiest, kan het tot wel 4 uur duren voordat je vaat helemaal schoon is.

Conclusie

Het is dus van een aantal factoren afhankelijk welke methode zuiniger is. Je kan beter voor een zuinige vaatwasser kiezen als je tijdens het afwassen met de hand veel water verbruikt of het water laat verwarmen door een elektrische boiler. Een zuinig model kan dan per afwasbeurt 1.5 liter water besparen.