Hoe kan ik mijn vaatwasser inbouwen
Op de volgende manier kun je een vaatwasser inbouwen:
- Plaats de vochtbescherming onder het keukenblad.
- Monteer, indien mogelijk, de bevestigingsbeugels op de vaatwasser.
- Zet de vaatwasser op zijn plek en sluit aan op stroom en aan- en afvoer.
- Zet de vaatwasser waterpas door aan de pootjes te draaien.
- Boor en bevestig het frontpaneel op de vaatwasser.
- Zet de vaatwasser vast met de bevestigingsbeugels en plaats de plint terug.
Hoe bouw je een vaatwasser in
Heb je nog nooit een vaatwasser ingebouwd, maar wil je het wel graag zelf proberen? Dat kan! Met dit stappenplan wordt het een fluitje van een cent.
Stap 1: Bevestig de vochtbeschermer strip
Stap 2: Monteer de bevestigingsbeugels
Stap 3: Plaats de vaatwasser op de juiste plek
Voordat je de vaatwasser in de nis schuift, zet je hem er eerst recht voor. Sluit vervolgens de afvoerslang aan en stop de stekker in het stopcontact.
Als er nog geen bestaande afvoer of bestaande waterleiding in de buurt is, moet je een extra slang bevestigen. De uitmonding hiervan sluit je vervolgens aan op de dichtsbijzijnde uitmonding. Hiervoor heb je PVC-buizen een een rubberen overgangsring nodig. Wanneer je bestaande keuken al een vaatwasser heeft, zitten al deze outlets vaak al op de juiste plek.
Als alles is aangesloten schuif je de vaatwasser in de nis, als je deze hebt, plaats je de vaatwasser ook in de geplaatste bevestigingsbeugels.
Stap 4: Zorg ervoor dat de vaatwasser waterpas staat
Stap 5: Bevestig het frontpaneel
Stap 6: Plaats de plint terug
Hoe bouw je inbouw vaatwassers in in een bestaande keuken
Dit is hoe je zelf een vaatwasser inbouwt:
Stap 1: Zoek een goede plek
Stap 2: Breek het kastje af
Als je een geschikte plek voor je inbouw vaatwasser hebt gevonden, moet je het keukenkastje afbreken. In de meeste gevallen hoef je alleen het deurtje en het onderblad te verwijderen, wat je er vaak heel gemakkelijk uit kan klikken.
Stap 3: Zorg dat je de juist aansluitingen hebt
Voor een vaatwasser heb je een wandcontactdoos nodig. Deze kan je zelf monteren. Zorg ervoor dat hij op ongeveer 50 centimeter hoogte zit. Vergeet ook niet dat een vaatwasser een grootverbruiker is en daarom op een aparte groep moet worden aangesloten. Maak vanaf het stopcontact een grijze buitenkabel naar een aparte groep.
Voor de watertoevoer sluit je eerst de hoofdkraan af. Naast het stopcontact, maar ongeveer 20 centimeter hoger monteer je een muurplaat. Leg vervolgens een vertakking van de bestaande waterleiding naar deze muurplaat en sluit de kraan van je inbouwvaatwasser erop aan.
Tot slot moet het water van je inbouw vaatwasser ook afgevoerd worden. Met PVC-buizen maak je een aftakking naar de bestaande afvoer, waarop je een sifon bevestigd. Deze moet op 60 centimeter hoogte zitten en voorzien zijn van een rubberen overgangsring.
Stap 4: Maak het frontpaneel passend
Bij vaatwassers wordt er een onderscheid gemaakt tussen een volledig geïntegreerde vaatwasser en een half geïntegreerde vaatwasser. Bij het eerste model zit het bedieningspaneel aan de binnenkant, waardoor je de voorkant volledig met een nieuw frontpaneel kan bedekken.
Een half geïntegreerde vaatwasser heeft het bedieningspaneel aan de buitenkant, waardoor je het frontpaneel maar voor een deel kan gebruiken. Je kan het frontpaneel voor half geïntegreerde vaatwassers zelf uit een plaat multiplex zagen of hetzelfde frontpaneel als je keukenkastjes gebruiken.
Stap 5: Verwijder de bovenplaat
Stap 6: De inbouw vaatwasser in de nis schuiven
Zorg ervoor dat zowel het water als de stroom uit zijn. Sluit vervolgens alles aan. Pas dan kan je de vaatwasser in de nis schuiven. Zorg er vervolgens voor dat de vaatwasser waterpas staat. Dit kan je doen door de pootjes aan de onderkant aan te draaien en ze zo te verstellen.
Je vaatwasser waterpas zetten is belangrijk, omdat je anders het risico loopt dat hij sneller slijt. Het apparaat moet namelijk harder werken om al het water langs je vuile vaat te sproeien als het niet helemaal recht staat.
Wanneer deze bij je inbouw vaatwasser worden geleverd, kan je het apparaat ook in de eerder geplaatste bevestigingsbeugels tillen. Deze zitten aan het kastje ernaast, het aanrechtblad of de muur en zorgen ervoor dat de vaatwasser vast staat. Let op dat dit niet kan met een stenen muur of een stenen keukenblad, omdat je de beugels daar niet op kan monteren.
Stap 7: Het frontpaneel op de deur bevestigen
Zorg ervoor dat zowel het water als de stroom uit zijn. Sluit vervolgens alles aan. Pas dan kan je de vaatwasser in de nis schuiven. Zorg er vervolgens voor dat de vaatwasser waterpas staat. Dit kan je doen door de pootjes aan de onderkant aan te draaien en ze zo te verstellen.
Je vaatwasser waterpas zetten is belangrijk, omdat je anders het risico loopt dat hij sneller slijt. Het apparaat moet namelijk harder werken om al het water langs je vuile vaat te sproeien als het niet helemaal recht staat.
Wanneer deze bij je inbouw vaatwasser worden geleverd, kan je het apparaat ook in de eerder geplaatste bevestigingsbeugels tillen. Deze zitten aan het kastje ernaast, het aanrechtblad of de muur en zorgen ervoor dat de vaatwasser vast staat. Let op dat dit niet kan met een stenen muur of een stenen keukenblad, omdat je de beugels daar niet op kan monteren.
Hoe meet je een inbouw vaatwasser op
Stap 1: Meet de hoogte van de nis
Bij het opmeten van de hoogte van de nis is het belangrijk dat je er rekening mee houdt dat de vloer voor de nis vaak iets hoger ligt dan de nis zelf.
Je meet vanaf de vloer tot aan de bovenkant van de nis, zodat je zeker weet dat de vaatwasser in het gat past.
Stap 2: Meet het frontpaneel
Om je vaatwasser echt op te laten gaan in het design van je keukenkastjes, bevestig je een nieuw frontpaneel op de voorkant. Je weet zeker dat het past als je deze van tevoren goed opmeet. Een frontpaneel dat tot je aanrechtblad komt is te lang, waardoor de vaatwasser niet goed dicht kan.
Houd er rekening mee dat bij sommige vaatwassers het bedieningspaneel aan de buitenkant zit, waardoor je alleen hoeft te meten tot waar dat begint.
Stap 3: Meet de diepte van de nis
Als je inbouwvaatwasser dieper is dan je keuken zelf, zal hij uitsteken. Daardoor kan je soms het keukenkastje naast de afwasmachine niet meer goed openen en sluiten.
Deze afmetingen kan je het beste krijgen door de diepte van de nis zelf te meten. Als je je huidige vaatwasser er nog niet uit krijgt, kan je ook de diepte van je keukenblad of keukenkastje meten.
Houd er altijd rekening mee dat je ruimte over moet houden voor de afvoerslang, toevoerslang en waterslang die aan de onderkant uit de vaatwasser komen.
Stap 4: Meet de breedte van de nis
Er zijn twee standaard nismaten voor de breedte van een nis. De standaard maat is 60 centimeter en kleinere nissen zijn vaak 45 centimeter. Neem het zekere voor het onzekere en meet toch altijd de breedte van je nis. Zo weet je zeker dat je inbouw vaatwasser zal passen!
Stap 5: Meet de hoogte van je plint
Als je een hoge plint in je keuken hebt, past niet zomaar iedere vaatwasser. De deur van je inbouw vaatwasser wordt door je plint terug geduwd als deze te hoog is.
Een plint hoger dan 9 centimeter werkt alleen met een inbouwvaatwasser met een sleepdeursysteem, omdat de deur dan eerst naar boven schuift en niet tegen je plint aankomt.
Is je plint lager dan 9 centimeter? Dan kan je zowel naar vaatwassers met een deur-op-deur als een sleepsdeursysteem kijken.
Stap 6: Inbouw vaatwassers uitkiezen
Vaatwasser op hoogte inbouwen
Stap 1: Plan en meet
Stap 2: Voorbereiding
Stap 3: Kast of steun
Stap 4: Meet de breedte van de nis
- Schuif de vaatwasser op zijn plek. Zorg ervoor dat hij waterpas staat.
- Sluit de wateraanvoer en -afvoer aan volgens de instructies van de fabrikant.
- Sluit de vaatwasser aan op het elektriciteitsnet.
Stap 5: Test
Stap 6: Afwerking
Als alles goed werkt, kan je de vaatwasser verder inbouwen, bijvoorbeeld door de voorkant af te werken met een passend frontpaneel.
Het is altijd een goed idee om professioneel advies in te winnen, vooral als je niet zeker bent van je vaardigheden of de structuur waarin je de vaatwasser wilt inbouwen. Een professional kan je ook helpen met specifieke details die uniek zijn voor jouw situatie.
Een vrijstaande vaatwasser als alternatief
Mocht een vaatwasser inbouwen in je bestaande keuken je toch te veel of te risicovol zijn, dan kan je altijd voor een vrijstaande vaatwasser kiezen. Je profiteert er dan niet van dat je vaatwasser mooi in het design van de rest van de keuken opgaat, maar het scheelt wel veel werk.
Ook als je onder je keukenkastjes geen toegang hebt tot een bestaande waterleiding, stopcontact en bestaande afvoer kan het soms beter zijn om voor een vrijstaande vaatwasser te kiezen die je neerzet op een plek waar je wel toegang tot deze voorzieningen hebt.
Wanneer je geen geschikte vaatwasser kan vinden voor de ruimte die je beschikbaar hebt, bijvoorbeeld omdat de verschillende soorten vaatwassers niet de juiste afmetingen hebben, kan een normale vaatwasser die los in de keuken staat ook een uitkomst zijn.