Beste vaatwasser merk
Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe vaatwasser zal je erachter komen dat je veel keuzes hebt als het op merken aankomt. Om het voor jou wat overzichtelijker te maken geven we je op deze pagina informatie over de verschillende merken en lichten we uit wat het beste merk voor een vaatwasser is!
Levensduur per merk
Hieronder hebben we alle vaatwasser merken vergeleken op basis van het aantal afwasbeurten en de levensduur in jaren.
- Miele
- Asko
- Bosch
- Siemens
- AEG
- Zanussi
- Samsung
- LG
- Whirlpool
- Candy
- Indesit
- Ariston
- 5000
- 4500
- 3500
- 3500
- 2500
- 2200
- 2200
- 2000
- 2000
- 1500
- 1500
- 1500
- 14
- 13
- 10
- 10
- 7
- 6
- 6
- 5
- 5
- 4
- 4
- 4
Wat is het beste merk voor een vaatwasser
Veel pluspunten
Lange levensduur
Welke merken waren nog meer goed
Naast Miele zijn er nog verschillende andere aanbieders die ervoor zorgen dat je vuile vaat weer goed schoon wordt. Bosch en Siemens zijn de merken die de meeste vaatwassers produceren en verkopen. Je kan bij hun terecht voor een vrijstaande vaatwasser, maar je kan er ook een goede inbouw vaatwasser vinden.
Bij AEG en Whirlpool kan je terecht als je specifiek op zoek bent naar een inbouw vaatwasser, terwijl je voor de beste vrijstaande vaatwassers beter bij Beko en Inventum kan kijken.
De top 9 voor de beste vaatwasser merken ziet er als volgt uit:
Merken voor een goedkope vaatwasser
De prijs van een goede vaatwasser begint al bij ā¬350, maar kan oplopen tot wel ā¬1700. Het zijn vooral de merken Beko, Inventum, OK, ETNA en Whirlpool die vaatwassers in een lagere prijscategorie aanbieden. Je moet er daarbij rekening mee houden dat de levensduur iets minder lang zal zijn, bij al deze merken is de vaatwasser na ongeveer 1500/2000 afwasbeurten aan vervanging toe, wat gelijkstaat aan 4/5 jaar.
Een goedkopere vaatwasser is vaak ook geen energiezuinige vaatwasser. De energieklasse van een vrijstaande vaatwasser met een prijs tot ā¬500 heeft meestal energielabel E, in het beste geval kan je een model met energieklasse C vinden.
Het feit dat een vaatwasser wat goedkoper is, zegt verder niks over de manier waarop je vuile vaat er weer uitkomt. De beste vaatwassers voor een lager budget wassen net zo schoon. De vaatwasser verbruikt waarschijnlijk alleen iets meer water en het materiaal aan de buitenkant is niet altijd even stevig. Ook zul je waarschijnlijk minder verschillende soorten wasprogramma’s hebben.
Bij deze merken vind je de beste goedkope vaatwassers:
De beste vaatwasser van 2024
Heb je helemaal geen zin om zelf uit te zoeken wat de beste vaatwasser van 2024 is? Dan is dat helemaal geen probleem. In deze top 5 vind je de beste vaatwassers die op dit moment te koop worden aangeboden.
Voor de selectie hebben we gekeken naar vrijstaande vaatwasser/inbouw vaatwasser, de breedte van het model, volledig geĆÆntegreerde vaatwasser/half geĆÆntegreerde vaatwasser/onderbouw vaatwasser, diepte van de nis, deursysteem, energielabel, geluidsniveau en de plaatsing van het bestek. In deze selectie ga je zeker een goede vaatwasser vinden!
Vaatwasser beste koop
Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe vaatwasser
Hoogte van de nis en je frontpaneel
Vooral bij inbouw vaatwassers is het belangrijk dat je voor je aankoop alles goed afmeet. De meeste vaatwassers hebben een nishoogte tussen de 82 en 92 centimeter, wat in de meeste keukens past.
Houd er bij het meten rekening mee dat je vloer voor de vaatwasser vaak iets hoger ligt, waardoor je wat ruimte vrij moet laten.
Voor het frontpaneel geldt hetzelfde. Meet alles goed op, zodat je zeker weet dat je frontpaneel de hele onderbouw vaatwasser bedekt. Let erop dat je bij half integreerbare vaatwassers maar tot het bedieningspaneel moet meten.
Vrijstaande vaatwasser / inbouw vaatwasser
Als je niet wil dat je vaatwasser zichtbaar is, kan je voor een onderbouw vaatwasser of een inbouw vaatwasser kiezen. Deze gaan op in het design van je keuken, waardoor je ze niet zo goed ziet.
In sommige gevallen kan je zelfs het paneel van je keuken op de voorkant monteren, waardoor de vaatwasser opgaat in het geheel. Houd er rekening mee dat inbouw vaatwassers vaak zo’n paneel nodig hebben.
Smalle vaatwasser / mini vaatwasser
Een normale vaatwasser is 60 centimeter breed en past in de meeste keukens. Daarnaast zijn er ook inbouw vaatwassers die smal zijn en een breedte van 45 centimeter hebben. Zo’n smalle vaatwasser is erg handig als je niet zo veel ruimte over hebt.
Een zogenaamde mini vaatwasser is slechts 45 centimeter hoog, waardoor je hem gemakkelijk onder een lager oppervlak kan plaatsen.
Let voor je aankoop altijd goed op welke afmetingen je nodig hebt. Zo weet je zeker dat je vaatwasser past.
Type vaatwasser
Een vaatwasser kan volledig geĆÆntegreerd zijn, wat betekent dat het een inbouw vaatwasser met het bedieningspaneel aan de buitenkant is. Je hoeft dan zelf alleen nog het frontpaneel te monteren.
Een half geĆÆntegreerde vaatwasser heeft het bedieningspaneel aan de buitenkant, daardoor kan je je vaatwasser aanzetten zonder hem open te doen.
Een onderbouw vaatwasser heeft geen frontpaneel nodig. Dat kan vervelend zijn, omdat het uiterlijk niet overeenkomt met je keukenkastjes. Je ziet de vaatwasser dus echt staan.
Het laatste type is de vrijstaande vaatwasser. Dit model plaats je los ergens in je keuken en is daardoor extra goed zichtbaar.
Geluidsniveau
Vooral als je een open keuken hebt is het belangrijk dat je vaatwasser niet te veel geluid maakt. Vooral vrijstaande vaatwassers kunnen daarbij nogal eens voor problemen zorgen, omdat het geluid niet extra wordt gedempt door de inbouwkast.
Een geluidsniveau van 43 dB of stiller wordt gezien als stil. Alles tussen de 44 en 47 dB is normaal en boven de 48 dB is het geluidsniveau luid. De beste onderbouw vaatwasser in een open keuken produceert dus niet meer dan 47 dB!
Plaatsing bestek
Hoe je bestek in een vaatwasser past kan op twee manieren. De ene optie is dat je je bestek in het bovenste rek in een aparte besteklade plaatst of juist in een korf in de onderste lade.
Bij een aparte besteklade kan je meer bestek kwijt en houd je meer ruimte over. Het bestek in de onderste lade zal daarentegen schoner worden.
Het aantal couverts
De maximale capaciteit van een vaatwasser wordt aangegeven met het aantal couverts. Per couvert kan je in de vaatwasser Ć©Ć©n glas, Ć©Ć©n bord en een setje bestek kwijt. In de meeste vaatwassers kan je ongeveer 14 couverts kwijt.
Vergeet daarbij niet dat 14 couverts waarschijnlijk niet genoeg is als je ook nog pannen en andere keukenapparatuur in je vaatwasser schoon maakt. Je vaat schoon krijgen? Doe dan niet meer afwas in je machine dan het aantal couverts aangeeft.