Wat is een inbouw vaatwasser
Een inbouw vaatwasser is een apparaat die wordt ingebouwd in je keuken. Deze vaatwasser gebruikt een paneel van de keukenkastjes zodat de vaatwasser één geheel vormt met de keuken. De zij- en bovenkant van een inbouw vaatwasser zijn niet afgewerkt omdat dit aan de binnenkant van de keuken komt te zitten.
Een half of een volledig geïntegreerde vaatwasser
Een inbouw vaatwasser kan een volledig geïntegreerde vaatwasser zijn, maar ook een half geïntegreerde vaatwasser. Het verschil is de plaatsing van het bedieningspaneel. Bij een half geïntegreerd model zit dat aan de buitenkant, waardoor het altijd zichtbaar is en bij een volledig geïntegreerde vaatwasser zit het bedieningspaneel aan de binnenkant. Volledig geïntegreerde vaatwassers gaan mooi op in het design van de rest van je keuken, maar je hebt wel een frontpaneel nodig.
Welke inbouw vaatwasser het beste bij jou past, hangt af van je smaak. Als je het niet erg vindt om naar de rvs look of witte voorkant van een vaatwasser te kijken, kan je beter voor een half geïntegreerd model kiezen.
Wat voor verschillende vaatwassers zijn er
Voordat je besluit om een inbouw vaatwasser aan te schaffen, is het belangrijk dat je weet wat het verschil met de andere type vaatwassers is. Zo kan je een keuze maken voor het type dat het beste bij jou past.
Een inbouw vaatwasser vs. een vrijstaande vaatwasser
Een inbouw vaatwasser vs. een onderbouw vaatwasser
Inbouw vaatwassers gaan helemaal op in het design van je keuken, terwijl onderbouw vaatwassers nog voor een deel zichtbaar zijn. Een half geïntegreerde vaatwasser heeft een zichtbaar bedieningspaneel en bij een volledig geïntegreerde vaatwasser zie je helemaal niet dat er een vaatwasser is. Met behulp van de verstelbare pootjes zorg je ervoor dat het apparaat helemaal tot aan de onderkant van je aanrechtblad komt en vervolgens werk je deze weg achter de plint van je keuken. Een onderbouw vaatwasser plaats je onder het aanrechtblad, waardoor de hele voorkant van het apparaat zichtbaar is.
Het verschil tussen een vrijstaande vaatwasser en inbouw vaatwasser
Wanneer je toe bent aan het aanschaffen van een nieuwe vaatwasser, is het belangrijk om te bepalen welk type vaatwasser het beste past bij jouw huishouden en keuken. Het volgende YouTube-filmpje kan je daarbij helpen door het verschil uit te leggen tussen twee veelvoorkomende typen vaatwassers: de vrijstaande vaatwasser en de inbouw vaatwasser. In het filmpje worden onder andere de voor- en nadelen van elk type vaatwasser besproken en waar je rekening mee moet houden bij het maken van een keuze. Door deze informatie tot je te nemen en het verschil tussen deze twee typen vaatwassers te begrijpen, kun je een weloverwogen beslissing maken en de juiste vaatwasser aanschaffen die past bij jouw wensen en behoeften.
Hulp bij het maken van je keuze
Voordat je een nieuwe inbouw vaatwasser aanschaft, moet je over een aantal eigenschappen goed nadenken. Zo weet je zeker dat je de vaatwasser koopt die het beste bij jou en je huishouden past.
Kijk waar het bedieningspaneel zit
Let op de verschillende aansluitingen
Aantal couverts - Hoeveel vaat past er in de vaatwasser?
Een inbouw vaatwasser heeft vaak standaard afmetingen omdat het volledig integreerbaar voor iedere keuken moet zijn. Je hebt vaak de keuze uit een vaatwasser met normale afmetingen of een kleiner model. Wat voor jou het beste type vaatwasser is, hangt af van je huishouden en de hoeveelheid vaat die je hebt. Als je bijvoorbeeld vaak een halve belading draait, omdat je gewoon niet zo veel afwas hebt, kan je beter voor een kleine inbouw vaatwasser kiezen. Zo bespaar je ruimte, water en energie! Voor huishoudens met veel afwas is het juist belangrijk om naar de maximale belading van het apparaat te kijken. De inhoud van een vaatwasser wordt altijd aangegeven in het aantal couverts, waarbij 1 couvert gelijk staat aan één set bestek, een bord en een glas.
De verschillende functies
Droogfunctie
De nadelen van een inbouw vaatwasser
Een volledig geïntegreerd model is natuurlijk heel mooi in je keuken, maar er zitten wel een aantal nadelen aan. In de eerste plaats kan je heel moeilijk achter de vaatwasser komen. Als iets niet naar behoren werkt, kan je heel moeilijk controleren of alle bedrading wel goed zit. Ingebouwde vaatwassers zitten helemaal in je keuken verwerkt en als je er achter moet komen, moet je het apparaat eerst uit de nis halen.
Bij een vrijstaande vaatwasser kan je de achterkant veel gemakkelijker controleren. Daarbij is het ook niet eenvoudig om de vaatwasser weer terug in de nis te plaatsen. Als alle slangen zijn aangesloten, moet je het apparaat zo terug plaatsen dat ze niet klem komen te zitten en dat de deur dicht kan. Bij een volledig geïntegreerd model kan een paar millimeter er al voor zorgen dat je vaatwasser niet meer past.
Ook moet een inbouw vaatwasser goed waterpas staan. Anders bestaat de kans dat het apparaat gaat wiebelen, waarbij de vaatwasser zelf en je kastjes beschadigd kunnen worden.