Waar let je op bij het kopen van een inbouw vaatwasser
Dit is waar je op moet letten wanneer je een inbouw vaatwasser gaat kopen: Het meest belangrijke aspect waar je op moet letten bij het kopen van een inbouw vaatwasser zijn de maten van het nis en het frontpaneel. Wanneer je dit weet kun je controleren of de vaatwasser in je keuken past.
Waar moet je op letten bij het kopen van een inbouw vaatwasser
Een inbouw vaatwasser heeft best een aantal voordelen ten opzichte van een vrijstaande vaatwasser, maar er zijn ook extra dingen waar je rekening mee moet houden. Let bij een vaatwasser kopen altijd op de volgende dingen:
De afmetingen van de nis
Voor een inbouw vaatwasser moet je altijd een keukenkastje opofferen, wat meteen een van de grootste nadelen ten opzichte van een vrijstaande vaatwasser is. Je verliest namelijk redelijk wat opbergruimte.
Het kastje waarin je de vaatwasser wil inbouwen moet groot genoeg zijn om de vaatwasser in te kunnen schuiven. De meeste vaatwassers zijn 60 cm breed, maar voor kleinere nissen zijn er ook extra smalle vaatwassers van 45 cm breed, zodat hij ook in een kleine keuken past.
Houd er met een standaard vaatwasser van 45 cm breed rekening mee dat je minder vieze vaat kwijt kan. Het aantal couverts bij een grote vaatwasser is vaak 12, 14 of 16 en bij een kleiner model 9 of 10. Dat is niet erg als je een klein huishouden met weinig afwas hebt of wanneer je vaak een programma met een halve belading draait. Kijk bij een kleine vaatwasser altijd of je de bovenste korf kan verstellen, zodat je meer ruimte voor grote vaat kan creëeren.
Bij het zoeken naar een nieuwe vaatwasser moet je zowel de hoogte, breedte als de diepte van je nis opmeten. Je meet voor de hoogte vanaf je vloer tot aan de onderkant van je aanrechtblad en voor de diepte moet je er ook rekening mee houden dat de vloer voor je vaatwasser vaak wat hoger ligt.
De aansluitingen achter de nis
Om je nieuwe afwasmachine goed te laten werken heb je een aansluiting voor elektriciteit en een water toe- en afvoer nodig. In het meest gunstige geval zit deze direct achter de nis, maar je kan ook een aftakking vanaf de bestaande aansluitingen maken.
Het stopcontact en de watertoevoer mogen niet te dicht bij elkaar in de buurt zitten. Zorg ervoor dat ze ten minste 30 centimeter bij elkaar verwijderd zijn, zowel in de hoogte als de breedte. Het stopcontact zit daarbij altijd boven en de wateraansluitingen beneden.
De afmetingen van het frontpaneel
Bij een inbouw vaatwasser heb je de keuze uit een volledig geïntegreerde vaatwasser of een half geïntegreerde vaatwasser. Een volledig geïntegreerd model heeft het bedieningspaneel aan de binnenkant zitten, waardoor het frontpaneel de volledige buitenkant kan bedekken. De vaatwasser valt dan helemaal niet op omdat de afgewerkte buitenkant hetzelfde is als je keukenkastjes. Hij gaat helemaal op in het design van je keuken en dat is meteen een van de grootste voordelen tegenover een vrijstaande vaatwasser.
Bij een vaatwasser die half geïntegreerd is, is het bedieningspaneel zichtbaar. Je ziet dan wel dat er een vaatwasser tussen je keukenkastjes staat, omdat je geen volledig afgewerkte buitenkant hebt. Het voordeel is dat je de vaatwasser wel gemakkelijk kan bedienen vanaf de buitenkant, je hoeft hem dus nooit open te doen. Dat is handig als je bijvoorbeeld een uitgestelde start hebt, omdat je het scherm met de instellingen altijd kan zien.
De meeste vaatwassers die volledig geïntegreerd zijn stoppen meteen hun programma als je ze opentrekt om iets aan de instellingen te veranderen. Je moet dan vaak het programma weer helemaal vanaf het begin laten draaien, wat erg zonde is. Zelfs de meest zuinige vaatwasser verspilt zo nog veel water.
Het geluidsniveau van je inbouw vaatwasser
De meeste vaatwassers beschikken over een geluidsniveau tussen de 43 en 47 dB wat wordt gezien als normaal. Dit is erg belangrijk, omdat een vaatwasser met een hoger geluidsniveau erg storend kan zijn in kleine en open keukens.
Een zuinige vaatwasser heeft vaak een lager geluidsniveau, terwijl het geluidsniveau van een goedkope vaatwasser vaak juist wat hoger ligt.
Extra functies
Net als bij een vrijstaande vaatwasser moet je bij een inbouw vaatwasser ook opletten op de extra functies die worden aangeboden. Een optie halve belading kan bijvoorbeeld erg handig zijn als je vaak maar weinig afwas hebt, er wordt dan veel minder liter water gebruikt dan bij een volle lading. Er zijn ook meer praktische functies waarbij bijvoorbeeld de watertoevoer automatisch stopgezet wordt op het moment dat de vaatwasser over dreigt te lopen. Heb je vaak afwas met hardnekkig vuil? Dan kan een vaatwasser met een intensief programma juist een goede keuze zijn, daarmee krijg je alle vaat schoon.
Tot slot moet je als je een vaatwasser koopt ook nadenken over de indeling. Bij een besteklade hoef je namelijk minder te bukken en als je rekjes in- en uit kan klappen kan je makkelijker ruimte maken. De beste vaatwasser voor jou houdt rekening met al jouw wensen en behoeftes.