Wat is een wasdroogcombinatie

Een wasdroogcombinatie is een wasmachine en droger in één. Met dit apparaat kun jei zowel wassen als drogen. Dit kan erg handig zijn als je geen ruimte of budget hebt voor losse twee apparaten. Echter, was- droogcombinaties zijn meestal niet heel energiezuinig. Dit is dus niet alleen nadelig voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. 

Wat is een wasdroogcombinatie

Wat is een wasdroogcombinatie

Wasmachine en droger in één.

Om de feiten en fabels rondom de wasdroogcombinatie te kunnen onderscheiden moeten we eerst bekijken wat het apparaat precies is. Heel kort door de bocht is een wasdroogcombinatie een wasmachine waar een droger in is gebouwd. Je kan je wasgoed met hetzelfde apparaat wassen en drogen, soms zelfs in één keer Het grote voordeel is dus dat je maar één apparaat nodig hebt om twee taken uit te voeren.

Bij een was- droogcombinatie is het belangrijk dat je er rekening mee houdt dat het vulgewicht voor wassen en drogen verschillend is. Je kan altijd meer wasgoed wassen dan drogen, waardoor je kleinere hoeveelheden moet wassen of iedere keer een gedeelte van je wasgoed uit de trommel moet halen. Als je meer wasgoed in de trommel stopt dan het maximale vulgewicht zal het niet goed schoon of droog worden.

Start de snelle keuzehulp
vind jouw ideale wasdroogcombinatie

Klik en start keuzehulp
first screen img min
1
2
3
4
Jouw wasdroogcombinatie

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Een energiebesparende wasdroogcombinatie heeft energielabel C of hoger en verbruikt minder energie. Wanneer je investeert in een energiezuinige wasdroogcombinatie verdien je deze investering vrijwel altijd terug.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe energiebesparend moet de wasdroogcombinatie zijn?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Een stille wasdroogcombinatie maakt weinig geluid bij het centrifugeren van de natte was. Staat je wasdroogcombinatie vlakbij je slaapkamer of woonkamer? Overweeg dan een stille wasdroogcombinatie.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe stil moet de wasdroogcombinatie zijn?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Hoeveel je maximaal wilt betalen voor je wasdroogcombinatie ligt uiteraard volledig aan het budget dat je beschikbaar stelt. Een duurdere wasdroogcombinatie heeft vrijwel altijd een langere levensduur dan een goedkopere wasdroogcombinatie.
Terug
1
2
3
4
Terug

Hoe duur mag de wasdroogcombinatie zijn?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Een groot gezin vereist een grotere wasdroogcombinatie, en ook een hoger vulgewicht. Een kleiner gezin heeft voldoende aan een wasdroger met een kleiner vulgewicht.
Terug
1
2
3
4
Terug

Voor hoeveel mensen ga je de was wassen en drogen?

Wasdroogcombinatie keuzehulp

Klik hieronder op de button en bekijk de top 10 meest gekochte wasdroogcombinaties van Nederland. Of bekijk de wasdroogcombinaties die het best bij jou passen.
Bekijk 10 beste wasdroogcombinaties
placeholder icon
placeholder icon
placeholder icon
Wasdroogcombinaties aan het zoeken...

Zijn twee losse apparaten beter dan een was- droogcombinatie

Veel mensen denken nog steeds dat je wasgoed schoner en droger wordt in een losse wasmachine en droger, maar tegenwoordig is dat al lang niet meer zo. De techniek voor was- droogcombinaties is in de afgelopen jaren ver door ontwikkeld en doet al lang niet meer onder voor die van de losse apparaten.

Omdat een was- droogcombinatie een kleinere trommel heeft dan een wasmachine en wasdroger is er minder ruimte om het wasgoed te drogen. Dit leidde er voorheen toe dat het wasgoed meer gekreukt was, maar inmiddels zijn ook was- droogcombinaties uitgerust met een stoomfunctie die je was kreukvrij maakt.

Eigenschap
  • Bespaart ruimte
  • Energiezuinig
  • Snelheid
  • Droogcapaciteit
Wasdroogcombinatie
  • Ja
  • Nee
  • Langzaam
  • Lager
Set
  • Nee
  • Ja
  • Normaal
  • Hetzelfde

Energieverbruik

Daarnaast staan was- droogcombinaties er ook om bekend dat ze een hoger energieverbruik hebben dan twee losse apparaten. Dat is zeker waar, want een was- droogcombinatie maakt gebruik van een motor die tot hoge energiekosten zal leiden.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om een was- droogcombinatie te vinden die gebruik maakt van een warmtepomp of een koolborstelloze motor, waardoor je energiekosten aanzienlijk omlaag gebracht kunnen worden. Om na te gaan of dit een van de nadelen is die effect op jouw keuze zal hebben, is het verstandig om altijd eerst uit te rekenen wat een was- droogcombinatie jaarlijks aan energiekosten heeft. Dit doe je aan de hand van de informatie op het energielabel.

Langere programma's

Het is geen fabeltje dat een was- droogcombinatie er aanzienlijk langer over zal doen om je wasgoed te wassen en drogen. Een losse wasmachine zal er gemiddeld 2 uur over doen om een volle trommel op 60 graden te wassen, bij een was- droogcombinatie kan dat wel twee keer zo lang duren.

Met name het droogprogramma duurt erg lang. Door de kleine trommel heeft de was- droogcombinatie meer tijd nodig om je wasgoed volledig droog te krijgen, waardoor het soms wel 5 uur kan duren voordat een lading volledig droog is.

De duur van de non stop-programma’s lopen uiteen. Er zijn merken die een programma hebben dat in totaal 4 uur duurt, maar er zijn ook was- droogcombinaties die er wel 10 uur over doen.

Hoe werkt een wasdroogcombinatie

Een was- droogcombinatie ziet er van de buitenkant hetzelfde uit als een wasmachine en droger, maar de binnenkant is net even anders. Het verschil zit hem voornamelijk in de methode die wordt gebruikt om je was te drogen.

Iedere droger heeft een condensor waarin de warme lucht die is gebruikt om je wasgoed te drogen wordt omgezet in water. Bij een normale droger gebeurt dit door middel van een slang die koele buitenlucht aantrekt. Een was- droogcombinatie gebruikt daarentegen water om de condensor te koelen, wat voor een hoger waterverbruik zorgt.

De verschillen ten opzichte van een losse wasmachine en droger

Er zijn veel vooroordelen over de was- droogcombinatie die niet allemaal waar zijn, maar dat betekent niet dat er geen verschillen zijn tussen wasdroogcombinaties en een losse wasmachine en wasdroger.

Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van wat voor jou zwaarder weegt. Als je bijvoorbeeld veel waarde hecht aan de ruimte die je kan besparen en daarbij niet zo veel geeft om een wat langere wachttijd voor wassen en drogen, dan is een wasdroogcombinatie een goede optie. Wanneer je daarentegen wel veel waarde hecht aan je energieverbruik, kan het een goed idee zijn om een losse wasmachine en wasdroger te bekijken.

Om het iets makkelijker te maken om een overwogen keuze te maken, hebben we hier alvast de belangrijkste verschillen tussen een wasmachine, droger en was-droogcombinatie voor je op een rijtje gezet.

Wassen en drogen duurt langer

Je hebt bij een was- droogcombinatie minder handelingen, maar het wassen en drogen van je wasgoed duurt wel langer. Sommige was- droogcombinaties hebben een non stop-programma waarbij je tussendoor niet eens een nieuw droogrprogamma hoeft in te schakelen. Houd er rekening mee dat een volle trommel katoenwas tot wel 4 uur nodig kan hebben om een volledige cyclus te doorlopen en dat de non stop-optie niet op alle wasprogramma’s kan worden toegepast.

Een losse wasmachine en wasdroger is energiezuiniger

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het kan energiezuiniger zijn om twee losse apparaten aan te schaffen. Was- droogcombinaties verbruiken namelijk veel meer energie en daarbij gebruik je niet altijd de functies voor wassen én drogen. Twee losse machines met een energielabel A zullen in sommige gevallen aan het eind van het jaar voor een lagere energierekening zorgen. Reken voor jezelf dus altijd goed uit wat de kosten per apparaat zijn en wat voor jou de meest voordelige keuze is.

Het maximale vulgewicht

Daarbij is de trommel van een was- droogcombinatie ook kleiner dan van een losse wasmachine en droger. Dit zorgt ervoor dat het maximale vulgewicht vaak aanzienlijk lager ligt, waardoor je minder kan drogen en wassen dan wanneer je twee losse machines hebt.

Het verschil in vulgewicht voor wassen en drogen is ook altijd anders. Gemiddeld kan je 40% minder wasgoed drogen dan wassen, wat soms neerkomt op maar 5 kg. Hierdoor moet je altijd een gedeelte van je wasgoed apart drogen of moet je minder wassen dan de maximale capaciteit.

Pluizenfilter

Een normale droger heeft een pluizenfilter waar je na ieder droogprogramma de achtergebleven pluizen uit kan halen. Bij een was- droogcombinatie heb je geen filter, waardoor de pluizen in het rubberen gedeelte tussen het deurtje en de trommel blijven steken.

Deze moet je na iedere cyclus verwijderen, anders heb je de kans dat ze tijdens je volgende wasbeurt in je wasgoed terechtkomen. Het is een kleine moeite, maar het is wel erg vervelend als je het een keer vergeet.